1. Privatbloggen
  2. Går det att tjäna pengar på den svaga kronan?

Går det att tjäna pengar på den svaga kronan?

Lendos sparekonom Sharon om möjligheterna att göra pengar på den svaga kronan

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2023-09-01

Det går att tjäna pengar på en svagare krona, men det man ska komma ihåg att det finns många faktorer till varför kronan är svag och vissa anledningar är inte helt rationella. Därför blir det ett moment av spekulation om du inte är beredd på att ta in och analysera väldigt mycket information. Det innebär att du måste vara beredd att ta stora risker och veta vad du håller på med.

Investera i svenska exportbolag

Ett sätt att utnyttja den svaga kronan är att investera i svenska exportbolag, som gynnas av att de säljer sina varor utomlands och får betalt i en starkare valuta. Exempelvis kan det handla om bolag inom verkstads- och råvarusektorn som till stor del exporterar sina varor och tjänster, eftersom de får betalt i dollar. Kostnaderna däremot är i svenska kronor vilket ger ett gynnsamt gap för dessa företag.

Det man ska komma ihåg är att många stora exportbolag också har en stor andel utländska ägare som gärna backar från sina positioner när kronan försvagas för att inte förlora potentiella kursvinster på en svagare krona. Därmed finns det inte ett givet facit för hur aktien utvecklas.

Investera i globala fonder

För den som vill ta en mindre risk men ändå utnyttja den svaga kronkursen kan det vara en god idé att välja breda globala fonder som handlas i andra valutor. När kronan försvagas mot till exempel euron eller dollarn blir pengarna som har investerats i utländska fonder mer värda. Då finns det en chans att du får en dubbel positiv effekt om fondkursen stiger och en svagare svensk valutakurs gör att värdet i kronor stiger ännu mer.

Öppna sparkonto i utländsk valuta

Ett ytterligare exempel på hur man kan gynnas av den svaga kronan är att öppna ett sparkonto i andra valutor. Stiger värdet på valutan gentemot den svenska kronan, ja då växer ju även värdet på dina pengar. Vissa nätmäklare erbjuder denna typ av valutahandel för privatpersoner. Kom ihåg att det inte är så lätt att lyckas i valutamarknaden. Skulle kronan stärkas får du motsatt effekt, och värdet sjunker.

Du måste ha stenkoll på både politisk och ekonomisk utveckling i många olika länder. Det är ofta duktiga traders med bra känsla för hur marknaden är positionerad som lyckas bäst med just sådana placeringar.

Finansiella instrument med hävstång

Det finns komplexa finansiella instrument med så kallad hävstång. Det går ut på att man köper olika typer av värdepapper, som ökar avkastningen när kronan går åt ”rätt” håll. Risken man tar är att det också ger stora förluster om den utvecklas åt ”fel” håll.  Om en hävstång på ett värdepapper är 10 betyder det att om valutakursen rör sig uppåt 1 procent blir avkastningen 10 procent. Dessa certifikat är inget för nybörjare.

Arbeta utomlands

Arbetar du utomlands och får betalt i starkare valuta men bor i Sverige kan du tjäna på att Sverige har en svagare krona. Det kan t.ex. vara att man jobbar på ett rederi, som pilot eller sjuksköterska i exempelvis Danmark, Storbritannien eller i EU men är bosatt i Sverige.

EU-bidrag

En annan sektor som faktiskt gynnas av den svagare kronan är de som har rätt till EU-bidrag. Exempelvis får bönderna bidrag i euro men pengarna betalas sedan ut i svenska kronor.

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för lån, du jämför lån tryggt och enkelt direkt på hemsidan. Har du frågor och funderingar kan du ringa oss på 0771-131310 så hjälper våra handläggare dig.