1. Privatbloggen
  2. Hemester 2021 - 10 smarta tips när du planerar

Hemester 2021 - 10 smarta tips när du planerar

Svenska folket laddar redan för en ny hemester inför sommaren 2021. Här är Lendobloggens 10 tips för din hemesterplan!

hemester - foto: STF

2021-04-14

Redan nu är bokningstrycket på stugor och vandrarhem högt – fyra av fem svenskar säger att de tänker resa mer i Sverige i år. – Vi ser ett riktigt starkt intresse för fjällen, det är fler som bokar sommaren och man gör det tidigare än vanligt, säger Ulrika Nordgren, försäljningschef på STF till TT. 

Förra året myntades två nya ord: Hemester och Svemester (här är våra tips inför förra årets hemester). Och det ser ut som att vi får god användning för nyorden i år igen. En ny undersökning som gjorts av SNDMO visar att fyra av fem vill se mer av Sverige i år. Många längtar enligt undersökningen till kust och skärgård samt storstäder. Även fjällen lockar. 

Men det gäller att planera sin hemester i tid om du vill kunna boka attraktiva resmål eller hyra en fin stuga. Både turistmål och stuguthyrare rapporterar om att det redan råder högtryck och att många bokar tidigt. 

– Redan före jul såg vi ett positivt bokningsläge, framför allt inför sommaren. Om man tittar på bokningarna via webben är de sex procent fler än samma tid föregående år, säger Ulrika Nordgren, försäljningschef på STF till TT.

STF har valt att coronasäkra sina boenden genom att minska beläggningen. Dessutom finns generösa regler för den som skulle behöva avboka. STF erbjuder också många relativt coronasäkra aktiviteter som vandring. Just nu är det extra stort intresse för Jämtlandsfjällen och Kebnekaise. Även om Höga Kusten rapporterar om stort intresse. 

2021 har utsetts till friluftslivets år i Sverige. Tack vare allemansrätten kan i stort sett alla i Sverige vara ute i friska luften. Forskning visar att friluftsliv har positiva effekter både på hälsan, ekonomin och miljön. Målet är nu att ännu fler ska komma ut i friska luften och röra på sig mer. Under sommaren finns temamånader: Juni är det äta ute, juli sova ute och augusti ska du prova nya saker under parollen jag har aldrig….

Men även om det är skönast att vara ute i friska luften behöver vi tak över huvudet under hemestern. Redan nu är det hårt tryck hos stugförmedlarna Stugsommar. Ett normalt år brukar 90 procent av gästerna vara tyskar, holländare och belgare. Men nu är det svenska gäster som bokar de flesta av de 1500 stugorna som Stugsommar förmedlar. Förra året ökade de svenska gästerna med 288 procent. De mest populära husen är ofta redan bokade i år, men det går fortfarande att hitta guldkorn. 

Även mäklarna märker av det stora intresset för svemester. Stugpriserna har ökat kraftigt det senaste året i Sverige, liksom villapriserna och borättspriserna. 

Gotland har ännu inte nåtts av högtrycket med bokningar, Destination Gotland rapporterar att bokningsläget på båtarna är lite lägre än förra året vid motsvarande tidpunkt. De tror dock att många väntar med bokningen tills semestern närmar sig. 

Så lyckas du med hemestern 2021 - här 10 tips

Husvagn

Fler och fler väljer att campa under coronapandemin. Det finns 100-tals vackra campingar i Sverige och det kostar i regel inte mer än 250-600 kr att hyra en plats. Det finns också möjlighet att ställa husvagnen på en naturcamping, men se till att du följer lagar och regler.

Husbil

Husbilar blir allt mer populärt och antalet bilar har ökat snabbt de senaste åren. Husbilen innebär en stor frihet och du kan både natta över på en camping där platserna kostar några 100-lappar eller ställa bilen på en parkering. Om du ska köpa en husbil tänk på att skatten är mycket hög på helt nya husbilar. 

Båt

Även i år tror båtbranschen på ett stort intresse för att köpa båt. Men är du nybörjare, tänk på att du använder oftast bara båten under några veckor och då kan det vara ett bra alternativ att hyra båt. 

Bil

Har du ingen bil så är det möjligt att hyra bil, och det är också stort intresse för att köpa begagnade bilar just nu. Det finns nya mindre bilmodeller från cirka 150 000 kr för snabb leverans. Är du intresserad av billån kan du jämföra lån utan säkerhet via Lendo, då kan du låna upp till 100% av bilens värde.

Hyra stuga

Även Blocket rapporterar om ett ökat tryck både bland uthyrare och de som vill hyra. Om du ska säkra en bra stuga gäller det att vara tidigt ute i år. Det går att hyra en stuga från cirka 2500 kr per vecka, men läget avgör priset, på heta orter kan det kosta 10 000 kr om standarden är hög. 

Bytlåna boende av varandra

Om det är svårt att få tag på en sommarstuga att hyra kan det vara smart att bytlåna boende med bekanta. Om du känner någon annan familj som också vill komma bort några dagar kan ni bytlåna boende med varandra. Då får ni ett roligt miljöombyte och kan uppleva nya saker utan att du behöver lägga pengar på hotell eller stughyra.

Bygg en pool hemma

Bygg din egen pool hemma på tomten - så kan du få en badsemester utan att resa bort. Om du startar poolprojektet nu går det att hinna klart till sommaren. En egen pool kostar från 200 000 kr och uppåt. En undersökning visade nyligen att pool hör till de renoveringar som höjer värdet mest på huset. Här kan du läsa mer om poolbyggen och poollån.

Gratis nöjen

Det finns många roliga saker som är nästan gratis, speciellt på sommaren. Surfa in till eller besök turistbyrån och kolla vad det finns för sevärdheter att besöka, eller gratis aktiviteter. Många museer är till exempel gratis numera. 

Vandra i Sverige

Sverige är ett paradis för vandring. Det finns ett stort antal vackra vandringsleder i hela landet, både i närheten av storstäderna och i fjällen. Här hittar du en lista: https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/

Turista på hemmaplan

Sverige är ett land fullt av fornminnen och spännande platser. Men ibland är vi dåliga på att turista på hemmaplan. Platser med spännande historia och fornminnen eller hisnande vacker natur ligger oftast bara en googling bort.