1. Privatbloggen
  2. Tipsen: Så väljer du rätt MC i sommar

Tipsen: Så väljer du rätt MC i sommar

Motorcykelsommaren är i full gång.

köpa mc mc-lån kvinna på Harley - Lendobloggen

2023-06-15

Intresset för säsongens provkörningsevent har slagit alla rekord med 12 000 provkörningar. Retro- och äventyrshojar fortsätter att vara starka trender. Här är tipsen när du ska välja motorcykel.

Intresset för att köra motorcykel ökade under pandemin och hajpen tycks hålla i sig. Provkörningseventet Start 2 Ride på Gillingebanan utanför Stockholm slog rekord för ett par veckor sedan med 12 000 provkörningar. Många av branschens aktörer visade upp säsongens nyheter och det som dominerade var olika äventyrshojar och retromodeller.

Det finns en hel del att tänka på när du ska välja en ny motorcykel. Till att börja med behöver du fråga dig vad du ska använda MC:n till. Det finns motorcyklar för alla upptänkliga behov, men alla passar inte till allt. Här är fem frågor du bör ställa dig innan du slår till på en ny hoj.

1. Vilken motorcykel får jag köra?

Till att börja med måste du fundera på vilken behörighet du har och vilken du behöver. Om du behöver ta mc-kort har vi goda råd här. Det finns fyra olika behörigheter som kan göra att du får köra motorcykel. Har du bara b-körkort för bil får du faktiskt köra ett antal trehjulingar.

Lätta motorcyklar med A1 – körkort. Med ett A1-kort får du köra så kallade lätta motorcyklar eller som i dagligt tal kallas för ”125-or”.

Medelstora motorcyklar med A2 – körkort De mellanstora – eller medeltunga motorcyklarna kräver ett A2-körkort.

Tunga motorcyklar med ett A-körkort Med ett A-körkort får du köra alla motorcyklar på marknaden.

Trehjulingar med B-körkort Det finns ett antal mc-alternativ med två hjul fram för dig som bara har körkort för bil.

2. Hur ska jag använda min motorcykel?

Din användning av motorcykel bör styra vilken modell du väljer. Det finns många olika sorters motorcyklar, och alla lämpar sig inte för att all körning. Här kan det vara en god idé att rådfråga en mc-återförsäljare som du känner förtroende för. Besvara gärna frågorna nedan och se vilka motorcykelmodeller de passar in på. Det kan vara knepigt, men ofta får du svar hos tillverkarnas hemsidor och definitivt hos handlaren.

3. Vilken storlek behöver jag?

Motorcyklar kommer i många olika storlekar, och det gäller främst cylindervolymen på motorn. Med den följer i regel större hjul och tyngre hoj. En stor motor behöver större hjul, mer teknik som gör motorcykeln bredare och är mer kompakt. En större motorcykel erbjuder i regel en högre komfort, medan en mindre och smidigare hoj kan lämpa sig bättre i till exempel stadstrafik.

4. Vilket motorcykelmärke?

När du hittat vilka behov du har och vilken typ av motorcykel som passar bäst återstår det att gå igenom utbudet från de olika tillverkarna. Det finns ett mängd modeller på marknaden, så ta god tid på dig. Det är inte bara förnuftet som ska styra, det måste också kännas rätt.

5. Hur gör jag det mest ekonomiska köpet?

Innan du slår till på motorcykel bör du jämföra priset på motorcykeln från flera olika återförsäljare. Det kan också skilja ganska mycket på försäkringen. Du bör också jämföra finansieringen. Vi på Lendo erbjuder MC-lån där du kan jämföra upp till 40 långivare med enda ansökan. När du ansöker via Lendo ansöker du om lån utan säkerhet, vilket innebär att du kan låna upp till 100% av motorcykelns värde.

De vanligaste MC-kategorierna är:

Adventure

Custom

Monkeybike

Moped klass I

Moped klass II

Motocross

Scooter

Sport/Touring

Street

Supermoto

Supersport

Trehjuliga mc

Trial/Enduro

Touring

Källa: MC-branschen

Funderar du kanske fortfarande på att ta MC-kort? Missa inte vår guide om vad du ska tänka på när du ska ta MC-körkort och förverkliga dina motorcykeldrömmar.