1. Privatbloggen
  2. Så förbereder du dig på högre räntor:

Så förbereder du dig på högre räntor:

”Skaffa dig en bobuffert”

Sharon Lavie boränta Lendobloggen

2022-04-01

Räntorna har börjat gå upp i allt snabbare takt. Riksbanken förväntas höja reporäntan redan i april och det är hög tid att se över bolån och andra lån om du inte redan har gjort det. – Riksbanken kan helt enkelt inte ignorera inflationen. Det här är nog bara början, men vi har ändå låga räntor historiskt sett, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie. 

Marknadsräntorna fortsätter att gå upp i allt snabbare takt. Den svenska tioårsräntan har stigit till över 1,25 procent och den amerikanska  ligger nu över 2,50 procent, det är de högsta nivåerna sedan 2015 och mer än en fördubbling sedan årsskiftet. Uppgången har nu pågått i flera månader och är en följd av inflationen som stiger i hela världen. Rysslands invasion av Ukraina ser dessutom ut att elda på prishöjningarna ytterligare. 

Världens centralbanker tar nu till allt kraftigare åtgärder för att bromsa inflationen. Federal Reserve i USA har redan höjt räntan med 0,25 och väntas höja dubbelt så mycket i maj. I Sverige har riksbankschefen Stefan Ingves flaggat för att den svenska reporäntan höjs inom en snar framtid. Mycket talar för att det sker redan i april. 

– Det här är egentligen inte så oväntat. Riksbanken kan helt enkelt inte ignorera inflationen längre. Man trodde den var tillfällig, men den biter sig fast och då får de ta till åtgärder i sin verktygslåda, som räntehöjning och minskade stödköpa av obligationer, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie

En höjning av reporäntan gör att de rörliga boräntorna snabbt justeras uppåt av långivarna. De långa bundna boräntorna har redan stigit som ett resultat av stigande marknadsräntor. 

Tydlig effekt på boräntor

– Ja, reporäntan har störst effekt på de rörliga boräntorna,en höjning på 0,25% gör att varje miljon du lånat blir det 2500 kr dyrare. Den som har  tre miljoner i bolån får en fördyring med 7500 kr dyrare, ungefär 500 kronor i månaden efter ränteavdrag.

Historiskt sett ligger vi ändå kvar på låga räntenivåer, men mycket talar för att det här bara är början, enligt Sharon Lavie. Det kan vara klokt att förbereda sig på tider med högre räntor. 

– Det är absolut inte för sent att binda lånen. Vi börjar gå mot en mer normal situation än det som varit. Det är inte normalt att bundna räntor är lägre än rörliga räntor. Känner du dig osäker på om ditt hushåll klarar en ränta på tre procent bör du binda räntorna i dag för att ha en större förutsägbarhet i ekonomin. 

Ett annat sätt att förbereda ekonomin på högre räntor kan vara att lägga undan pengar varje månad för den ränteskillnad du vill kunna klara. Du sparar undan pengar för att ha en bobuffert. Den bufferten kan du sedan ta av när räntorna är högre. Med stigande räntenivåer har det blivit ännu viktigare att jämföra olika aktörer på bolånemarknaden. 

– Bind inte räntan med första bästa bank. Jämför din egen bank och konkurrensutsätt den, det kan handla om tusenlappar du kan spara varje år. Om du skaffar dig en bobuffert har du en extra trygghet när räntan höjs, säger Sharon. 

Den som redan idag märker att det blir för tufft att klara en högre ränta  bör redan i dag se över sin bostadssituation och överväga om det går att byta till en billigare bostad eller se över annat i ekonomin som skapar ett större utrymme. 

– Ja, det tycker jag. Och det är bättre att göra det nu, än i en pressad situation. Byta Bostad är förstås det mest drastiska, det kanske finns annat i din ekonomi som du kan förändra för att på sikt ha råd med en högre högre ränta. 

Även privatlånen kommer att bli dyrare när räntenivåerna går upp. De är för det mesta kopplade till reporäntan och när den höjs blir lånen dyrare. Det handlar dock oftast om lägre belopp än i bostadslån, och kostnadshöjningen blir inte alltid lika kännbar. 

– Se över vilka lån du har och kolla om du kan börja amortera i snabbare takt. En effektivare amortering kan sänka månadskostnaden. Börja där du har högst ränta, oftast är kreditkort det allra dyraste, säger Sharon Lavie.

Det är många saker förutom räntan i ett hushålls ekonomi som blivit dyrare de senaste månaderna. Maten, elen, uppvärmning och drivmedel till bilen har ökat kraftigt i pris under inledningen av året. 

– Det är saker som är svåra att begränsa och dra in på. Vi måste äta, ta oss till jobbet och ha el. Många ställer kanske in en del nöjen. Det är viktigt att ha aktuell koll på ekonomin, så ta gärna fram de senaste två månadernas utgifter och se över hushållsbudgeten utifrån de nya premisserna. Kanske har man inte råd med samma guldkant just nu som vi varit vana vid, avslutar Sharon Lavie.