1. Privatbloggen
  2. Sharon Lavie: Få kontroll över din höstekonomi

Sharon Lavie: Få kontroll över din höstekonomi

Blev sommaren dyrare än du räknat med? Du är inte ensam!

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2024-08-26

Det är lätt hänt att vi under semestern spenderar mer än vi planerat, särskilt när familjens önskningar tar över. När hösten kommer och vi ser över vår ekonomi, kan vi upptäcka att sparkontot nästan är tomt eller att kreditkortet använts flitigt. Många av oss vill nu få bättre koll på ekonomin och undvika att känna att vi bara nätt och jämnt håller oss flytande.

Hur kan du då få ordning på ekonomin efter semestern? Här är några av mina bästa tips:

Kontrollera läget

Hur ser din ekonomi ut efter semestern? Har du kanske använt mer av dina sparade pengar eller krediter än du tänkt dig? Skapa en kort och effektiv plan för att snabbt få din ekonomi i balans. Börja med att betala av krediterna, särskilt de med högst ränta. Överväg även att öka ditt sparande för att undvika liknande problem till jul eller nästa semester. Sätt prioriteringar

Tänk över vad som är viktigt för dig och din familj under året. Diskutera och bestäm vad ni vill uppnå nu och på längre sikt. Med en tydlig bild av era mål blir det lättare att prioritera och få med alla i familjen på samma bana.

Skapa en månadsbudget

Skriv ner alla inkomster och utgifter. Använd verktyg som Konsumentverkets Budgetkalkyl för att få en översikt. Genom att analysera kontoutdrag kan du upptäcka vanor du inte varit medveten om. Din budget kan vara detaljerad eller mer översiktlig, beroende på vad som passar dig bäst.

Gör en årsplan

Årets utgifter varierar, med räkningar som kommer kvartalsvis och högtider som kräver extra medel. Genom att göra en årsplan kan du förbereda dig för dessa utgifter och undvika att behöva använda kreditkortet.

Öka dina inkomster

Se över dina möjligheter att öka inkomsterna. Kan du jobba mer eller hitta ett extra jobb? Har du rätt till bidrag som du inte sökt? Att hyra ut bostad, sälja prylar eller jämföra avtal kan också ge ett extra tillskott.

Se över lån och krediter

Om du har flera smålån kan det vara läge att samla lånen för att få bättre ränta. Om inte, prioritera att betala av de med högst kostnader först och undvik att ta nya lån eller köpa något på avbetalning.

Bo klokt

Du som äger ditt boende bör givetvis ha koll på bolåneräntor och amorteringar men även om dina behov har förändrats. 

Förhandla: Kolla till räntorna och förhandla om dem en gång per år om du inte har bundit dem. Var inte rädd för att se över erbjudandet hos andra banker. Att byta bank för ett bolån är inte så besvärligt som många tror. Du kan flytta bolån via Lendo, ring våra certifierade bolånehandläggare på 0771-131310 om du vill veta mer om hur det går till.

Omvärdera: Var det fem år eller mer sedan du tecknade ett bolån eller gjorde en värdering av bostaden. Då kan det vara läge nu. Med bostadspriser som ökat rejält de senaste år finns en god chans att din bostad är värd avsevärt mycket mer idag. Det i sin tur kan påverka din amorteringstakt som baseras på belåningsgraden och din inkomst.

Planera ditt sparande

En buffert för oväntade utgifter är viktigt. Öppna ett sparkonto och sätt upp automatiska överföringar varje månad. Fundera också på långsiktigt sparande till pension eller barnens framtid.

Se över ditt sparande minst en gång per år och hösten kan vara ett perfekt tillfälle för detta. När du ser över dina fonder kan det vara bra att kika på vilken fondavgift du betalar. En procent skillnad i avgift kan nagga många tusenlappar av ditt långsiktiga sparande. Indexfonder bör inte kosta mer 0,4% i avgift och aktivt förvaltade fonder bör skilja sig så pass mycket från index och prestera bättre så att det är värt kostnaden. Du behöver dessutom fundera på vilken risk du är beredd att ta. Har du inte tid och överdrivet intresse så kan globala indexfonder vara något för dig. Är du intresserad av enskilda aktier är mitt råd att börja försiktigt och läsa på om företaget. Investera aldrig dina pengar endast på någon annans rekommendation och utan att förstå produkten du köper.

Skapa nya vanor

Fundera på hur du kan minska dina utgifter genom att t.ex. använda bilen mindre eller laga mer mat hemma. Små förändringar i vardagen kan leda till stora besparingar.

Återanvänd för plånboken och miljöns skull

Använd Blocket, Tradera och säljgrupper på Facebook för att hitta begagnade kläder, cyklar, möbler, sport- och trädgårdsutrustning. Oftast betalar du en bråkdel av nypriset och dessutom gör du den bästa insatsen för miljön – att använda sådant som redan är producerat.

Delad glädje är dubbel glädje Att börja låna prylar kan också vara en bra idé. Förmodligen äger både du och varje granne en hammare/ borrmaskin/ såg som används 2 dagar om året och ligger orörd resterande 363 dagar. Dessutom kan nog alla barnfamiljer säkert känna igen sig i sportutrustning som blivit för liten eller inte används. I appen Hygglo kan du hyra ut dina saker och hyra av andra och Fritidsbanken har verksamheter över hela landet där du kan låna sportutrustning helt gratis. Eller varför inte starta en Facebook-grupp för lånegrejer där du bor?

Sammanfattning

Genom att ta kontroll över din ekonomi och göra medvetna val kan du undvika ekonomisk stress. Se över dina vanor, prioritera det som är viktigt och sätt upp realistiska mål för både sparande och utgifter. På så sätt kan du känna dig tryggare inför framtiden och samtidigt njuta av livet.