Enkla lån - mer komplexa än man tror

Hur enkla enkla lån egentligen är beror lite på vad vi lägger in i begreppet. Om vi menar en lätt och smidig process för oss när vi ska ansöka om ett privatlån, är det inga konstigheter. Men om man lägger in faktorer som extremt låg ränta eller syftar på snabblån när man talar om enkla lån, så blir bilden lite mer komplicerad. 

Hur enkla enkla lån egentligen är beror lite på vad vi lägger in i begreppet. Om vi menar en lätt och smidig process för oss när vi ska ansöka om ett privatlån, är det inga konstigheter. Men om man lägger in faktorer som extremt låg ränta eller syftar på snabblån när man talar om enkla lån, så blir bilden lite mer komplicerad. 

En enkel låneprocess

Det kan vara mycket enkelt att ansöka om ett banklån. Om du tar hjälp av exempelvis Lendo, så ansöker du här på hemsidan och sen når din ansökan våra drygt 35 samarbetspartners. Nästan direkt får du erbjudanden som du kan jämföra och välja bland. När du bestämt dig inleds låneprocessen och du har oftast pengarna tillgängliga inom några dagar. Ändå har allt skett på ett tryggt och säkert sätt, och endast en kreditupplysning har tagits på dig, vilket gör att din kreditvärdighet inte påverkas.

Några vanliga fällor vid lån

Ibland nämner man enkla lån och låg ränta i samma andetag. Att ett lån har extremt låg ränta behöver inte betyda att det visar sig vara enkelt att hantera i det långa loppet. Som låntagare måste du alltid se hela bilden med allt vad det innebär av lånevillkor och tillkommande avgifter - det man brukar kalla effektiv ränta.

Vissa lån som marknadsförs med att räntan på lånet är mycket låg kommer inte ens att beviljas för de flesta av dem som söker, eftersom kraven på kreditvärdighet är mycket höga. Oftast erbjuder samma långivare då lån till en högre ränta, som absolut tål att jämföras med andra långivares erbjudanden.

Om man tillhör den lyckliga skaran som blir beviljad ett lån till mycket låg ränta, ska man vara vaken på något som kallas slutförfall. Om slutförfallodatum inträffar efter exempelvis tre år, så betyder det att man måste ha återbetalat hela lånet då. Om man tagit ett stort lån, för att köpa en bostad t.ex. måste man då ha ansökt och blivit beviljad ett nytt lån. Det är ett risktagande som man bör vara medveten om.

Är inte enkla lån detsamma som lån man får snabbt?

Ett så kallat snabblån eller mikrolån kan kännas enkelt att ta när man behöver pengar snabbt. Men de är en form av blancolån som alltid blir kostsamma för låntagaren, inte alltid för att räntan är hög, utan för att olika typer av avgifter och andra kostnader följer med. I dag, när vi kan säga att nästan alla låneansökningar behandlas snabbt, är det alltid ett bättre alternativ att använda sig av tjänster som de vi på Lendo erbjuder. Det är enkla lån i begreppets bästa bemärkelse.

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00