1. Privatbloggen
  2. Kreditupplysning på dig själv – så går det till

Kreditupplysning på dig själv – så går det till

Det kan låta märkligt att ta en upplysning på dig själv. Det är det inte!

Kreddy app Lendobloggen

2024-04-22

Att göra en kreditupplysning som privatperson med hjälp av Kreddy kan även vara till stor hjälp när du ska förhandla med banken eller helt enkelt när du bara vill kontrollera ditt kreditbetyg.

Om du planerar att ansöka om lån, skriva ett avtal eller omförhandla med banken inom kort är det klokt att ha koll på din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet och kreditbetyg är det underlag som banker och andra aktörer utgår ifrån när de gör sina riskbedömningar som i sin tur ligger till grund för vilka lån och villkor du kan få. 

När du ansöker om ett lån måste långivaren ta en kreditupplysning på dig innan de beviljar ett lån, men det kan skada din kreditvärdighet om du har många kreditupplysningar inom en viss period. Om du söker lån hos flera låneförmedlare blir det därmed flera kreditupplysningar, vilket kan sänka ditt kreditbetyg.

Genom att istället ansöka och jämföra lån hos Lendo får du låneerbjudanden från upp till 40 olika banker och långivare med endast en kreditupplysning hos UC.

Ha koll på din kreditvärdighet om du ska omförhandla

Att ha bättre koll över din kreditvärdighet och ditt kreditbetyg som privatperson ger dig mer makt och förhandlingskraft när du vill förhandla om dina lån och krediter, både befintliga och nya. Det kan i sin tur leda till bättre villkor och lägre räntor, och kan innebära stora besparingar över tid. Att göra en kreditupplysning på sig själv gör att man får se bland annat nuvarande lån och krediter, om du har några betalningsanmärkningar, vad ditt kreditbetyg är samt vad du kan göra för att höja ditt kreditbetyg och vad som har påverkat det negativt.

Som privatperson kan du helt kostnadsfritt använda appen Kreddy för att göra en kreditupplysning och få en bättre överblick på ditt kreditbetyg, utan att det tas en kreditupplysning från UC. Du får också råd om hur du kan fatta bättre finansiella beslut och därigenom höja ditt kreditbetyg. Genom en kreditupplysning hos Kreddy får du som privatperson även se hur stor risk du har att få en betalningsanmärkning inom 12 månader.

Ditt kreditbetyg uppdateras varje månad hos Kreddy, men om du nyligen har löst ett lån eller kredit kan det dröja upp till ett par månader innan det uppdateras i ditt kreditbetyg. Det beror på att banker och långivare tar olika lång tid att rapportera in din nya ekonomiska situation till UC.

Fyra Lendo-tips för att öka ditt kreditbetyg

Undvik att ta för många kreditupplysningar

Om det tas många kreditupplysningar på en privatperson hos UC inom en kort tid kan det vara en varningssignal hos banker, långivare och andra organisationer att något inte står rätt till. Genom att använda Kreddy kan du få en uppfattning om din kreditvärdighet utan att det tas en kreditupplysning, helt kostnadsfritt.

Undvik att få betalningsanmärkningar

Att ha en betalningsanmärkning är en stor röd flagga för banker och långivare att du har betalningssvårigheter, inte sköter dina skyldigheter och kanske inte kommer betala tillbaka lånet. En betalningsanmärkning är synlig i tre år och kommer göra det mycket tuffare att bli beviljad lån eller andra krediter under tiden. Se därför till att alltid betala dina räkningar i tid och ha koll på din ekonomi.

Avsluta outnyttjade krediter

Genom att avsluta lån och krediter som du inte använder kan du förbättra din kreditvärdighet utan att påverka din ekonomi. Det är ingen mening att ha krediter som ligger och skräpar eftersom de drar ner din kreditvärdighet helt i onödan.

Minska antalet lån och krediter

Om du har många mindre lån och krediter kan det vara smart att samla dem i ett enda samlingslån. Du kan samla allt från mindre billån till delbetalningar, e-handelslån, äldre privatlån och andra småkrediter. Genom att samla alla dina mindre krediter i ett större lån kan du förbättra din kreditvärdighet, eftersom antalet aktiva krediter blir mindre.