1. Privatbloggen
  2. Lendo bjuder på avgiften när du samlar dyra smålån

Lendo bjuder på avgiften när du samlar dyra smålån

Höga elpriser, inflation, och högre räntor gör att det är viktigare än någonsin att ha koll på privatekonomin.

Nu bjuder vi på bankernas uppläggningsavgift när du väljer att samla dina lån

2023-01-13

Genom att samla dyra smålån och krediter med hög ränta kan många sänka sin månadskostnad kraftigt. Just nu bjuder Lendo på bankernas uppläggningsavgift när du samlar smålån och krediter. Värdet på erbjudandet är upp till 995 kronor och det gäller 26 december 2022 - 5 februari 2023.

Privatekonomin är just nu tuffare än på flera decennier för de flesta svenskar. De extremt höga elpriserna i kombination med inflation och högre räntor har gjort att nästan alla fått mindre i plånboken under 2022. Under januari kommer många att få sin högsta elräkning någonsin. 

Att ha kontroll på privatekonomin och att säkerställa att inkomster och utgifter går ihop är därför viktigare än någonsin. Många svenskar har idag dyra småkrediter med höga räntor. Det kan handla om gamla lån, avbetalningar eller kontokrediter som tickar ränta. Genom att samla mindre lån till en större kredit med lägre ränta kan du i vissa fall sänka månadskostnaden med flera tusenlappar. Tänk dock på att inte ta ett nytt lån om du inte sett över dina förutsättningar innan - titta även på totalkostnader och inte enbart månadskostnaden för att undvika att betala för mycket i räntor och avgifter.

Just nu är det extra förmånligt att samla mindre krediter, då vi på Lendo bjuder på bankernas uppläggningsavgift när du tecknar ett samlingslån. Det innebär att du förutom räntebesparingen kan spara in ytterligare upp till 995 kr på uppläggningsavgiften. Erbjudandet gäller endast ansökningar där du som kund valt att omförhandla eller samla dina lån mellan den 26 december 2022 - 5 februari 2023.

Innan du bestämmer dig för att samla lånen är det viktigt att gå igenom hur stor din totala kreditkostnad blir för att återbetala smålånen. Även om du sänker månadskostnaden finns det en risk att den totala kreditkostnaden under återbetalningstiden kan bli högre om samlingskrediten har längre löptid än smålånen. Men i många fall blir räntan såpass mycket lägre för ett samlingslån att även den totala kreditkostnaden blir lägre.

Det kan även löna sig att omförhandla privatlån som du tagit tidigare till exempel om din kreditvärdighet har förbättrats. Försök att göra en kalkyl hur det blir just för dig. 

Nästan hela vår ekonomi i dag har blivit digital. Det har gjort att många svenskar kan ha smålån och krediter utan att ens ha tänkt på det. Du kan idag behöva ha koll både på din fysiska brevlåda, Kivra, kreditkortskonton och flera fakturatjänster som erbjuder avbetalning. 

Genom att lösa flera små krediter och omvandla dem till ett samlingslån kommer även din kreditvärdighet att förbättras. Att ha många olika kreditgivare påverkar kreditvärdigheten negativt. 

Att göra en låneansökan för att samla smålån och krediter är kostnadsfritt via Lendo. Det tas endast en kreditupplysning. Du kan i lugn och ro jämföra räntan och villkoren från upp till 40 långivare. Vissa långivare hjälper dig att lösa krediterna, medan andra låter dig själv ansvara för betalningen. 

Sparekonomens råd innan du ansöker

Lendos sparekonom Sharon Lavie ger rådet att sammanställa dina smålån innan du gör en ansökan. Det tar bara en liten stund, och timlönen kan bli lönsam. 

– Gör en sammanställning av alla räkningar där du har en avbetalning, kreditkort, fakturaköp, e-handelslån, billån och allt det kan vara. Gör en lista och pricka av skriv ner skuldbelopp, ränta och månadskostnad. Summera och se hur mycket du skulle behöva låna i ett samlingslån för att lösa bort småkrediterna, säger Sharon Lavie. 

–  Du bör inte låna mer än du behöver för att lösa krediten, du ska inte låna pengar för lättvindigt, det bör finnas ett syfte med vad du ska låna till, inte till allmän konsumtion. 

Här är 5 vanliga smålån som du kan samla ihop

Kreditkort. Det är lätt hänt att man använder kreditkortet lite för mycket och när månadsfakturan kommer har du kanske inte råd att betala hela skulden. Inte sällan är den effektiva räntan uppemot 30 procent.

E-handelslån. Nu under coronapandemin e-handlar många mer än tidigare. Vid dyrare inköp kan du få en faktura som sedan förvandlas till en dyr kredit. Räntan är inte sällan 25-30 procent.

Elektronikköp. Köp nu och få 60 dagar räntefritt. Det låter förmånligt, men i slutändan kan det bli dyrt om du inte betalar efter de två månaderna. Men det är lätt att man inte har pengarna kvar när räkningen ska betalas, eller glömmer bort att betala den. Då förvandlas den till ett dyrt litet lån.

Snabblån/SMS-lån De kallas fortfarande för SMS lån, trots att du ansöker på en vanlig mobilsajt. Det kan vara lockande att låna några tusenlappar via ett snabblån för att ha råd med akuta utgifter. Det förekommer effektiva räntor på 50 procent. 

Billån Betalar du fortfarande en hög ränta på ett gammalt billån trots att du sålt bilen? Det kan löna sig att slå ihop det lånet med andra mindre restskulder. 

Har du frågor angående att samla dina lån är du välkommen att höra av dig till våra medarbetare på kundservice@lendo.se eller ringa oss på 0771-131310 så hjälper vi dig.