1. Företagsbloggen
  2. 8 tips – kickstarta företaget i höst

8 tips – kickstarta företaget i höst

Efter en härlig sommar med vila och återhämtning är det nu dags för många företagare att göra sig redo inför hösten.

glada företagare Lendobloggen företag ansök om företagslån och checkkredit via Lendo

2023-09-05

Att lämna semestern bakom sig kan kännas tufft, men det är viktigt att se framåt och vara redo inför de utmaningar som väntar. Du vill ge ditt företag de bästa förutsättningarna för att lyckas under hösten. Därför är det nu bra att reflektera inför hösten.

Hösten är snart på ingång och det är dags att förbereda företaget inför ett nytt kvartal. Det kan bli en tuff höst, speciellt när många företag har det svårt. Många branscher kan få det riktigt tufft i höst, men det skapar också goda chanser att växa företaget, och istället se utmaningarna som möjligheter.

Efter semestern kan det vara extra svårt att hitta tillbaka till motivationen för att få ditt företag att utvecklas i rätt riktning. Vi på Lendo har därför sammanställt åtta tips som kan hjälpa dig att lyckas i höst.

1. Sätt upp en tydlig plan inför hösten

Att sätta upp tydliga mål att rikta in sig på är alltid bättre än att jobba utan någon strategisk plan. Sätt upp några mål som du ska uppfylla under hösten. Det kan till exempel vara att du ska locka ett visst antal nya kunder, erbjuda en ny produkt, eller hur du ska effektivisera något. Se till att ha konkreta och realistiska mål. Gör också upp en plan för hur du ska nå varje mål.

2. Reflektera över månaderna som gått

Det första halvåret har bjudit på både utmaningar och glädjeämnen för många företag. Nu när hösten snart är här är det ett utmärkt läge att reflektera och utvärdera över vad som fungerat väl eller vad som behöver ändras inför hösten inom företaget.

3. Skapa positiva vanor

Att bygga vanor är ett kraftfullt verktyg att nå sina mål och förändra saker. Om du bestämmer dig för att lägga en halvtimme varje morgon på att kontakta kunder eller hitta nya kunder blir det mer än 100 timmar på ett år - det kommer garanterat att få ditt företag att växa. Genom att göra saker till en vana blir det lättare att nå dina mål. En annan vana kan vara att skriva ner varje morgon vad du ska åstadkomma under dagen.

4. Fokusera på det du kan bäst

Att delegera arbetsuppgifter är viktigt, oavsett om du har personal eller inte. Du kanske inte är så bra på bokföring, men du är duktig på andra saker. Då kan det vara klokt att anlita en redovisningskonsult eller bokföringsbyrå som kan sköta bokföringen åt dig. Om du har anställda bör du fördela uppgifterna efter deras kompetenser och själv koncentrera dig på det du är bäst på.

5. Satsa på marknadsföring

Många företag har det svårt just nu i det tuffa ekonomiska läget, men det skapar också möjligheter att expandera företaget och ta marknadsandelar just nu. Marknadsföring är billigare än på länge och du kan dra nytta av det. Företag som fortfarande har pengar och resurser att satsa på marknadsföring har stora möjligheter att växa och bli vinnare.

6. Våga säga nej

Som småföretagare kan det vara utmanande att säga nej till kunder. Men ibland är det nödvändigt att tacka nej till jobb som du inte tror att du klarar av eller som inte kommer bli lönsamma.

7. Se över dina arbetsprocesser

Se över dina arbetsprocesser i höst och se om du kan göra dem mer effektiva. Det kan vara värt att satsa på ny utrustning, programvara eller verktyg som kan hjälpa dig att spara tid och pengar. Du kan se över och förbättra dina rutiner, scheman eller arbetsflöden för att höja företagets produktivitet.

8. Jämför om du behöver finansiering

Du kanske har ambitioner på att göra en satsning eller en stor omställning i ditt företag i höst. Då kan du behöva extra kapital för att förverkliga dina planer. Men i den svaga ekonomin är det extra viktigt att du jämför olika alternativ på företagslån, eftersom du kan få olika erbjudanden och priser hos olika banker och långivare. Hos Lendo kan du enkelt ansöka om ett företagslån till ditt småföretag och få en översikt över din totalkostnad i kronor hos de olika långivarna, samt se om lånet är villkorat med personlig borgen eller inte.

Du kan sedan i lugn och ro jämföra lånen och se vilket erbjudande som passar dig och ditt företag bäst. Det är kostnadsfritt att ansöka via Lendo och du förbinder dig inte till något genom en ansökan.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag