1. Privatbloggen
  2. Många har onödiga smålån utan att tänka på det

Många har onödiga smålån utan att tänka på det

Har du också smålån som kostar dig mycket varje månad - helt i onödan?

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2020-11-20

Många svenskar sitter med småkrediter och smålån utan att veta om det. Och det kan kosta tusenlappar i ränta varje månad, helt i onödan. 

– Det kan vara alltifrån att du råkat ta en faktura på avbetalning till att du glömt bort att du använt ett kreditkort, säger Sharon Lavie, Lendos sparekonom. 

Nästan hela vår ekonomi i dag har blivit digital, och det har blivit allt fler brevlådor att hålla koll på. Det har gjort att många svenskar kan ha smålån och krediter utan att ens ha tänkt på det. 

– Många har  i dag småkrediter utan att man tänker på det. I dag är det flera brevlådor med fakturor du måste hålla kolla på, Kivra, den vanliga brevlådan, mejlen och olika appar, till exempel Klarna. Det kan vara så enkelt att du valt att betala en faktura på avbetalning för att det just då var räntefritt, och sedan börjar den ticka ränta, det är väldigt lätt att man tar krediter utan att det är meningen. I dag är det flera brevlådor med fakturor du måste hålla kolla på, Kivra, den vanliga brevlådan, mejlen och olika appar, säger Sharon Lavie. 

På en månad kan det bli flera tusenlappar i räntor och aviseringsavgifter om du har flera småkrediter. Sharon Lavie är sparekonom på Lendo, och hennes bästa råd är att du sätter dig ner och försöker sammanställa allting. Det tar bara en liten stund, och timlönen kan bli enormt lönsam. 

– Gör en sammanställning av alla räkningar där du har en avbetalning, kreditkort, fakturaköp, e-handelslån, billån och allt det kan vara. Gör en lista och pricka av skriv ner skuldbelopp, ränta och månadskostnad. Summera och se hur mycket du skulle behöva låna i ett samlingslån för att lösa bort småkrediterna, säger Sharon. 

Många kan få ner sin genomsnittliga ränta ordentligt med ett samlingslån, på en månad kan det handla om flera tusenlappar du sparar på räntor och olika aviserings- och fakturaavgifter. 

–  Du bör inte låna mer än du behöver för att lösa krediten, du ska inte låna pengar för lättvindigt, det bör finnas ett syfte med vad du ska låna till, inte till allmän konsumtion. 

En annan fördel är att din kreditvärdighet kommer att förbättras när du får färre krediter, har du många olika kreditgivare så påverkas din kreditvärdighet.  Hos Lendo kan du kostnadsfritt ansöka om samlingslån och jämföra räntan och villkoren från upp till 35 långivare. Vissa långivare hjälper dig att lösa krediterna, medan andra låter dig själv ansvara för betalningen. 

– Oftast står det på dina senaste räkningar vad du har för restskuld, enligt lagen har du alltid rätt att lösa en kredit, säger Sharon Lavie. 

Taggar:

SAMLA LÅN