1. Allt om lån
  2. Annuitetslån

Annuitetslån - läs mer & ansök via Lendo

Vad betyder egentligen rak amortering eller annuitetslån? Läs mer nedan innan du ansöker om ett lån, ju mer information du har desto bättre beslut kan du ta. När du ansöker via Lendo kan du jämföra räntor och totalkostnader för ditt lån snabbt och enkelt.

  • En ansökan - upp till 40 låneerbjudanden

  • Ansök på 2 minuter

  • Endast en kreditupplysning (UC)

Läs mer om annuitetslån nedan & ansök på Lendo!

Vad tycker våra kunder?
TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.
kr
10 000600 000
år

Ungefärlig kostnad

2 305 kr/mån

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.

schibsted group logos
schibsted text

Våra samarbetspartners

ICA Banken lån
Coop MedMera bank lån
IKANO Bank lån
Nordax Bank lån
Wasa Kredit lån
Resurs lån och företagslån
Bank Norwegian - en filial av NOBA Bank Group
SEB lån

HUR FUNGERAR LENDO?

Jämför lån snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Så här går det till:

1. Gör en ansökan

Fyll i din ansökan digitalt. Det tar runt 1 minut.

2. Jämför erbjudanden

Lendo samlar erbjudanden från upp till 40 långivare

3. Välj det bästa lånet

Välj det erbjudande som passar dig bäst.

TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.

Det finns två olika sätt att betala tillbaka när du har tagit ett lån - med rak amortering eller med annuitet. Vad som är mest fördelaktigt när du ska låna pengar kan vara svårt att se om du inte är helt på det klara med hur de två olika sätten fungerar.

Två sätt att amortera

När man amorterar betalar man tillbaka en viss summa av hela lånebeloppet plus ränta. Det brukar generellt ske månadsvis. Men hur den summa som du ska betala ser ut, avgörs av vilken typ av återbetalningsmodell som just ditt lån har. 

Rak amortering av lån

Det här är det vanligaste sättet att betala tillbaka ett lån. Du betalar ett lika stort belopp varje gång plus ränta på ditt lån. Räntan blir olika vid olika tillfällen, eftersom den beräknas på den skuldsumma som är aktuell just då. Eftersom du betalar av på lånet, så sjunker i stort sett alltid räntekostnaden. Undantaget är om räntan höjs vilket ju händer ibland. Då blir summan som du ska betala oförändrad eller i värsta fall högre. Men det vanligaste är att du betalar mindre och mindre i ränta för varje gång.

Varför rak amortering?

  • Du vill betala av lånet så fort som möjligt.

  • Du kan avsätta en större del av inkomsten till avbetalningar i början av lånets löptid.

Annuitetslån, hur funkar amorteringen?

Att amortera med annuitet är att betala en fast summa vid varje betalningstillfälle. Den summan täcker både amorteringen av lånet och räntesumman. Vad du ska betala är uträknat så att hela lånet är betalt när löptiden för lånet är slut. I början är en större del av summan ränta, men allteftersom tiden går sjunker andelen som är ränta och den del som är amortering ökar.

Varför annuitetslån?

  • Det är viktigt för dig att veta exakt vad du betalar varje månad och att det är samma summa under lånets löptid.

  • Att betala samma summa varje månad är det primära, inte totalkostnaden för ditt lån.

Vad händer med annuitetslån om räntan ökar?

Den summa som ska betalas är uträknad utifrån en viss ränta, men ofta har annuitetslån rörlig ränta. Så om räntan höjs måste långivaren lösa det på något sätt. Då finns två vägar att gå: Bibehållen annuitet eller ändrad annuitet. De kallas ibland även falsk och äkta annuitet.

Bibehållen annuitet innebär att långivaren låter annuiteten fortsätta som förut, och istället justerar löptiden för lånet så att den blir längre om räntan höjs. Om räntan sänks blir lånet bara återbetalat i förtid.

Vid ändrad annuitet räknar långivaren om den summa som ska betalas med utgångspunkt från den nya räntan. Löptiden ändras inte, men du som låntagare går miste om möjligheten att alltid kunna kalkylera med att betala samma summa vid varje tillfälle.

Varför ska jag jämföra för att få ett bra lån? 

För att hitta bästa möjliga och billiga lån sett till dina personliga förutsättningar behöver du kunna ställa olika banker och långivares låneerbjudanden mot varandra. Det enklaste sättet att göra det är att ansöka om ett lån via en låneförmedlare som Lendo. Då kan du med en enda ansökan som tar dig en minut få upp till 40 låneerbjudanden där du kan jämföra räntor, villkor och totalkostnader med endast en kreditupplysning via UC. 

Lendo kan inte påverka vilken ränta du erbjuds av banker och långivare, utan den baseras på långivarnas bedömning av din ekonomiska situation, skuldsättning och återbetalningsförmåga. Jämför du innan du väljer kan du spara pengar i räntekostnader som du istället kan använda till annat. 

Vad får jag för ränta på mitt lån? 

Räntan du får sätts inte av oss på Lendo, utan av våra samarbetspartners (de banker och långivare vi samarbetar med). Varje bank och långivare behandlar din ansökan individuellt och gör en riskbedömning baserad på informationen från den delade kreditupplysningen via UC. Med upplysningen som grund görs en bedömning av din och eventuella medsökandes återbetalningsförmåga och kreditrisk. Ränta och lånesumma kan variera mellan olika långivare beroende på interna bedömningsprocesser och bedömningar. 

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Nej, Lendo är ingen bank utan en låneförmedlare. Vi hjälper dig att jämföra lån så att du kan välja det bästa alternativet för dig och din ekonomi.

Det beror på din kreditvärdighet och hur du uppfyller bankernas grundkrav, du kan få hela lånet eller en del av lånet beviljat. Vet du med dig att det finns en risk att du inte får hela lånet beviljar kan det vara bra att ha med en medsökande med bra kreditvärdighet för att öka möjligheten att få det lån du ansöker om.

Ditt lånelöfte genom Lendo är giltigt i 30 dagar.