1. Privatbloggen
  2. Se upp för skräcklån till Halloween & allhelgona

Se upp för skräcklån till Halloween & allhelgona

Se upp för skräcklånen som kan skrämma slag på din ekonomi.

halloween skräcklånen du ska akta dig för - Lendobloggen

2021-10-28

Här är fem läskiga lån du bör hålla koll på till Halloween och allhelgonahelgen - och genom att samla ihop dem kan du även slippa monsterränta.

Lagom till Halloween (31 oktober) och allhelgonahelgen veckan efter kan det vara läge att se över dina lån och se så att du inte sitter med skräcklån som skrämmer slag på ekonomin. Många svenskar har i dag fullt med läskiga småkrediter utan att de tänker på det. Skräcklånen kan äta upp dina pengar, helt i onödan. 

Om du går igenom alla dina dyra smålån och krediter och samlar lånen kan du få ner månadskostnaden ordentligt och få pengar över till annat i hushållet än räntor. Det är inte ovanligt att skräcklånen har räntor över 20 procent och för vissa handlar det om flera tusenlappar i lägre ränta och avgifter. 

Du kan ha mindre lån och krediter utan att du ens tänker på det - och då ligger du och betalar räntor utan att amortera ner skulden. Sedan hela ekonomin blev digital är det lätt att dra på sig dyra lån av misstag. Det räcker med att du klickar i fel ruta när du e-handlar och sedan inte betalar så kan du ha ett dyrt litet lån. Om du glömmer bort en kreditkortsfaktura börjar den genast att dra ränta, inte sällan över 20 procent. 

Med det sagt kan Halloween och allhelgona vara ett bra tillfälle att fundera över om du ska samla ihop dina lån. Gå igenom alla din smålån, krediter och köp på avbetalning, lista ner dem och räkna ihop dem. Hos oss på Lendo kan du göra en kostnadsfri ansökan och jämföra för att se hur mycket du kan spara på att lösa bort smålån och mindre krediter. 

5 skräcklån du kan samla ihop

Snabblån/SMS-lån: De här lånen är bland de dyraste du kan ha. De kallas för SMS lånäven fast du ofta ansöker via en vanlig sajt. Den som behöver några tusenlappar via ett snabblån bör se till att betala tillbaka så snabbt som möjligt. Det förekommer effektiva räntor på 50 procent som blir enormt dyra om du betalar under längre tid. 

E-handelslån: Vid dyrare inköp kan du få en faktura som sedan förvandlas till en dyr kredit. Vissa betaltjänster kan ha kreditköp som förval. Det kan vara lätt att missa att betala i tid, och då kan köpet omvandlas till en dyr kredit. Räntan är inte sällan runt 25-30 procent.

Kreditkort: Det finns ett antal kreditkort som har en effektiv ränta på över 20 procent. Det gör att många inte har råd att amortera på skuldbeloppet i den takt de borde göra. 

Elektronikköp: Köp nu och få två månader räntefritt. Erbjudandet verkar förmånligt, men om du inte betalar direkt när de räntefria månaderna har gått ut blir det dyrt med en hög effektiv ränta. 

Billån: Betalar du fortfarande en hög ränta på ett gammalt billån trots att du sålt bilen? Många äldre billån kan ha lång löptid och hög ränta, och det kan löna sig att omvandla det till ett samlingslån.