1. Privatbloggen
  2. Hyra stuga, husvagn eller båt av privatperson

Hyra stuga, husvagn eller båt av privatperson

Även sommaren 2021 ser det ut som de allra flesta väljer att semestra på hemmaplan.

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2021-07-08

Vi går mot ännu en sommar med semester på hemmaplan. Det betyder att många väljer att hyra stuga, husbil eller båt. Det går att hyra direkt från en privatperson eller gå via en förmedlingstjänst, som kopplar ihop uthyrare och hyresgäst. Dessa tjänster kan vara helt gratis men ofta tas en avgift ut beroende på vilken service de tillhandahåller.

Ibland kan mellanhanden även agera som garant för att betalningar sker i tid och att uthyraren får pengarna först efter att hyresobjektet har godkänts av hyresgästen. När man hyr av en privatperson är det viktigt att det är tydligt vad man kommer överens om och för att undvika att bli lurad på pengar finns några saker man bör kontrollera.

Hyra direkt från privatperson

Kontrollera hyresobjektet. Du kan exempelvis be att säljaren skickar ytterligare bilder på objektet både inifrån och på exteriören. Även om uthyraren redan har laddat upp bilder kan en förfrågan om ytterligare någon specifik bild säkerställa att det verkligen är ägaren av objektet du ska hyra.

  • Gäller det en stuga kan du använda Google Maps för att bedöma avstånd till stranden och andra faciliteter stämmer med beskrivningen. De flesta stugor är anslutna till en samfällighetsförening. Du kan kontakta föreningen om du vill dubbelkolla att uppgifterna i annonsen stämmer eller om du vill dubbelkolla vem uthyraren är.

  • Gäller det en husvagn är det viktigt att du har rätt körkortsbehörighet. Räcker det med ett B-körkort och hur tung husvagn får din personbil dra? Stäm av vikten med uthyraren och läs på mer på transportstyrelsen.se om du känner dig osäker.

  • Gäller det en båt är det viktigt att du har kompetensen och erfarenheten att navigera just den typ av båt du tänker hyra. En annan punkt att stämma av är var båten finns. Båtar brukar vara sjösatta denna tid på året vilket kan kräva extra arbete om den ska tas upp och förflyttas till en annan hamn.

Stäm av att objektet ägs av uthyraren. Be först och främst att få se legitimation på personen som hyr ut. Vissa uthyrare vill ha en handpenning eller till och med full betalning på förhand. Det avråder jag starkt ifrån om du inte hyr via en känd förmedlare som även förmedlar betalningen, exempelvis AirBnB.

Hyr du direkt av en privatperson är det extra viktigt att betalningen är spårbar. Säkrast är att betala till ett bankkonto där det tydligt framgår vem som är betalningsmottagare. Om uthyraren uppger sig bo utomlands och vill använda anonyma betaltjänster som till exempel Western Union bör det vara ett varningstecken och jag råder att avstå från affären.

  • För en stuga är det enkelt att kontrollera att namnet på personen du hyr och betalar till är den samma som äger fastigheten. Det kan du göra genom att hitta fastighetsbeteckningen på Lantmäteriets tjänst ”Min karta” och därefter göra en sökning i tjänsten ”Vem äger fastigheten” på Lantmäteriet.

  • Det blir svårare att dubbelkolla ägaren till en husvagn eller båt, ett sätt att säkerställa att objektet hyrs ut av ägaren är att få be och titta på det invändigt innan betalning sker och kanske få en provrunda. 

Detta ska stå i avtalet

För att minimera missförstånd och dyra tillkommande kostnader är det viktigt att det finns ett skriftligt avtal med exakta datum, tider för avhämtning och återlämning och pris. Se till att få ditt avtal och bekräftelse på den skriftligen. Det kan vara i pappersform men det går lika bra på mail.  I avtalet ska det dessutom stå tydligt:

  • Standard på stuga/båt/ husvagn som exempelvis rinnande vatten, toalett och el, tillgång till spis, kyl och frys.

  • Vilka extra kostnader utöver hyran som tillkommer.

  • Om du som hyresgäst ska städa efter hyrestiden eller om ägaren står för städning.

  • Om man ska ha med egna sängkläder och handdukar

  • Om husvagnen ska återlämnas med fyllda gasolflaskor och båten fulltankad med drivmedel

  • Att nödvändig säkerhetsutrustning är inkluderad i hyran och medföljer båten.

  • Vad som gäller vid avbokning.

  • Om du hyr en stuga direkt av en privatperson bör du skriva ett hyreskontrakt för fritidsändamål. Det finns en mall för hyreskontrakt på Villaägarnas som man kan använda gratis.  

  • Hyresförmedlaren Rentl.se har en mall för uthyrning av båt och Blocket har en mall för uthyrning av husvagn båda är gratis.

Fel vid ankomst eller under vistelsetiden

Be om en inventarieförteckning och gör en gemensam besiktning så att ni enklare kan komma överens om något sönder, försvinner eller om det uppstår skador.

Be om att få en funktionsgenomgång av båten eller husvagnen för att minimera handhavandefel och se till att allt fungerar.

Om du upptäcker något som är trasigt du kontakta uthyraren direkt för att undvika att bli ersättningsskyldig.

Som regel är det uthyraren som ska försäkra objektet hen hyr ut. I avtalet kan det vara bra att reglera avgifter för självrisk om du orsakat en skada eller råkat ut för en olycka. En del uthyrande privatpersoner och företag kräver därför att man har en hemförsäkring eftersom det även ingår en ansvarsförsäkring i denna som täcker vissa skador som man orsakat på andras egendom. Det kan tex vara en brandskada eller skador på glas i fönster och dörrar, på kyl, frys och spis. Men för att din försäkring ska ersätta saker som går sönder av misstag/otur krävs ett allrisktillägg. Vid minsta osäkerhet kontakta ditt försäkringsbolag och fråga vad som gäller.

Hyr du en lägenhet eller hus via en tjänst kan det ingå någon typ av försäkring för värden. Airbnb har till exempel en "värdgaranti". Har den som hyr ut till dig en sådan försäkring kan han eller hon i vissa fall få ersättning från den och på så sätt kompenseras för skador som du orsakar.

Sharon Lavie, sparekonom Lendo & Schibsted.