1. Privatbloggen
  2. Därför ska du bara göra en låneansökan

Därför ska du bara göra en låneansökan

Om jag ansöker hos flera jämförelsesajter får jag fler och bättre erbjudanden. Eller? Vi går igenom varför det inte stämmer.

Därför ska du bara gör en låneansökan

2020-04-24

Behöver du låna pengar nu i vår? Då är det bra att veta att en enda låneansökan hos Lendo räcker. Annars riskerar du att sänka din kreditvärdighet. Hur kommer det sig? Jo - om du gör flera låneansökningar hos olika jämförelsesajter eller långivare kommer det att tas flera olika kreditupplysningar på dig, vilket kan försämra din kreditvärdighet. Lendo är dessutom Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån och via oss kan du göra en gedigen jämförelse av olika låneerbjudanden. 

Det finns även en annan risk med att jämföra hos olika jämförelsesajter. Vissa långivare kommer bara ge dig förslag på en av dina låneansökningar om du gör ansökningar hos flera jämförelsesajter eller låneförmedlare. Förutom att du får färre jämförbara erbjudanden, är det viktigt att värna om din kreditvärdighet. 

Värna om din kreditvärdighet - den är viktig när du ska låna

Din kreditvärdighet är en viktig faktor när du ansöker om att låna pengar. Hur hög den är avgör om du får låna det belopp du ansöker om och vilken ränta du får. Den kan även påverka andra villkor, du kan läsa mer om det på vår sida om kreditvärdighet. Har du många kreditupplysningar tagna på dig under kort tid påverkar det ditt kreditbetyg negativt. Långivare använder tittar på det för att få sig en uppfattning om din eller ditt företags (i det fall det handlar om en företagskredit ) återbetalningsförmåga, för att bedöma om det är hög eller låg risk att erbjuda dig ett lån. 

Varför ska jag inte ansöka hos fler låneförmedlare samtidigt?  

Ansöker du hos fler än en förmedlare förlorar du den stora fördelen att kunna jämföra lån med minimal påverkan på din kreditvärdighet då en kreditupplysning från UC kommer att tas på dig hos varje jämförelsesajt. Och eftersom banker och långivare ofta har samarbeten med flera så kommer du inte att kunna få lika många eller lika bra erbjudanden som om du istället ansöker hos exempelvis Lendo först. Långivare kommer nämligen inte att erbjuda dig lån på flera sajter utan endast på den hemsida där du först ansökte. Det kan leda till att du går miste om bra låneerbjudanden och villkor eftersom flera ansökningar på en dag också kan sänka ditt kreditbetyg. 

Var rädd om din ekonomi och din kreditvärdighet. Ansöker du hos Lendo ansöker du hos Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån. Du kan få upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och en enda kreditupplysning. Vill du veta mer eller behöver hjälp med din ansökan är du välkommen att höra av dig till våra duktiga medarbetare på kundtjänst 0771-131310