1. Privatbloggen
  2. Så påverkas din ekonomi av valresultatet

Så påverkas din ekonomi av valresultatet

Högerblocket vann valet knappt, nu väntar förhandlingar innan en ny regering tillträder.

privat ekonomi ny regering Lendobloggen

2022-09-15

Flera privatekonomiska förändringar som påverkar din ekonomi kommer. Här är de viktigaste förändringarna som är att vänta om Ulf Kristersson blir statsminister. 

Riksdagsvalet blev en mycket dramatisk historia där ledningen svängde fram och tillbaka. Till slut blev högerblocket en enda mandat större än vänsterblocket. Nu väntar förhandlingar innan Ulf Kristersson troligen blir statsminister. 

Flera privatekonomiska förändringar är att vänta när den nya regeringen har tillträtt. Det handlar bland annat om sänkt skatt på arbete och pensioner, sänkta priser på drivmedel, ändrade amorteringsregler och krisstöd till elkonsumenter. A-kassan kan också komma att sänkas vid årsskiftet. 

Sänkt inkomstskatt och höjd pension.

En av Moderaternas viktigaste frågor inför valet var att sänka skatten på arbete och pension med cirka 500 kronor per månad. Det är ett förslag som sannolikt stöds av de andra partierna i regeringsunderlaget. Det finns också en överenskommelse mellan högerpartierna om att höja pensionerna med 200 kronor. 

Sänkt A-kassa

Moderaterna vill sänka A-kassan till samma nivå som nådde innan pandemin. Det innebär att maxnivån ska sänkas från 26 400 kronor till 20 020 kronor för de första 100 dagarna. Lägsta nivån ska sänkas från 11 220 kronor till 8030 kronor. Sverigedemokraterna är dock inte helt överens med Moderaterna här. 

Sänkta bidrag och sänkt sjukpenning

Högerblocket med SD, M, KD, och L är eniga om ett bidragstak för att inkomster från bidrag inte ska kunna bli större än inkomster från lön. Det kan innebära sänkta bidrag för de som har försörjningsstöd och bostadsbidrag. 

M, KD och L vill återinföra en ny bortre gräns i sjukförsäkringen. SD är dock inte eniga med de övriga partierna i denna fråga.  

Billigare tandvård

Sverigedemokraterna vill satsa sju miljarder kronor på att tandvård inte ska kosta mer än sjukvård för den som är svensk medborgare. Asylsökande och andra som inte är svenska medborgare ska få betala fullt pris. Frågan lär tas upp i regeringsförhandlingarna. 

Sänkt amorteringskrav

Flera partier har kommit med förslag om att pausa eller helt ta bort det förstärkta amorteringskravet som infördes 2018. I takt med att räntekostnaderna ökar får många hushåll svårare att klara det förstärkta amorteringskravet på sina bolån. Här torde det komma förslag och förändringar. 

Högkostnadsskydd för el

Den avgående regeringen har kommit med förslag till högkostnadsskydd för elkostnader i vinter. Det är ett förslag som den tillträdande regeringen kommer att driva vidare och införa. Även energiskatten på el kan komma att sänkas. 

Lägre pris på bensin och diesel 

Först tas den tillfälliga skattesänkningen på bensin och diesel bort 1 oktober och priset höjs med 1,31 kronor per liter.

Flera partier inom högerblocket vill se sänkta priser på bensin och diesel, och förändringar är att vänta. Dels kan den så kallade reduktionsplikten sänkas. Det innebär att mindre biobränsle ska blandas in i bensin och diesel. För diesel kan det innebära en prissänkning på fyra kronor per liter, för bensin cirka en en krona. Dels kan skatten komma att sänkas igen, men det är oklart med hur mycket.