1. Privatbloggen
  2. Drömmer du om mc? Så tar du körkort & köper hoj

Drömmer du om mc? Så tar du körkort & köper hoj

Många drömmer om den svårslagna frihetskänslan som en motorcykel kan ge.

mc-köp Lendobloggen

2021-03-23

Fler och fler gör verklighet av tankarna och tar mc-körkort och köper en blänkande motorcykel. Här är guiden till hur du förverkligar din mc-dröm – från körkort till egen hoj. 

I takt med att det blir allt svårare att åka på utlandssemester eller göra aktiviteter har populariteten för att köra motorcykel i Sverige ökat. Frihetskänslan med en motorcykel är svårslagen och tankarna på pandemin försvinner lätt när du släpper loss på en vindlande landsväg i vårsolen. Därför har nästan 330 000 svenskar en egen motorcykel. 2020 blev ett rekordår för mc-branschen. 

– Coronapandemin har ekonomiskt slagit hårt mot många branscher men för oss i tvåhjulingsbranschen har vi inte sett sådana positiva siffror på mycket länge, säger Niklas Kristoffersson, vd för Moped- och motorcykelbranschen.

Att köra motorcykel är dock betydligt mer riskfyllt än att köra bil. Olycksrisken är högre och du sitter nästan oskyddad om oturen är framme. Därför är det viktigt att du har en gedigen förarutbildning och ett motorcykelkörkort innan du grenslar hojen och ger dig ut i trafiken. Förra året saknade hälften av dem som förolyckades på mc ett giltigt mc-körkort. 

Förarutbildningen för mc är omfattande och innehåller flera riskutbildningar för att du ska bli säker på vägen. När det är dags för förarprov så finns flera delmoment som gör uppkörningen lite knepigare än den som gäller för B-körkort för personbil. 

Tipsen innan du börjar leta MC

Först gäller det att du bestämt dig vilken klass du vill ta körkort för: tung motorcykel (A), mellanstor motorcykel (A2) eller lätt motorcykel (A1). För de olika klasserna gäller olika åldrar. Du måste till exempel ha fyllt 24 år för att ta körkort för tung mc (A) om du inte haft mc-kort för lättare motorcykel tidigare. Då är det 20 år som gäller. 

De flesta som ska ta mc-kort vänder sig till en trafikskola, men det går även att övningsköra privat. Till att börja med så behöver du ett körkortstillstånd från Transportstyrelsen, det är ett krav för att du ska få övningsköra. 

Sedan är det dags att skriva in dig på en trafikskola, om du inte väljer att köra privat. Körskolan hjälper dig att lägga upp en utbildningsplan efter den kunskapsnivå du befinner dig på. Du brukar också kunna låna skyddskläder och motorcykel till lektionerna. 

När du tar mc-kort ingår det två olika riskutbildningar, de så kallade riskettan och risktvåan. Riskettan är teoretisk, medan risktvåan bland annat innehåller manöverövningar och bromsövningar. 

Du behöver också skriva ett speciellt teoriprov för att få mc-kort, så det är bra om teori och praktik övas samtidigt när du gör din utbildning. 

Körprovet består av tre olika moment. Först gör du ett manöverprov med krypkörning mellan koner på en lågfartsbana, sedan ska du klara undanmanöver och bromsprov. Först därefter får du köra upp i trafiken.

När du kommit så långt och du närmar dig ett godkänt förarprov börjar det bli dags att fundera på att köpa motorcykel, egen hjälm och skyddskläder.

Om du inte är jätteduktig på att meka kan det vara klokt att undvika en alltför gammal modell. Av de cirka 320 000 motorcyklar som rullar i Sverige så är endast omkring 70 000 utrustade med låsningsfria ABS-bromsar, som blev standard för bara några år sedan. En studie har visat att kommit fram till att användning av ABS-bromsar skulle kunna halvera antalet dödsolyckor varje år. Prioritera helst din säkerhet och köp en nyare motorcykel med ABS-bromsar.

Köper du en begagnad motorcykel är det viktigt att kontrollera den noga innan köpet. Provkör alltid motorcykeln innan ett köp, för att få känna hur den fungerar i olika situationer. Bäst är att starta en kall motor, för att se hur lättstartad den är. Kontrollera bromsarna för att se att skivorna inte är skeva, spruckna eller har vassa kanter. Du kommer långt om du genomför den säkerhetskontroll som man lärde sig under körkortsutbildningen.

Väg in hur du kommer köra när du ska välja motorcykel

Ska du pendla till jobbet eller bara ut och nöjesåka på helgerna? Ditt behov bör styra valet av passande mc eftersom det finns en uppsjö av modeller att välja på. Och inte minst bör du fundera på vilken effekt och motorstyrka din mc bör ha. Ju tyngre motorcykel, desto mer rutin bör du ha.

Till sist, kör försiktigt! Du utsätter dig för större olycksrisk på en motorcykel jämfört med en bil. Vi vet att det är en tråkig siffra att presentera, men det är 20 gånger högre risk att omkomma i en trafikolycka på mc-körning än bilkörning. Och var extra försiktig på våren – då är bilister inte vana vid motorcyklister och ibland inte ser dig i trafiken. 

Behöver du låna till ditt mc-kort eller motorcykelköp så går det snabbt, enkelt och kostnadsfritt att ansöka om MC-lån via Lendo. Hos oss kan du kostnadsfritt jämföra räntor från upp till 35 olika långivare - med en enda ansökan och kreditupplysning via UC. 

Taggar:

MC-LÅN