1. Privatbloggen
  2. UC-Score: Så håller du koll på din kreditvärdighet

UC-Score: Så håller du koll på din kreditvärdighet

Det kan vara bra att hålla koll på sin kreditvärdighet och UC-Score - så här gör du.

UC-Score kreditvärdighet - så här håller du koll

2024-04-11

Ju mer kreditvärdig du är desto större möjligheter har du att förbättra dina lånevillkor. Här är frågor och svar om UC-Score och kreditupplysning.  

När du ska ansöka om krediter eller lån tas det i regel en kreditupplysning för att få ett mått på hur kreditvärdig du är. Vanligast är att kreditgivaren tar en upplysning via UC. Sedan några år tillbaka finns det också möjlighet att få reda på sin UC-Score, som är ett mått på hur du rankar i en kreditupplysning. 

Är kreditupplysning och UC-Score samma sak?  

Både ja och nej. En kreditupplysning tas av kreditgivare när du ansöker om krediter och lån, medan UC-Score är ett mått på din kreditvärdighet som du själv kan ta reda på. Genom UC:s tjänst Kreditkollen kan du få veta på en skala mellan 0-999 hur kreditvärdig du är.

Påverkar UC-Score din kreditvärdighet?

Ja, om din UC-Score ökar så ökar även din kreditvärdighet och du får ett bättre utfall när ett företag tar en kreditupplysning på dig. UC-Score är en spegling av den riskprognos kreditgivarna ser, så här ser poängskalan ut. 


UC-Score
Utmärkt745-999
Mycket bra635-744
Bra559-634
Mindre bra455-558
Svag1-454
Vad ligger till grund för min UC-score?

Det är samma variabler som används i kreditupplysningen som på olika sätt processas och bearbetas och och ger en UC-Score. Det är bland annat folkbokföringsadress, historiska folkbokföringsadresser, inkomstuppgifter, fastighetsinnehav, lån och krediter, betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos Kronofogden och registrerade kreditupplysningar hos UC under de senaste 12 månaderna.

Kan jag påverka min UC-Score? 

Ja, du kan följa utvecklingen månad för månad och se hur din UC-Score påverkas, till exempel om din inkomst ökar eller en betalningsanmärkning försvinner. 

Kan jag förbättra min UC-Score?

Ja, genom att försöka utveckla din privatekonomi kan du förbättra din UC-Score och även den riskprognos som ingår i en kreditupplysning. Ett sätt är att undvika att det tas flera kreditupplysningar. Ansöker du via oss Lendo kan du få upp till 40 låneerbjudanden på en enda ansökan och en kreditupplysning (via UC).

Ett annat sätt är att ha färre kreditgivare. Genom att betala av och slå ihop mindre lån och krediter till en större kredit kan du förbättra din kreditvärdighet. Ett sätt är att samla lån eller försöka amortera av mindre skulder. 

Om du har krediter som du inte har utnyttjat sänker det din UC-Score kreditvärdighet i onödan. Avsluta alla krediter som du inte använder.  Det kanske inte är så lätt, men om du har möjlighet att få en fast anställning så påverkar det din kreditvärdighet i positiv riktning. Kreditgivare anser att personer med fast anställning har en bättre betalningsförmåga tack vare att inkomsten är mer regelbunden. 

Om du vill ha bättre kreditkoll kan du ladda ner appen Kreddy (appen finns tillgänglig på App Store och via Google Play) där du kan följa din score utan att ditt kreditbetyg påverkas. Du behöver inte ha ansökt eller ansöka via Lendo för att använda dig av tjänsten.

*uppdaterad post - publicerades ursprungligen 8 sep 2022.