1. Privatbloggen
  2. Lendo bjuder på uppläggningsavgiften när du samlar

Lendo bjuder på uppläggningsavgiften när du samlar

Samla dina lån efter semestern – vi bjuder på uppläggningsavgiften

samla lån 2023 kampanj - Sharon Lavie sparekonom Lendo

2023-08-23

Veckorna efter semestern är ett bra tillfälle för en nystart för ekonomin. När vardagen är tillbaka passar det bra att skaffa sig koll på utgifter och krediter. Just nu är det extra förmånligt - kampanjen pågår 15 augusti till 9 oktober 2023. Vi på Lendo bjuder dig på uppläggningsavgiften när du samlar ihop smålån och krediter! 

Nu när vardagen är tillbaka kan det bara bra att se över ekonomin. Det är lätt hänt att det blir lite mer utgifter än planerat under sommaren och semestern. Efter inflationschocken har allt blivit dyrare och kanske har vissa handlat mer på kredit i år än vanligt samtidigt som levnadsomkostnaderna är högre. 

Därför kan det vara bra att sätta sig ner och se över ekonomin. Småkrediter som du dragit på dig under sommaren kan bli dyrare än vad du tänkt dig när hösten kommer. Räntefria köp på avbetalning förvandlas lätt till en dyr konsumentkredit, och e-handelsfakturor tickar hög ränta om du inte betalar dem snabbt. 

– Efter semestern är det alltid bra att se över ekonomin, särskilt om man utnyttjat kreditkort och annat och inte kan betala tillbaka på en gång, då är det bra att göra en omstart. Det bästa är att amortera bort så mycket du kan och försöka sänka räntorna så att du kommer på banan i god tid före jul, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie

Lendo bjuder just nu på uppläggningsavgiften när du samlar ihop smålån och krediter. Tänk dock på att avsluta dina gamla krediter om du samlar ihop dem till en större samlingskredit med lägre ränta. 

– Om du tar ett lån för att samla dina krediter, passa på att även avsluta de gamla krediterna, så att du inte kan använda kortet igen. Annars kan det lätt bli en ny fälla för konsumtion. Gör en plan för avbetalning på så kort tid som möjligt för att få en omstart för din ekonomi. Kontakta bankerna och kreditutställarna för att avsluta de krediter du har, säger Sharon Lavie. 

Det är inte ovanligt att svenska hushåll betalar flera tusen kronor i månaden i räntor på olika smålån. Det är lätt hänt att tappa överblicken på smålån och krediter som drar stora pengar i ränta.Vissa kreditkort har i dag en beloppsgräns på 100 000 kronor och en effektiv årsränta på över 30 procent. När krediten är fullt utnyttjad kan räntekostnaden bli 2000 kronor i månaden. E-handelslån kan ha effektiv årsränta över 20 procent. 

Snabblån är ännu dyrare. Den som har lånat 30 000 kronor kan få betala en effektiv årsränta på 100 procent hos vissa kreditgivare om återbetalningstiden är kort. Även privatlån som tagits tidigare med högre ränta som är högre än vad de skulle kunna få i dag om kreditvärdigheten förbättrats. 

När alla krediterna summeras kan räntekostnaden landa på tusentals kronor – varje månad. Men det finns goda möjligheter att få ner räntekostnaden genom att slå ihop dina småkrediter och äldre lån till ett samlingslån. Det är dock viktigt att tänka på att inte skaffa sig en högre total kreditkostnad under återbetalningstiden. 

Steg för steg - så kan du samla dina lån

1. Gå igenom alla smålån

Lista alla dina smålån innan du gör en ansökan för att samla lån. Ta fram alla räkningar där du har en avbetalning, kreditkort, fakturaköp, e-handelslån, billån eller andra utgifter där du betalar av.  

2. Gör en summering

Gör en lista och skriv ner alla skuldbelopp, ränta och månadskostnad. Summera och se hur mycket du betalar i ränta och avgifter och hur mycket du skulle behöva låna i ett samlingslån för att lösa skulderna.

3. Gör en kostnadsfri ansökan om att samla lån

Hos Lendo kan du kostnadsfritt ansöka om samlingslån och jämföra låneerbjudanden från upp till 40 långivare. Just nu bjuder vi på uppläggningsavgiften. 

4. Jämför din totala ränta med den nya räntan

Du bör inte låna mer än du behöver för att lösa krediten. När du fått dina låneerbjudanden bör du jämföra den nya månadsräntan med den totala räntan du betalar för alla smålånen som du löser bort. Skillnaden är din besparing per månad. 

5. Undvik att dra på dig nya smålån

En bra regel är att aldrig låna till konsumtion. När du samlat dina lån och sänkt din ränta bör du undvika att dra på dig nya smålån.