1. Privatbloggen
  2. Samla dina mindre krediter - få pengar över

Samla dina mindre krediter - få pengar över

Samla dina mindre lån, avbetalningar och krediter – och få mer pengar över till semestern 2021.

samla lån - Lendo privatbloggen tipsar om att samla lån för att minska kostnader

2021-05-10

I vissa fall kan det handla om flera tusenlappar i månaden du kan spara på sänkta räntor och aviseringsavgifter. Många svenska konsumenter har i dag småkrediter utan att de tänker på det. 

Ta chansen att förbättra din privatekonomi inför sommarsemestern 2021. Tidigare undersökningar visar att var femte svensk oroar sig för ekonomin inför semestern. Genom att gå igenom alla dina dyra smålån och småkrediter och samla lån kan du få ner din månadskostnad ordentligt och få pengar över till annat än räntor. För vissa handlar det om flera tusenlappar i lägre ränta och avgifter. 

Många har i dag mindre lån och krediter utan att veta om det eller tänka på det. Sedan hela ekonomin blev digital är det lätt att dra på sig dyra lån av misstag. Det räcker med att du klickar i fel ruta när du e-handlar och sedan inte betalar så kan du ha ett dyrt litet lån. Eller glömmer att betala en kreditkortsfaktura. Det som från början är räntefritt börjar snabbt ticka ränta och då blir det dyrt. Det finns ett stort antal brevlådor och appar som du kan behöva hålla koll på som till exempel e-posten, Kivra eller kanske Klarna-appen. 

När du samlar lån kommer dessutom din kreditvärdighet att förbättras. Har du färre kreditgivare kommer du att få ett bättre kreditbetyg. I förlängningen leder det till att du kan få lägre ränta.  På så sätt startar du en positiv spiral genom att samla dina lån. 

Ny statistik visar att mer än var fjärde låneansökan hos Lendo görs för att samla lån. Allra flitigast är de som bor i Östergötland, hela 49 procent av ansökningarna var för att samla ihop andra lån. Att låna till semestern är däremot väldigt ovanligt, endast en procent anger att låneansökan avser semester. 

Därför kan det vara klokt att ta tillfället i akt nu inför semestern att samla lån för att förbättra din privatekonomi. När sommaren står för dörren är det ett bra tillfälle att göra en budget inför semestern och se hur mycket du har att röra dig med i sommar. Om du samlar lånen kan du frigöra pengar till roligare saker än att betala av på dyra smålån och krediter. 

5 bra tips för dig med som vill minska dina kostnader

1. Gå igenom alla dina smålån

Sätt dig ner dig ner och lista alla dina smålån innan du gör en ansökan för att samla lån. Ta fram alla räkningar där du har en avbetalning, kreditkort, fakturaköp, e-handelslån, billån eller andra utgifter där du betalar av.  2. Gör en summering

Gör en lista och skriv ner alla skuldbelopp, ränta och månadskostnad. Summera och se hur mycket du betalar i ränta och avgifter och hur mycket du skulle behöva låna i ett samlingslån.

3. Gör en kostnadsfri ansökan om att samla lån Hos Lendo kan du kostnadsfritt ansöka om samlingslån och jämföra låneerbjudanden från upp till 40 långivare.  

4. Jämför din totala ränta med den nya räntan

Du bör inte låna mer än du behöver för att lösa krediten. När du fått dina låneerbjudanden bör du jämföra den nya månadsräntan med den totala räntan du betalar för smålånen som du löser bort. Skillnaden är din besparing per månad. Det är inte ovanligt att spara över 1000 kronor per månad. 

5. Undvik att dra på dig nya smålån En bra regel är att aldrig låna till konsumtion. När du väl gjort en liten ekonomisk nystart och samlat lån och sänkt din ränta bör du i möjligaste mån undvika att dra på dig nya smålån. Försök att planera ekonomin så att du inte behöver köpa på avbetalning eller behöver skjuta upp betalningen av kreditkortsfakturan. 

Här är 6 vanliga smålån som du kan samla ihop

Kreditkort: Det är lätt hänt att man använder kreditkortet lite för mycket och när månadsfakturan kommer har du kanske inte råd att betala hela skulden. Inte sällan är den effektiva räntan uppemot 30 procent. Det kan däremot vara en fördel att boka resor via kreditkort, då du kan få pengarna tillbaka om flygbolaget går i konkurs, men se till att betala i tid.

E-handelslån: Under coronapandemin e-handlar många mer än tidigare. Vid dyrare inköp kan du få en faktura som sedan förvandlas till en dyr kredit. Och det är lätt att missa att betala i tid, då kan köpet omvandlas till en dyr kredit. Räntan är inte sällan 25-30 procent.

Elektronikköp: Köp nu och få 60 dagar räntefritt. Det låter förmånligt, men i slutändan kan det bli dyrt om du inte betalar efter de två månaderna. Det är lätt att man inte har pengarna kvar när räkningen ska betalas, eller glömmer bort att betala den. Då förvandlas den till ett dyrt litet lån.

Snabblån/SMS-lån: De kallas fortfarande för SMS lån, trots att du ansöker på en vanlig mobilsajt. Det kan vara lockande att låna några tusenlappar via ett snabblån för att ha råd med akuta utgifter. Men kom ihåg att det förekommer effektiva räntor på 50 procent och att ditt lån kan bli en kostsam utgift under lång tid. 

Billån: Betalar du fortfarande en hög ränta på ett gammalt billån trots att du sålt bilen? Det kan löna sig att slå ihop det lånet och lösa det tillsammans med andra mindre restskulder. 

Äldre Blancolån: Har du ett eller flera mindre blancolån som togs en tid tillbaka i tiden är det mycket möjligt att det går att få ner räntan på den krediten om du i dag väljer att samla dina lån i ett större.