1. Företagsbloggen
  2. Finansiera företaget med lån eller riskkapital

Finansiera företaget med lån eller riskkapital

- vad är bäst?

företagslån eller riskkapital bild från café Lendobloggen

2024-03-07

Som företagare står du ofta inför ett stort val när du vill satsa och förverkliga din dröm. Du behöver få in mer kapital men vet inte hur du ska finansiera det. Företagslån och riskkapital är två populära alternativ, men vad är skillnaderna och vilket alternativ passar ditt företag bäst? Lendo hjälper dig att förstå vad som skiljer dem åt.

Att växa och expandera ditt företag kräver i många fall mer kapital än vad bolaget har idag. Det finns flera olika sätt att finansiera en expansion av ditt företag, men de vanligaste lösningarna är att ta ett företagslån eller att ta in riskkapital från investerare i olika former.

Riskkapital skiljer sig från ett företagslån, då riskkapital innebär att du som företagare tar in kapital i utbyte mot ägande i företaget. Det innebär att investerare i olika former såsom riskkapitalister, affärsänglar, såddfonder, privatinvesterare eller andra former av investerare går in med kapital i ditt bolag i utbyte mot ägarandelar. 

De kommer ofta in och köper mindre ägarandelar på 10 eller 15 procent, men de kan även komma in och köpa större delar av företaget. En stor fördel med riskkapital gentemot företagslån är att investerarna även kan bidra med kunskap, erfarenhet och nätverk som du som företagare kan dra stor nytta av. Men riskkapital har även flera stora nackdelar för dig som företagare.

En betydande nackdel med att finansiera sitt företag med hjälp av riskkapital är att du ger upp en del av ditt företag när du finansierar det med riskkapital. Det kan bli dyrt för dig om ditt företag blir väldigt lyckat, eftersom du då kommer att få en mindre del av vinsten än vad du skulle ha fått om du inte tagit in riskkapital. Du kan även behöva ge upp viss kontroll över företaget och dess beslut.

Investerare som är villiga att satsa pengar på ditt företag har även höga avkastningskrav, då investerarna tar en stor risk på att bolaget inte kommer gå i konkurs. Skulle företaget gå i konkurs får investerarna ingenting tillbaka, medan långivare kan få pengar tillbaka vid en eventuell konkurs. Man brukar därför säga att riskkapital har ett mycket högre avkastningskrav än långivare, och de brukar ha en tydlig idé om hur de ska avyttra sin ägarandel inom ett visst tidsspann för att få tillbaka sin investering och eventuell vinst.

Om du vill finansiera en tillväxt eller nysatsning av ditt företag kan du istället ansöka om ett företagslån. Det kan vara mer fördelaktigt att ansöka om ett företagslån istället för att ta in externt kapital, eftersom du inte ger bort någon ägarandel av ditt företag, och behåller fullt inflytande över ditt företag och dess beslut. Du har inte heller någon press på dig från dina investerare att sälja ditt företag eller göra en exit inom en viss tid.

Hos Lendo kan du enkelt och kostnadsfritt ansöka om företagsfinansiering. Med hjälp av en låneansökan kan du ansöka om traditionella företagslån på upp till fem miljoner kronor, men även EU-lån för dig som småföretagare och uppstartslån för dig som vill förverkliga dina drömmar och starta något helt nytt. 

Genom att ansöka om företagslån hos Lendo kan du inom 24 timmar få flera låneerbjudanden från olika banker och långivare. Lendo tar emot ansökningar om företagslån från alla företagsformer. Har du några frågor eller vill veta vilken typ av företagsfinansiering som passar ditt företag bäst? Då kan du snabbt och enkelt höra av dig till Lendos kunniga handläggare inom företagslån på 0771-131310 så hjälper vi dig.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!