1. Privatbloggen
  2. När kommer deklarationen? Få skattepengarna tidigt

När kommer deklarationen? Få skattepengarna tidigt

Nu börjar deklarationen dyka upp i mångas digitala brevlådor *Uppdaterad 5 mars

deklaration skatteåterbäring 2024 Lendobloggen

2024-03-05

Deklarationen närmar sig kvickt för miljontals svenskar, och för den som använder en digital brevlåda skickas deklarationen ut nu i skrivande stund. För den som riskerar att få restskatt går det redan nu att göra en skatteberäkning för att få en uppskattning och undvika en räntesmäll i vår.

Snart är det dags för miljoner svenskar att deklarera, och om du har en digital brevlåda får du din deklaration redan mellan den 4 och 8 mars. Så många svenskar gick in på Skatteverkets hemsida under gårdagen för att kontrollera sina besked att sajten temporärt kraschade.

Har du inte en digital brevlåda får du din deklaration i pappersformat hemskickad till din folkbokföringsadress med posten någon gång mellan 15 mars och 15 april. 

Få skattepengarna tidigt

Redan den 19 mars öppnar Skatteverket upp för att skicka in årets deklaration via Skatteverkets hemsida eller i deras app. Då har du ända fram till den 2 maj på dig att deklarera, om du inte har fått anstånd med deklarationen. Men om du skickar in och godkänner din deklaration utan ändringar eller tillägg innan den 3 april får du ditt slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring redan den 12 april. För att få pengarna direkt är det viktigt att du anmält in ditt bankkonto till Skatteverket. 

Undvik onödig kostnadsränta

Det gäller dock att vara uppmärksam redan innan dess för att undvika restskatt och höga kostnadsräntor. För den som räknar med att få kvarskatt, som kan vara vanligt att få om man är nybliven pensionär, har flera arbetsgivare, sålt en bostad med vinst eller fått ersättning från Försäkringskassan under året gäller det att betala in kvarskatten på skattekontot redan nu för att undvika att kostnadsräntan ligger och tickar. Från den 13 februari betalar du ränta på kvarskatt över 30 000 kronor, och från och med den 3 maj för kvarskatt under 30 000 kronor. Det går enkelt att få bort din kvarskatt genom att göra en fyllnadsinbetalning till ditt skattekonto hos Skatteverket.

Under 2023 höjdes kostnadsräntan kraftigt för kvarskatt hos Skatteverket till fem procent, och till tjugo procent om inbetalningen till Skatteverket inte har gjorts på förfallodagen. Kostnadsräntan är dessutom inte avdragsgill, vilket gör att kostnadsräntan på fem procent motsvarar en avdragsgill ränta på 7,14 procent. För att undvika den höga räntan på 20 procent gäller det att ha betalat av hela kvarskatten innan sista dagen, som är 90 dagar efter man har fått sitt slutskattebesked.

– För många gäller den 12 september, liksom i fjol. Men nytt för i år är att inte bara den som ska få tillbaka pengar, utan även personer med kvarskatt kan få sitt slutskattebesked redan i april, om deklarationen godkänns digitalt utan ändringar eller tillägg före den 4 april. Då blir sista betalningsdag den 12 juli istället, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

Hos Skatteverket går det redan nu att räkna ut om du har kvarskatt att betala in eller om du kommer få skatteåterbäring. Med hjälp av dina inkomstuppgifter som redan finns hos Skatteverket och dina egna uppgifter kring räntekostnader och vissa avdrag kan du redan nu räkna ut din skatt med hjälp av Skatteverkets verktyg. (https://app.skatteverket.se/rakna-skatt-client-skut-skatteutrakning/rakna-ut-skatt/fyll-i-dina-uppgifter

Viktiga datum deklaration

12 februari 2024

En extra inbetalning ska vara gjord till ditt skattekonto om du räknar med kvarskatt som är högre än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

3 mars 2024

Sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen skickad dit i stället för med posten.

4-8 mars 2024

Du som har digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil till den. Deklarationen finns också som pdf på Mina sidor, även för dig som inte har digital brevlåda.

19 mars 2024

Nu kan du deklarera. Du som har en e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.

3 april 2024

Sista dagen att godkänna din deklaration, utan att ändra eller lägga till uppgifter, för att få ditt slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring i april. Du kan godkänna deklarationen i appen, e-tjänsten eller genom att ringa eller skicka sms.

8–12 april 2024

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som har godkänt din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast 3 april. Det gäller även dig som har skatt att betala. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

9–12 april 2024

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som har skatt att få tillbaka och som har godkänt din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast 3 april.

15 mars–15 april 2024

Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten. Du som har e-legitimation kan från 19 mars logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

2 maj 2024

Sista dagen att deklarera om du inte har anstånd med att lämna deklarationen.

3 maj 2024

En extra inbetalning ska vara gjord till ditt skattekonto om du räknar med kvarskatt på högst 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

16 maj 2024

Sista dagen att deklarera för dig som har anstånd med att lämna in deklarationen.

3–7 juni 2024

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration är godkänd. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

4–7 juni 2024

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration är godkänd.

17 juni 2024

Sista dagen att deklarera om du har anstånd med att lämna deklarationen genom din redovisningsbyrå (byråanstånd).

12 juli 2024

Du som fick ditt slutskattebesked i april och har skatt att betala ska ha gjort inbetalningen till ditt skattekonto senast i dag. Kvarskatt ska alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattat beslut om din slutliga skatt (slutskattebesked). Datumet som gäller för dig står i ditt slutskattebesked.

5–9 augusti 2024

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som deklarerade senast 2 maj och som inte har fått slutskattebeskedet i april eller juni. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

6–9 augusti 2024

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som inte fått ditt slutskattebesked i april eller juni, till exempel om du haft anstånd med att deklarera.

12 september 2024

Du som fick ditt slutskattebesked i juni och har skatt att betala ska ha gjort inbetalningen till ditt skattekonto senast i dag. Kvarskatt ska alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattat beslut om din slutliga skatt (slutskattebesked). Datumet som gäller för dig står i ditt slutskattebesked.

12 november 2024

Du som fick ditt slutskattebesked i augusti och har skatt att betala ska ha gjort inbetalningen till ditt skattekonto senast i dag. Kvarskatt ska alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattat beslut om din slutliga skatt (slutskattebesked). Datumet som gäller för dig står i ditt slutskattebesked.

2–6 december 2024

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som inte tidigare fått besked om din slutliga skatt eller som saknar skatteregistrering i Sverige. Du som inte har digital brevlåda få slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare. Du som har kvarskatt ska betala in den till ditt skattekonto senast 12 mars 2025.

3–6 december 2024

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som inte tidigare fått besked om din slutliga skatt eller som saknar skatteregistrering i Sverige.

Källa: Skatteverket