1. Privatbloggen
  2. Då kan privatlån vara mer fördelaktigt än bolån

Då kan privatlån vara mer fördelaktigt än bolån

Jämför för att se var du får bäst villkor

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2023-07-11

Skillnaden i ränta mellan ett bolån och ett privatlån har blivit mindre efter ränteuppgången. För den med god privatekonomi kan privatlånet i vissa fall få en lägre total kreditkostnad än de rörliga listprisräntorna på ett bolån. När pantbrevsavgiften räknas in kan bolånet bli dyrare. 

– I vissa situationer kan privatlånet bli mer fördelaktigt, det är viktigt att jämföra innan nya lån tas, säger Sharon Lavie, Lendos sparekonom

De snabba räntehöjningarna på bolån har gjort att listprisräntorna hos storbankerna på ett rörligt lån nu ligger en bra bit över fem procent. Den som ansöker och jämför privatlån och har en god privatekonomi kan i vissa fall få en lägre ränta än så. Men när bolåneräntan förhandlats ner blir den vanligen något längre. 

Men den snabba ränteuppgången har gjort att det nu är viktigt att jämföra olika alternativ innan nya lån tas. När ett nytt bolån ska tas tillkommer en en avgift för nya pantbrev på två procent, för den som inte har ledigt pantbrevsutrymme. Vid till exempel en renovering där en kort återbetalningstid är önskvärd kan privatlånet nu vara ett alternativ som är värt att jämföra. 

– Det kan vara ett alternativ att jämföra om du vill amortera av snabbt. Privatlån kan till exempel tas på 10 år, medan bolån ofta löper på 30 år. Till exempel om du ska renovera eller köpa ett billigt fritidshus är det värt att räkna på privatlånet och se var den total kreditkostnaden hamnar, jämfört med ett bolån. Glöm heller inte att räkna in kostnaden på två procent av kreditsumman om du behöver ta ut nya pantbrev för bolånet, säger Sharon Lavie. 

Att räntan på privatlån är mer fördelaktig stämmer dock inte generellt. Bolånet prövas till stor del utifrån hur god säkerhet du har i din fastighet, medan privatlånets ränta sätts utifrån din privatekonomi. 

– De lägsta räntorna är frånräntor. Det finns privatlån som har en ränta på 26 procent, så alla måste titta individuellt. Till skillnad från bolån tas det inte från några snitträntor, så det är svårt att ge ett generellt svar, säger Sharon Lavie.