1. Bolånebloggen
  2. 5 tips – så klarar du höjda boendekostnader

5 tips – så klarar du höjda boendekostnader

Måga svenskar oroar sig över skenande bolånekostnader - här är 5 tips från vår sparekonom.

Sharon Lavie, sparekonom Lendo. Grön blus

2023-11-06

Bolåneräntorna har ökat kraftigt och för allt fler svenska hushåll har de stigande boendekostnaderna gjort det markant tuffare att ha pengar kvar i plånboken i slutet av månaden. Men det går att hantera de ökade boendekostnaderna menar Lendos sparekonom Sharon Lavie, och listar sina bästa tips för att undvika räntesmockan.

– Det finns ett antal tips för att se över sina boendekostnader i ett brett perspektiv, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie.

Sedan mars 2022 har Riksbanken rekordsnabbt höjt styrräntan till fyra procent, till den högsta nivån på över ett decennium. Det har lett till att bolåneräntorna har ökat kraftigt på bara ett år, från att ha legat på runt en och en halv procent under 2021 och våren 2022 till att idag ligga på dryga fem procent. 

För svenskar som har bolån med rörlig ränta har den kraftiga höjningen inneburit att boendekostnaderna skjutit i höjden. För en bolånetagare med ett lån på 3 000 000 kronor har en ränteökning på 3,5 procentenheter inneburit en kostnadsökning på 8 750 kronor i månaden exklusive ränteavdrag. Många bolånetagare riskerar också att nå taket för ränteavdraget på 100 000 kronor, som kan innebära ytterligare ett hårt slag mot plånboken.

Men det finns sätt att hantera situationen och få pengarna att räcka längre. För att hjälpa dig att spara in på bolånekostnaderna har Lendos sparekonom Sharon Lavie sammanställt en lista med tips på hur du kan få ned dina boendekostnader och spara in tusentals kronor varje månad.

Omvärdera bostaden.

Enligt Lendos sparekonom Sharon Lavie går det att sänka månadskostnaderna genom att omvärdera bostaden, inte minst för den som inte omvärderat sin bostad på många år. Det kan göra att du slipper amortera lika mycket varje månad, och därmed kan spara in pengar varje månad.

– Då kan man sänka amorteringskostnaden. För de som inte har omvärderat de senaste fem åren så kan detta vara en bra idé. Även om priserna har sjunkit så kan bostaden vara värd mycket mer än vad det var för fem år sedan. Om du kommer under gränsen för 2% amortering istället för 1% amortering och har ett bolån på tre miljoner kronor kan du minska utgifterna med 30 000 kronor per år, 2500 kronor i månaden, säger Sharon Lavie. 

Jämför olika aktörer för bolån, försäkring och andra avtal

Genom att jämföra olika erbjudanden av bolån, försäkringar och andra tjänster, kan du både spara in pengar och få bättre villkor, menar Sharon Lavie.

– Tänk brett, tänk på alla saker som tillhör bostaden. Du kan jämföra bolån, försäkring, el, bilförsäkring och alla fasta avtal. Även internetabonnemang och gymkort kan spara en hel del pengar på ett år. Lista ner alla dina abonnemang och försök hitta någon annan som ger dig bättre villkor, eller försök att förhandla om med den du har avtal idag, säger hon.

Spara in på elförbrukningen i bostaden

Ett annat tips som Sharon Lavie ger är att spara in på elförbrukningen i bostaden. Förutom att spara in på elräkningen bidrar det även till en bättre miljö. Att göra bostaden mer energieffektiv kan dessutom höja värdet på bostaden.

– Även om vi inte är i närheten av samma elpriser som förra hösten, kolla om det finns någon aktör som kan ge dig bättre villkor. Har du rörligt elpris så är det väldigt enkelt att byta. Du kan byta hur ofta som helst. Men se också över om du kan energieffektivisera. Du kan till exempel välja vitvaror med bättre energiklass om det är dags för byte. Se över isolering, minska vattenanvändning, använd termostat för när olika saker går i gång. Om du har rörligt timpris kan du försöka att styra när du värmer upp huset eller laddar elbilen, tipsar Lendos sparekonom Sharon Lavie.

Hyr ut en del av bostaden

Att hyra ut en del av sin bostad är ett effektivt sätt att få mer pengar varje månad och samtidigt maximera boendet. Det kan vara allt från ett rum eller en del av bostaden. Du kan till och med hyra ut hela bostaden när du är bortrest. Om du bor i bostadsrätt är det dock viktigt att kontrollera om du behöver tillstånd om du ska hyra ut hela lägenheten.

– Särskilt pensionärer som bor stort kan hyra ut en del av bostaden. Det kan man göra både om man bor i villa, men också utan tillstånd för hyresrätt eller bostadsrätt så länge du bor kvar själv. Det kan bli åtskilliga tusenlappar och det är skattefritt upp till en viss nivå, säger hon och tillägger:

– Du kan också hyra ut hela bostaden om du ska vara bortrest, men då krävs tillstånd.

Amorteringsfritt

Ett sista tips som Sharon Lavie ger för att sänka dina bolånekostnader är att ansöka om tillfällig amorteringsfrihet. Det kan ge dig som hamnat i en svår ekonomisk situation en temporär lösning för att få lite extra pengar över i plånboken.

– Det går att få helt amorteringsfritt under en period, men då ska man ha särskilda anledningar. Det kan vara skilsmässa, arbetslöshet, dödsfall, sjukdom, föräldraledighet eller lägre inkomst på grund av studier. Du blir inte beviljad per automatik, utan det blir en prövning av banken. Även om ekonomin har förändrats rejält, så är det inte säkert att det beviljas. Ofta blir du beviljad några månader i taget, det kan vara en tillfällig lösning, menar Lendos sparekonom.