1. Bolånebloggen
  2. Bostadsvisning: Granska som ett proffs

Bostadsvisning: Granska som ett proffs

Och undvik dyra misstagen

Mäklare nycklar till par Lendo bolån mortgage

2025-07-03

Att gå på visning är ofta första steget mot ett nytt kapitel i livet – kanske ska du flytta hemifrån eller flytta isär, väntar tillökning, vill bo större eller mindre, närmare jobb eller skolor. Vad du än söker, så är bostadsköpet förmodligen ett av de största ekonomiska besluten du kommer fatta. Ändå kliver många in på visningar helt oförberedda – och blir förälskade innan de hunnit tänka efter.

Jag förstår det. Det är svårt att stå emot när allt känns perfekt. Men som sparekonom ser jag gång på gång hur snabbt ett känslostyrt beslut kan slå över i ekonomisk stress. Här är mina bästa råd till dig som går på visningar – med hjärtat i ena handen och plånboken i den andra. 

Ha din kalkyl klar innan du kliver över tröskeln

Många förväntar sig att visningen ska ge svaret på om bostaden är rätt. Men egentligen borde du redan innan du går dit veta: 

  • Vad du har råd att köpa för (din maxgräns!)

  • Vad en rimlig månadskostnad är för just dig

  • Hur en räntehöjning på 2–3 procentenheter skulle påverka din vardag

  • Vad du behöver lägga undan för framtida renoveringar

En vanlig fälla är att gå på visningar i prisklasser där man tror man har råd, men där kalkylen bygger på minimala räntor och inga oförutsedda utgifter. Som bostadsägare behöver du även ha råd att bygga upp en buffert ifall nåt går sönder, behöver renoveras eller om du tillfälligt får ett inkomstbortfall pga sjukdom, olycka eller arbetslöshet.

Exempel: Om din bank har räknat på en ränta på 4 %, räkna själv på 6 %. Då ser du vad som händer om marknadsräntorna rör sig – vilket vi vet att de gör. Har du ett lån på 3 miljoner kronor. Kan din ränta per månad gå från 10 000 kronor med 4% ränta till 15 000 med 6% ränta. 

Låt inte styling dölja verkligheten

Mäklarens uppgift är att visa bostaden från sin bästa sida, och det är lätt att dras med i känslan av att ha hittat hem. Ljuset faller rätt, det luktar gott och möbleringen får rummen att kännas större än de är. Men det är också precis här du måste vara som mest vaksam. En vacker yta kan dölja dolda problem. Lyft på mattor, känn på väggarna, öppna fönster och skåp – och lita inte blint på det du ser. Fråga dig: hur låter golvet? Drar det från fönstret? Känns badrummet fuktigt? Små tecken kan avslöja stora brister – och den som är uppmärksam på visningen har mycket att vinna. 

Tips: Du som köpare har alltid undersökningsplikt. Ska du köpa ett småhus är det högst rekommenderat att anlita en auktoriserad besiktningsman som har vana och blick för att finna fel i byggnaden. Även mindre fel kan vara underlag till diskussioner om priset. 

Föreningen är halva köpet

När du köper en bostadsrätt köper du inte bara väggarna och golvet – du köper in dig i en förening. Det är där de verkliga kostnaderna ofta döljer sig. En förening med hög belåning, utebliven underhållsplan eller stora renoveringar i pipeline kan snabbt göra ett till synes prisvärt objekt till en dyr affär. 

Lägg tid på att:

  • Hur stor är belåningen per kvadratmeter? (över 10 000 kr/m² bör granskas)

  • Finns det stora lån med rörlig ränta?

  • Har föreningen amorterat, eller skjutit upp underhåll?

  • Kommande renoveringar? (fasad, stammar, hissar?) 

Exempel: Två likadana lägenheter i olika föreningar kan ha helt olika månadsavgift – och det påverkar både din boendeekonomi och bostadens värdeutveckling. 

Se området som helhet

När du väl står i en bostad du gillar är det lätt att glömma hur resten av livet ska fungera där. Men vardagen består av mycket mer än bara hur fint köket är. Hur lång tid tar det till jobbet? Finns det skolor i närheten? Kollektivtrafik? Parker? Tänk på tryggheten, servicen och utvecklingen i området – särskilt om du planerar att bo kvar länge eller tänker på värdeökning. 

Ett smart tips är att kika i kommunens översiktsplan. Där kan du få reda på om det planeras byggen, vägar eller andra förändringar som kan påverka området både positivt och negativt. 

Ta kontroll i budgivningen

Budgivningar triggar känslor. Du vill vinna. Du har redan börjat fantisera om möblering och inflytt. Men just därför är det viktigt att du har en tydlig strategi. Lägg inte bud innan du har all information. Ha en maxgräns och håll dig till den – oavsett hur het budgivningen blir. 

Påminn dig själv:

  • Det är bättre att tacka nej än att köpa något du inte har råd med.

  • En för dyr bostad kan snabbt bli en källa till oro – inte trygghet. 

Att backa från ett drömobjekt kan kännas tungt i stunden – men är ofta ett tecken på att du har kontroll över din ekonomi. Kom ihåg: det är bättre att backa än att binda upp sig på för dyr bostad. Det kan tvinga dig till prioriteringar som du inte alls vill göra. 

Sälj först och köp sen

Om du redan äger en bostad – sälj innan du köper nytt, eller var beredd på dubbel kostnad. Särskilt i en marknad där objekt ligger ute längre än förut. Räkna på:

  • Hur länge klarar du dubbla lån?

  • Har du en buffert som täcker ett par extra månader?

Tips: På svaga marknader kan ibland säljaren gå med på att skriva in en klausul om att köpet gäller under förutsättning att du lyckas sälja din nuvarande inom viss tid. Det kan vara en trygghet för dig, samtidigt så föredrar säljare ofta köpare utan krav på sådana klausuler. 

Kliv in med klara ögon, gå därifrån med rätt magkänsla

Visningen är inte bara en möjlighet att bli kär – det är din chans att granska, ifrågasätta och planera. Gå gärna på många visningar. Jämför. Ställ frågor. Och om det känns rätt, både i hjärtat och plånboken – då vet du att det är dags att lägga ett bud. Och kom ihåg: det kommer alltid fler visningar. Men du har bara en ekonomi. 

Varmt lycka till i jakten på ditt nya hem!