1. Bolånebloggen
  2. 5 saker att tänka på innan du flyttar ditt bolån

5 saker att tänka på innan du flyttar ditt bolån

Vår sparekonom går igenom vad du bör tänka på om du vill flytta ditt bolån

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2023-05-31

Samtidigt som räntorna stiger i snabb takt har kriget om bolånekunderna tagit fart. Bankerna slåss om kunderna och det finns stora möjligheter att förhandla ner räntan genom att lägga en timma på att få koll på bolånemarknaden. Att flytta sitt bolån är lättare än du tror men resan kan bli ännu smidigare och effektivare om du har koll på dessa fem steg.

1. Ta reda på vad snitträntorna är hos olika långivare- det ger dig en fingervisning om vilken bank som erbjuder de bästa räntorna och vilken ränta du kan förvänta dig.

2. Räkna på kostnaden för ränteskillnadsersättning – har du bundet lån kan det ibland löna sig att bryta det och flytta till en annan bank om skillnaden i ränta är stor. Men banken har rätt att begära ut ersättning för utebliven ränta. Räkna därför först på vad det skulle kosta dig och hur snabbt du kan tjäna in den kostnaden. Ett bra verktyg för att räkna ut detta finns hos konsumenternas.se

3. Begär ut ett amorteringsunderlag – det kan vara bra att beställa den så att du har den dagen du vill flytta dina lån. Hos många banker kan det ta flera veckor att få från dagen du beställt det. Amorteringsunderlaget visar hur din amorteringstakt är grundad på. Tex när senaste värdering av bostaden gjordes, vilken amorteringstakt du har idag osv. Att beställa detta underlag signalerar även till din bank att du vill flytta lånet och många banker går i det läget ut och erbjuder en bättre ränta för att behålla kunden.

4. Jämför vilken ränta just du kan få – Även om snitträntorna är en fingervisning för vilken långivare som ger bäst ränta,  gör varje långivare en egen bedömning av dina förutsättningar. Genom att ansöka om bostadslån via tex Lendo får du flera erbjudanden av olika aktörer utan att det påverkar ditt kreditbetyg. Gör du flera ansökningar själv måste varje långivare göra en egen kreditupplysning vilket i sin tur kan försämra ditt kreditbetyg och sluta med att du får sämre villkor.

5. Samtycke – Om du i samband med flytt av bolån vill öka ditt bostadslån och det krävs nya inteckningar och pantbrev krävs det ett skriftligt medgivande från din sambo eller make/maka. Lantmäteriet har en bra mall för detta.