1. Privatbloggen
  2. 5 tips - spara pengar efter semestern

5 tips - spara pengar efter semestern

Råkade du spendera lite för mycket under semestern?

samla lån efter semestern

2021-08-16

Det är lätt hänt att utgifterna blir lite högre när vi har semester och vill unna oss lite extra. Men det går att städa upp ekonomin igen – här är 5 användbara tips. 

Nu när semestern 2021 är över för de flesta kan det vara ett bra tillfälle att städa upp ekonomin. Trots pandemin , nu under sommaren och semestern är det många som spenderar lite mer än vad de hade tänkt sig. Det är lätt hänt att du drar på dig småkrediter som kan bli riktigt dyra när hösten kommer. 

Kanske använde du kreditkortet lite för mycket på semestern eller råkade köpa nya saker på avbetalning när du e-handlade? Du är inte ensam. 

Lendobloggens 5 tips när du vill spara pengar efter semestern

Sänk månadskostnaden med ett samlingslån

Ta tillfället i akt att gå igenom dina smålån och krediter och se vad som går att samla ihop med samlingslån. Just nu bjuder vi på långivarnas uppläggningsavgift när du tecknar ett samlingslån. Kampanjen gäller 16 augusti - 3 oktober 2021. En ansökan hos oss på Lendo tar bara två minuter och är kostnadsfri.  Genom att samla dina mindre lån till ett privatlån kan du sänka din månadskostnad och spara pengar. En ansökan tar bara ett par minuter. 

Få koll på ekonomin med en månadsbudget

För att ekonomin ska komma i balans igen kan det också vara bra att göra en budget för de kommande månaderna fram till jul. Räkna först fram hur mycket pengar du får in varje månad från lön och andra ersättningar. Försök sedan att sammanställa alla din fasta och rörliga kostnader. Fasta kostnader är till exempel hyra, elräkning, telefon, bil, försäkring och lånebetalningar. Har du mindre lån kan du kanske spara in räntekostnader på att samla dem. Gör sedan en budget för de rörliga kostnaderna som du försöker hålla, mat, kläder, restaurangbesök och nöjen är saker du själv kan påverka. Din budget bör innehålla sparmål, och du bör sikta på att få pengar över varje månad. Följ sedan din budget och försök att inte göra impulsinköp – så bör du få pengar över till julklappar om några månader.

Sälj av dina överblivna saker

Ett annat bra spartips är att försöka sälja av onödiga saker som du inte använder längre. De flesta har många saker som står på vinden eller i hyllorna, men som kan vara värda mycket pengar. Det finns massor av pengar att tjäna om du annonserar ut dina överblivna saker på exempelvis Blocket. Du kommer både få in extra pengar och få ett mer välstädat hem utan prylar som tar upp onödig plats. 

Gör en digital städning

Många svenskar har i dag ett stort antal abonnemang som tillsammans kostar 1000-tals kronor varje månad. Det kan handla om gymkort, digitala ljudböcker, filmer och tv-serier, oanvända mobiler och andra prenumerationstjänster. Ställ dig själv en ärlig fråga: Hur ofta använder du abonnemanget och vad blir kostnaden per gång? Det kan vara dags för en digital städning, ofta tänker du inte på att pengarna dras från ditt konto varje månad. Om du säger upp ett några oanvända abonnemang har du snart sparat ihop en tusenlapp per månad. 

Se över dina fasta kostnader

Dina fasta kostnader kan också gå att påverka. Har du inte sett över din elräkning, ditt bredband och dina försäkringar finns det stora pengar att spara. Bor du i en villa kan du spara flera tusenlappar på att byta elavtal. Det finns flera jämförelsetjänster som kostnadsfritt kan hjälpa dig. Du kanske är kvar i ett gammalt bredbandsavtal? På senare år har priserna gått ner snabbt och det lönar sig ofta att byta. När det gäller bilförsäkringen kan det också skilja flera tusenlappar per år mellan olika bolag, du kanske också kan få ner priset hos ditt befintliga bolag genom att ange rätt förutsättningar. 

Här är 5 vanliga smålån som du kan samla ihop till en större kredit för att spara pengar. Just nu bjuder vi på Lendo på långivarnas uppläggningsavgift när du samlar lån. 

Kreditkort.

Det är lätt att man använder sitt kreditkort lite för mycket och när månadsfakturan kommer har du inte råd att betala hela skulden. Inte sällan är den effektiva räntan uppemot 30 procent.

E-handelslån.

I dag går det på ett par knapptryck att köpa hem varor för 10 000-tals kronor och du kan enkelt få en faktura som sedan förvandlas till en dyr kredit. Räntan är inte sällan 25-30 procent.

Elektronikinköp.

Köp nu och få 60 dagar räntefritt. Visst låter det förmånligt? Men det är lätt att man inte har pengarna kvar när räkningen ska betalas, eller glömmer bort att betala den. Då förvandlas den till ett dyrt konsumtionslån.

Snabblån/SMS-lån.

De kallas fortfarande för SMS lån, trots att du ansöker på en vanlig mobilsajt. Det kan vara lockande att låna några tusenlappar via ett snabblån för att ha råd med en utehelg eller liten resa. Efterräkningen blir dock dyr om du inte kan betala av snabbt. Räntan kan vara så hög som över 40 procent.