1. Bolånebloggen
  2. Bolån för småföretagare – så ökar du dina chanser

Bolån för småföretagare – så ökar du dina chanser

För många småföretagare är det ett välkänt problem – att bli nekad ett bolån av banken.

bolån småföretag Lendobloggen

2024-01-17

Många banker anser att småföretagare och egenföretagare är mycket mer riskfyllda än de som har fast anställning. Men det går att öka chanserna till att få bolån och bättre lånevillkor som småföretagare.

Att äga sin bostad är ett mål i livet för de allra flesta, även för småföretagare. Men att bli beviljad ett bolån som småföretagare är mycket svårare än för de som har en fast anställning. Trots att du kan ha en god inkomst kan bankerna kräva stora underlag för att låna ut till dig som småföretagare. 

Bankerna anser att småföretagare och egenföretagare är en mycket större risk, eftersom de är beroende av hur det går för företaget. Det är därför viktigt att samla och visa upp mer underlag för banken, eftersom även företagets finansiella ställning tas med i helhetsbedömningen.

Som småföretagare finns det därför tips på saker du kan göra när du ansöker om bolån för att förbättra dina möjligheter till att få lånet beviljat. Vi på Lendo har listat nio saker du bör tänka på för att öka chansen till att få bolån som småföretagare.

Ta ut en jämn och stabil lön

Ta en jämn och stabil lön ur företaget under en längre period. Din genomsnittliga lön är något av det första banken tittar på, och en god och stabil inkomst ökar dina möjligheter till att få ett bolån. Att du har en stabil lön ger banken trygghet och minskar deras risk.

Gör stabila utdelningar

Om du tar stabila utdelningar ur bolaget är det något du bör visa upp för banken. Även utdelning räknas som inkomst, och har du gjort utdelningar i flera år kan du mena på att du räknar med att göra liknande utdelningar även i framtiden. 

Använd en medlånetagare

Att låna tillsammans med en medsökande ökar chanserna till att bli beviljat ett bolån, speciellt om medlåntagaren har en fast anställning och kan uppvisa en stabil inkomst. Om du inte kan betala lånet har banken en säkerhet i att medlåntagaren har ansvaret att göra det.

Visa företagets historik

Banken brukar även räkna in företagets ekonomiska situation när de gör sin analys, så var redo att visa upp hur företaget går ekonomiskt. Ta med årsredovisningar och bokslut där du kan visa att företaget har en god lönsamhet och fina siffror som stödjer företagets framtida existens och att din lön är hållbar. Det kan också ge banken bevis på att det finns goda marginaler att ta ut högre lön eller utdelning i framtiden.

Visa upp privata tillgångar

Om du har andra stora tillgångar som genererar en inkomst eller skapar avkastning bör du även visa upp dessa för banken. Har du ett stort privat sparande eller andra stora tillgångar påverkar det hur riskfylld du är för banken. Har du ditt privat sparande hos samma bank som du ansöker om bolån hos kan detta vara ytterligare ett plus.

Bolagsform

Att ha ett aktiebolag kan vara fördelaktigare än en enskild firma eftersom ett aktiebolag är en juridisk person. Skillnaden är att som enskild firma är du själv personligt ansvarig för företagets skulder och avtal. Skulle företaget få ekonomiska svårigheter är därför risken mindre med ett aktiebolag. Du ses också som anställd om du har ett aktiebolag som du verkar genom. Har du ett nystartat företag kan det vara väldigt tufft att bli beviljad ett bolån, så det kan vara värt att tänka på innan du startar ett företag.

Om företaget skulle gå i konkurs

Även om du inte ser någon risk för ditt företag idag kan banken vilja se vad du skulle göra om företaget gick i konkurs. Är du i en bransch som riskerar att försvinna inom några år kan detta påverka din kreditvärdighet hos banken. Sitter du istället i en sits där du är väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden är du mindre riskfylld för banken. Det är även bra att uppvisa inkomstförsäkring och andra försäkringar om du har sådana.

Revisorsintyg

Du kan öka dina chanser till att få ett bolån från banken genom att visa upp ett revisorsintyg från en auktoriserad revisor. Det visar banken att företaget har en god finansiell ställning, och att företaget skulle klara av att betala ut din lön även nästkommande år. Att be revisorn om ett revisorsintyg kostar oftast ett par tusenlappar.

Gör en kostnadsfri bolåneansökan via Lendo

Alla banker har olika sätt att bedöma din kreditvärdighet och risk, och bara för att du blir nekad av en bank betyder det inte att alla banker kommer att neka dig. För vissa banker är andra faktorer viktigare än andra, så prova dig fram. Via Lendo kan du göra en kostnadsfri låneansökan där du kan jämföra bolån