1. Privatbloggen
  2. Så får du solcellerna att löna sig

Så får du solcellerna att löna sig

Att installera solceller är ett stort steg – både ekonomiskt och praktiskt.

solceller installatör på tak Lendobloggen

2025-07-15

Många drömmer om lägre elräkningar och en mer hållbar vardag, men få vet exakt vad som krävs för att det faktiskt ska bli lönsamt i längden. Här delar jag med mig av mina bästa tips till dig som funderar på att investera i solenergi.

Välj rätt plats

För att solceller ska ge tillräckligt med el för att löna sig behöver du ha ett tak med goda förutsättningar. Det handlar både om storlek, väderstreck och skuggning. En normalstor anläggning kräver minst 20 kvadratmeter och fungerar bäst om taket vetter mot söder, öst eller väst. Undvik norrvända tak, där produktionen blir låg. Mitt råd: Titta på takets lutning och se hur solen faller över dagen. Idealt är en lutning på 35–50 grader mot söder, men även 10–30 grader mot öst eller väst kan fungera bra. 

Se över takets skick innan du sätter igång

Det är lätt att bli ivrig – men att installera solceller på ett tak som ändå snart måste bytas ut är både dyrt och opraktiskt. Solceller håller i 30 år, och då bör även taket göra det. Mitt råd: Låt en installatör göra en bärighetsanalys och ta höjd för eventuell takrenovering i samband med installationen. Då slipper du betala för att montera ner och upp anläggningen i förtid. 

Gör en noggrann kalkyl – både på el och finansiering

Lönsamheten i solceller beror på hur mycket el du faktiskt använder själv. Ju mer du konsumerar på plats, desto bättre ekonomi. Kalkylen påverkas dock av andra faktorer också, som exempelvis elpriset och eventuell skattereduktion för överskottsel som matas in på elnätet. Men det handlar också om hur du finansierar investeringen – kontant, via bolån eller privatlån. 

Mitt råd: Räkna på vilken återbetalningstid en solcellsanläggning kan få och vad elen som solcellerna producerar kostar genom att använda Energimyndighetens Solelkalkylen. När det gäller finansiering kan det vara klokt att räkna på olika scenarier. Ett utökat bolån ger ofta lägst ränta, men ökar din skuld och kan påverka kravet på din amorteringstakt. Privatlån har oftast högre ränta, men betalas av snabbare vilket kan innebära lägre totalkostnad. 

Välj rätt skatteavdrag – grönt avdrag eller ROT?

Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det gröna avdraget täcker 19,4 % av både arbete och material, vilket ofta gör det mest förmånligt. Men mellan 12 maj och 31 december 2025 kan ROT-avdraget bli mer fördelaktigt, eftersom det då höjs till 50 % av arbetskostnaden. 

Mitt råd: Be alltid om en specificerad offert där material och arbete redovisas var för sig. Det gör det lättare att räkna ut vilket avdrag som är mest lönsamt i just ditt fall. 

Jämför offerter

Alla solcellspaket är inte lika. Kvalitet, garantier och service varierar stort mellan olika leverantörer. Priset per watt är viktigt, men också hur anläggningen optimerats för ditt taks unika förutsättningar. 

Mitt råd: Ta in minst tre offerter. Kontrollera att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket och har erfarenhet av din taktyp. Och glöm inte att fråga om anslutning till elnät och inmatningsavtal ingår. 

Extra tips: Använd Energimyndighetens offertsammanfattning för att enklare kunna jämföra de olika alternativen 

Skriv alltid avtal med installatören

Att installera solceller är ett hantverksuppdrag som kräver tydlig dokumentation. Ett skriftligt avtal skyddar dig som konsument och minskar risken för missförstånd om pris, tidsplan eller vad som faktiskt ingår. Mitt råd: Använd Konsumentverkets avtalsmall – Hantverkarformuläret - när du anlitar en installatör. Den är tydlig, gratis och framtagen för just tjänster som solcellsinstallation. Sharon Lavie Sparekonom, Lendo.