1. Privatbloggen
  2. Tipsen: Så får du råd med barnens idrott i höst

Tipsen: Så får du råd med barnens idrott i höst

Med hösten på intåg är även barnens aktiviteter i startgroparna.

idrott barn - så får du råd Lendobloggen

2023-09-15

När hösten närmar sig innebär det att det är dags för många barn att börja med sina idrotter igen, men det kan också innebära stora kostnader som sportutrustning och medlemsavgifter. För vissa familjer kan det innebära att kostnaden för barnens idrotter skenar iväg till ohållbara nivåer. Lendo har därför tagit fram tips på hur man kan hålla nere kostnaderna för barnens idrott i höst.

– Idrott kan vara en väldigt stor kostnad för många barnfamiljer, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie.

Många familjer har det ekonomiskt svårt och det är inte lättare för flerbarnsfamiljer, ensamstående föräldrar eller familjer med en låg inkomst. Samtidigt har idrottsföreningarna svårt att klara av de ökade kostnaderna för verksamheten, något som tvingat många idrottsklubbar att höja avgiften. Många idrottsföreningar slår nu larm om att många barn kan tvingas sluta med idrott på grund av de höga kostnaderna, men för många barn är sporten oersättlig.

En färsk undersökning från Skolidrottsförbundet visar att nära var tionde förälder har dragit ner på barnens idrottsaktiviteter på grund av kostnaderna. Samtidigt säger närmare var fjärde förälder att de ökade kostnaderna och det ekonomiska läget kan få dem att dra ner på barnens idrott. Mer än en tredjedel av föräldrarna betalar mellan 2000 och 5000 kronor per barn för idrotten, men för vissa familjer kan det handla om långt över 100 000 kronor per år med alla resor och utrustning.

– Säg inte nej på en gång till ditt barn om du tycker sporten är för dyr, luska lite, du kanske kan få nedsatt avgift om du hjälper till och arbetar med olika saker hos föreningen, det kan finnas lösningar, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie.

– Det gäller att välja rätt idrott redan innan man engagerar sig. Vissa sporter kan man söka stipendier och fonder för, och bidrag för olika saker det kan vara värt att kolla upp, fortsätter Sharon.

Men det går att få ner utgifterna och spara pengar på barnens idrott utan att det påverkar barnens idrottsupplevelse. Vi har därför samlat de bästa tipsen på hur du kan spara pengar på barnens idrott.

Köp och sälj begagnat

Barnens idrottsutrustning behöver inte vara ny för att vara bra. Barn växer snabbt och mycket utrustning håller länge. Ibland kan du också få tag på bra utrustning till ett lägre pris när folk har köpt fel modell eller fel storlek. Du kan därför spara in tusentals kronor genom att köpa begagnad utrustning, och det finns oftast bra affärer att göra på exempelvis Blocket, Facebook Marketplace, andra köp-och-säljsajter eller genom andra föräldrar i klubben.

När barnet har vuxit ur utrustningen eller slutat med idrotten och inte längre använder utrustningen kan du sälja den vidare på samma sätt. På så sätt får du tillbaka en del av pengarna och du undviker dessutom att utrustningen blir liggande och tar plats hemma.

Du kan dessutom använda dig av tjänster som Fritidsbanken om du vill låna och prova på en ny sport eller låna ut sportutrustning som inte längre används hemma. Det går också bra att fråga kompisar, grannar eller sportföreningen om de har utrustning som du kan låna. Då slipper du köpa ny utrustning som ditt barn kanske inte använder så länge. 

– Det går att spara mycket på att köpa begagnat, sedan är det ett bra tips att låna på fritidsbanken eller att undersöka om föreningen där ni är aktiva har utrustning att låna ut. Att kompisar eller grannar lånar med varandra är också ett sätt att spara pengar. Men allt går inte alltid att låna, när en ishockeyklubba väl går sönder går den inte att laga, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie.

Köp inte alltid det dyraste och nyaste

Du behöver inte alltid köpa det dyraste märket och den nyaste modellen för att ditt barn ska kunna idrotta. Det finns ofta billigare alternativ som fungerar lika bra. Om du pratar med andra föräldrar i laget kan ni komma överens om att köpa billigare utrustning och på så sätt undvika grupptryck.

– Ett annat tips är om klubben har samarbeten eller rabatter med olika aktörer och butiker, förklarar Sharon Lavie.

Spara in på resandet

Ett annat bra tips för att spara in pengar på barnens idrott är att samåka eller att fokusera på turneringar och matcher nära hemmet. Genom att samåka tillsammans med andra barn i laget eller att turas om att köra till träningar och matcher går det att få ner transportkostnaderna ordentligt.

Även kostnader runt turneringar och cuper har ökat kraftigt, där både höjda cupavgifter och ökade omkostnader skenat iväg. Att åka på turneringar och cuper långt hemifrån kan innebära stora kostnader som hotellnätter, mat och dyra resekostnader. Försök att prioritera turneringar som är nära hemmet, eller där du kan samarbeta med andra familjer i föreningen för att hålla nere kostnaderna.

– Resandet kan också vara en stor kostnadspost. Vissa sporter kan innebära en hel del resor till cuper och tävlingar beroende på nivå. Här gäller det att samarbeta med andra familjer i samma klubb och att man turas om att köra, menar Lendos sparekonom Sharon Lavie.