1. bostadsbloggen
  2. Bostadspriser upp igen: ”Räntetoppen snart nådd”

Bostadspriser upp igen: ”Räntetoppen snart nådd”

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga och ett trendbrott kan ha skett.

villagata bostadspriser upp igen Lendobloggen bostad

2023-06-21

Under maj månad gick både bostadsrättspriserna och villapriserna upp med en procent.  – De flesta säljer innan de köper vilket medför att det finns en efterfrågan när konsumenterna måste hitta en ny bostad, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Fortfarande är det få objekt ute på marknaden och det görs betydligt färre affärer än förra året, men den senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på både bostadsrätter och villor i riket steg med 1 % i maj. På tre månader har priserna på bostadsrätter stigit med 4 % och villapriserna med 2 %. 

Om vi blickar 12 månader bakåt har dock priserna gått ner kraftigt, bostadsrättspriserna har sjunkit med 8 % medan villapriserna sjunkit med 13 %. Enligt mäklarna kan en del av prisuppgången förklaras med att utbudet är väldigt litet. 

– Priserna fortsätter svagt uppåt vilket främst beror på att det kommer ut få nya bostäder till salu. De flesta säljer innan de köper vilket medför att det finns en efterfrågan när konsumenterna måste hitta en ny bostad. I maj och början av juni kan vi även se vissa tendenser till ökad aktivitet när fler har vant sig vid högre räntor och energipriserna inte är lika påtagliga, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Enligt Svensk Fastighetsförmedling kan det vara ett bra köpläge nu, då priserna möjligen kan ha bottnat. 

– Historien visar att de som byter upp sig till en större bostad precis när marknaden vänder är vinnare över tid. Precis i det läget är vi just nu, marknaden och priserna bottnar och andelen som byter bostad ökar, dels utifrån ett uppdämt behov över senaste 12 månaderna, dels för att kostnaderna framåt nu är lättare att överblicka, säger Erik Wikander vVD på Svensk Fastighetsförmedling.

Svensk Fastighetsförmedling tror inte att prisuppgången bör inte ses som starten på en bred ökning och prognosen för bostadspriser är osäker. Fortfarande har inte den fulla effekten av räntehöjningarna slagit igenom. 

Om du har ett bolån och funderar på att omförhandla bolån kan du göra det på Lendo.

Priserna i storstäderna brukar vara en bra indikator på vart marknaden är på väg. I maj gick både bostadsrätter och villor i Stor-Stockholm, samt bostadsrätter i centrala Stockholm, upp 1 % i pris.Under maj steg bostadsrättspriserna i centrala Malmö med 1 %. I Stor-Malmö steg både bostadsrättspriserna och villapriserna med 2 %.

– Stockholms bostadsmarknad fortsätter att visa stabilitet och motståndskraft. Under den senaste veckan har vi dessutom märkt en tydlig temperaturhöjning, med fler visningsbesökare och fler gjorda affärer, säger Christina Henriksson, regionchef på Bjurfors Stockholmskontor.

Enligt Bjurfors ska man dock inte utesluta att det kan komma nya nedgångar när räntehöjningarna har slagit igenom fullt ut, men prognosen för bostadspriser styrs mycket av förväntningar på räntan om ett, tre eller fem år är viktigare.

– Det kan ta tid innan vi ser de fulla effekterna av räntehöjningarna, så visst finns det en potentiell risk för ytterligare prisfall. Samtidigt ska man ha med sig att bostadsmarknaden styrs mer av förväntningar än av det aktuella ränteläget, och nu tänker nog de flesta att räntetoppen snart är nådd, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors. 

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, maj 2023
Bostadsrätter1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket+ 1%+ 4%- 8%44 586
Centrala Stockholm+ 1%+ 3%- 8%105 407
Stor-Stockholm+ 1%+ 5%- 6%65 218
Centrala Göteborg+ 1%+ 5%- 8%65 097
Stor-Göteborg+ 2%+ 6%- 10%47 467
Centrala Malmö+ 1%+ 3%- 10%37 808
Stor-Malmö+ 2%+ 4%- 9%35 059
Prisstatistik VILLOR, maj 2023
Villor1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket+ 1%+ 2 %- 13%3 828 000
Stor-Stockholm+ 1%+ 3%- 14%7 023 000
Stor-Göteborg+ 1%+ 2%- 14%5 506 000
Stor-Malmö+ 2%+ 3%- 14%4 734 000

Prisstatistik FRITIDSHUS, maj 2023

Fritidshus12 månMedelpris
Riket- 6%2 208 000