Annuitetslån - hur fungerar det?

Det finns två olika sätt att betala tillbaka när du har tagit ett lån - med rak amortering eller med annuitet. Vad som är mest fördelaktigt när du ska låna pengar kan vara svårt att se om du inte är helt på det klara med hur de två olika sätten fungerar.

Det finns två olika sätt att betala tillbaka när du har tagit ett lån - med rak amortering eller med annuitet. Vad som är mest fördelaktigt när du ska låna pengar kan vara svårt att se om du inte är helt på det klara med hur de två olika sätten fungerar.

Två sätt att amortera

När man amorterar betalar man tillbaka en viss summa av hela lånebeloppet plus ränta. Det brukar generellt ske månadsvis. Men hur den summa som du ska betala ser ut, avgörs av vilken typ av återbetalningsmodell som just ditt lån har. 

Rak amortering av lån

Det här är det vanligaste sättet att betala tillbaka ett lån. Du betalar ett lika stort belopp varje gång plus ränta på ditt lån. Räntan blir olika vid olika tillfällen, eftersom den beräknas på den skuldsumma som är aktuell just då. Eftersom du betalar av på lånet, så sjunker i stort sett alltid räntekostnaden. Undantaget är om räntan höjs vilket ju händer ibland. Då blir summan som du ska betala oförändrad eller i värsta fall högre. Men det vanligaste är att du betalar mindre och mindre i ränta för varje gång.

Varför rak amortering?

 • Du vill betala av lånet så fort som möjligt.

 • Du kan avsätta en större del av inkomsten till avbetalningar i början av lånets löptid.

Annuitetslån, hur funkar amorteringen?

Att amortera med annuitet är att betala en fast summa vid varje betalningstillfälle. Den summan täcker både amorteringen av lånet och räntesumman. Vad du ska betala är uträknat så att hela lånet är betalt när löptiden för lånet är slut. I början är en större del av summan ränta, men allteftersom tiden går sjunker andelen som är ränta och den del som är amortering ökar.

Varför annuitetslån?

 • Det är viktigt för dig att veta exakt vad du betalar varje månad och att det är samma summa under lånets löptid.

 • Att betala samma summa varje månad är det primära, inte totalkostnaden för ditt lån.

Vad händer med annuitetslån om räntan ökar?

Den summa som ska betalas är uträknad utifrån en viss ränta, men ofta har annuitetslån rörlig ränta. Så om räntan höjs måste långivaren lösa det på något sätt. Då finns två vägar att gå: Bibehållen annuitet eller ändrad annuitet. De kallas ibland även falsk och äkta annuitet.

Bibehållen annuitet innebär att långivaren låter annuiteten fortsätta som förut, och istället justerar löptiden för lånet så att den blir längre om räntan höjs. Om räntan sänks blir lånet bara återbetalat i förtid.

Vid ändrad annuitet räknar långivaren om den summa som ska betalas med utgångspunkt från den nya räntan. Löptiden ändras inte, men du som låntagare går miste om möjligheten att alltid kunna kalkylera med att betala samma summa vid varje tillfälle.

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider under kristi himmelfärd

 • Måndag - Tisdag

  08:00 - 20:00

 • Onsdag

  08.00 - 17.00

 • Torsdag

  Stängd

 • Fredag

  09.00 - 17.00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00