1. Företagsbloggen
  2. Fyllnadsinbetala nu - slipp onödig ränta

Fyllnadsinbetala nu - slipp onödig ränta

Glömt din fyllnadsinbetalning?

fyllnadsinbetala privat & företag Lendo

2022-02-14

Den 14 februari är det dags att göra fyllnadsinbetalning om du räknar med ett skatteunderskott över 30 000 kronor. Det gäller både privatpersoner eller företagare. Även om du betalar senare kan du undvika onödig kostnadsränta.

Om du räknar med att få kvarstående skatt över 30 000 kronor för fjolåret är det nu hög tid att göra en fyllnadsinbetalning till skattekontot. På så sätt kan du undvika att få underskott och kostnadsränta på kontot. 

De som berörs är de som tror att de betalat in för lite skatt för 2021 och räknar med att få ett underskott större än 30 000 kronor för den preliminära skatten. Om du betalar in den del som överstiger 30 000 kronor senast den 14 februari slipper du kostnadsräntan helt. 

De resterande 30 000 kronorna ska du sedan betala så att de finns bokförda på Skatteverkets bankgiro senast den 3 maj 2022. Det här gäller oavsett om du är privatperson eller driver ett företag. 

Fyllnadsinbetalningen kan göras via bankgiro, men allra snabbast är att swisha pengarna till Skatteverket, då får de betalningen direkt och du kan betala under dagen för att slippa räntan.

Skulle du inte hinna betala i dag är det ingen katastrof, räntan beräknas för varje dag som du inte har betalat in skatteunderskottet. Fram till 3 maj är räntan 1,25 procent på kvarskatt över 30 000 kronor. Om du räknar med att få en kvarskatt på 60 000 kronor kostar räntan ungefär 1 krona om dagen fram till 3 maj. Efter tredje maj betalar du ränta på hela skuldbeloppet, vilket blir ungefär två kronor om dagen tills du har betalat. 

Räntan kan tyckas liten, men har du en stor kvarskatt efter en stor aktievinst eller fastighetsförsäljning kan det bli mycket pengar. Om du räknar med två miljoner kronor i restskatt blir räntan 2000 kronor i månaden, och har du pengar på banken efter vinsten så är det ofta lönsamt att fyllnadsinbetala. 

De flesta som har kvarskatt får sitt slutskattebesked i augusti och där står det sedan exakt hur mycket du har i slutlig skatt ett betala in. Du har sedan på dig till den 14 november, så se till att lägga undan pengar om du inte har fyllnadsinbetalat hela skatten.