1. Privatbloggen
  2. Rekordhöga elpriser kan kosta dig 11 500 kr extra

Rekordhöga elpriser kan kosta dig 11 500 kr extra

Elpriserna i år fortsätter slå nya rekord - vilket drabbar konsumenterna

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2021-12-27

Årets första elva månader har varit allt annat än plånboksvänliga för elkonsumenterna. Spotpriserna har ökat med flera hundra procent i jämförelse med samma månader i fjol. Detta i samtliga fyra elområden. Mest har konsumenterna i södra Sverige betalat där det genomsnittliga elpriset toppade på runt 123 öre per kWh i september tätt följt av 120 öre per kWh i november.

Även i juli och juli var elpriset ovanligt högt, då det traditionellt brukar vara lägre priser än under övriga året. Inte heller har elkonsumenterna i norr sluppit höga elpriser. Juli och augusti blev de dyraste elmånadena för norrlänningarna.  Men procentuellt är det i november elpriset var över 6 gånger högre än under samma månad förra året, och överskred till och med elpriset under de kallaste vintermånaderna januari-februari.

Tusenlappar dyrare

I snitt har elkonsumenterna betalat mellan 26 och 46 öre mer per kWh detta år. Fortsätter trenden kommer årets elräkning sluka mellan 530–920 kronor mer för en lägenhetsinnehavare med en årsförbrukning på runt 2000 kWh och mellan 5300 och 9200 kr mer per år för en villaägare med en årsförbrukning på 20 000 kWh. Innan moms.

Till dessa priser ska det läggas på moms 25 procent vilket innebär att en elkonsument som bor i lägenhet kan potentiellt få betala mellan 660 och 1 150 kr mer för sin el detta år i jämförelse med 2020, medan en villakund kan få räkna med att få en slutnota som är mellan 6 600 och 11 500 kronor dyrare.

Orsaker till det höga priset

De ovanligt höga elpriserna förklaras bland av underskott av vatten i vattenmagasinen, igen. Vattnet bromsas upp för att isen ska kunna lägga sig, vilket underlättar produktionen resten av vintern. Detta görs varje år, men just nu görs det i tre älvar samtidigt. Andra bidragande faktorer är en kombination av höga bränslepriser, låg produktion från vindkraftverk och en ökad förbrukning på grund av kallare väder.

Vad kan man göra som konsument

Det finns ett antal saker att se över:

1.Har du ett elavtal

Det första du behöver se över är att du har tecknat ett elavtal och inte har ett anvisningsavtal, de brukar vara extra dyra.

2.Fast eller rörligt

Påverkar variationer i elpriset din ekonomi? Då kanske ett fastprisavtal passar dig bättre. Du får en jämnare utgift som endast påverkas av din förbrukning.

3.Sänk din elförbrukning

Största besparingen kan du göra genom att satsa på rätt uppvärmning och att se till att täta din fastighet. 35% av all värme försvinner exempelvis genom fönster och dörrar. 15% i tak och lika mycket i ventilationen. En bra värmepump kan sänka dina kostnader, liksom byta ut dina gamla vitvaror mot nya som är mycket mer energisnåla. Om du behöver renovera hemma och funderar på att ansöka om lån, kan du jämföra renoveringslån via Lendo.

Du kan också ändra några av dina vanor exempelvis släcka lampor i rum du inte vistas i, sluta ha apparater på standby-läge, köra fulla tvättmaskiner på lägre tvättgrader, inte ställa in varm mat i kylen och avfrosta frys och kyl om det behövs samt sänka termostaten om du är borta längre perioder tex över jul och nyår. Behöver du fler tips kan du läsa vår guide med 11 tips om hur du sparar på värmen i vinter.