Ring

lendo logo
  1. Företagsbloggen
  2. Många företag söker expansionslån

Många företag söker expansionslån

- 6 tips inför din ansökan!

söka företagslån

2022-12-30

Trots utmanande tider med inflation och högre räntor går det bra för många småföretagare i Sverige. Det är något handläggarna inom företagslån på Lendo märker. Många hör av sig till Lendo för att jämföra företagslån för expansion och investeringar inför 2023.

Här är 6 tips om du behöver ansöka om företagslån. 

Du ser de svarta rubrikerna varje dag. Konkurserna har ökat i höst, räntorna har gått upp och elen är rekorddyr för företagen. Visst är det tuffa tider, men det är lätt att få en alltför negativ bild av hur Sveriges småföretag mår om man bara läser rubrikerna i tidningarna. 

Trots allt är det många småföretagare som ser positivt på framtiden det närmaste året, visar årets Småföretagsbarometer från Swedbank, Företagarna och Sparbankerna. Visserligen har det blivit betydligt tuffare under hösten, men fortfarande är det många som har rekrytering av ny personal som sin största utmaning när företaget ska expandera.

Det är något som handläggarna inom företagslån på Lendo märker av. De allra flesta företag som hör av sig och ska ansöka om lån vill låna för en kommande expansion eller investering. Ungefär 6 av 10 låneansökningar från företag handlar om det. En fjärdedel ansöker om lån för att stärka likviditeten. Ett exempel på en vanlig investering hos mindre företag är transportbilar där försäljningen gick upp med 39 procent i november enligt Mobility Sweden. 

Funderar du också på att investera eller expandera inför nyåret? Här är sex goda råd när du ska ansöka om företagslån.

Jämför flera olika låneerbjudanden

Genom att jämföra flera olika låneerbjudanden kan du vara säker på att få bästa möjliga företagslån till ditt bolag. Ansökan tar bara någon minut, den är inte bindande och det är kostnadsfritt. För företag som vill ha mer information om låneprocessen inom Lendo och hjälp rekommenderar vi att ni ringer Lendos handläggare på 0771-131310 för att få mer information relevant för just ditt företag.

Ha koll på balansräkning och bokföring innan du ansöker

Det är viktigt att bokföringen är uppdaterad när du ska söka företagslån. Så färska resultat- och balansrapporter som möjligt är viktigt.

Minimera väntetid 

En fördel med att gå via Lendo som många förbisett är att du kan få lånet snabbare, de större bankerna har oftast betydligt längre väntetider. Många företagare kan behöva lånet samma vecka . 

Samla dyra företagslån

Även företagare kan spara pengar på att samla företagslån eller förhandla om sina krediter. Ofta gör man en investering och fortsätter betala av på lånet, trots att det går att få bättre villkor. Samlingslån kan sänka kostnaderna, dessutom är det skönt att ha färre krediter. Det är inte ovanligt att företag gör en investering och sedan fortsätter att betala av på lånet tills det är slutbetalt. Det kan handla om en bil, en maskin eller inventarier.

Likviditetslån eller checkräkningskrediten är andra vanliga delar som kan ligga kvar och ticka höga räntekostnader. Detta trots att det kan vara möjligt att förhandla om lånet och få bättre villkor. 

Förbättra företagets kreditvärdighet

UC samlar in en stor mängd data både kring företag och privatpersoner. Om det tas många kreditupplysningar på ditt företag kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Det gäller speciellt i kombination med andra förändringar och om företaget tidigare inte varit aktivt med att söka krediter. Betala alltid företagets fakturor och löner i tid. Det är också mycket viktigt att du gör dina skatte- och momsinbetalningar till Skatteverket i tid. Då undviker du både förseningsavgifter och minskar risken för att få betalningsanmärkningar. Om du själv inte hinner sköta allt kan det vara en idé att anlita en redovisningsbyrå som hjälper dig. 

Använd förmånligt EU-lån

Europeiska Investeringsfonden, EIF, tagit fram EU-lånet där du som småföretagare inte behöver gå i personlig borgen på mer än 20 procent av lånet. Räntan är dessutom ofta lägre än på ett vanligt företagslån. Europeiska Investeringsfonden EIF går in med en garanti på 80 procent av lånesumman, därmed behöver du själv endast stå som borgensman för 20 procent, jämfört med de 100 procent som är vanligt annars. Genom att EIF står den största risken innebär lånet mindre risk för långivarna och därmed ökar möjligheterna att få lånet beviljat och att du även år en lägre ränta än på vanliga lån. Högsta lånebelopp är 500 000 kronor och du behöver ha ett aktiebolag. Företaget får inte ha fler än nio anställda och din omsättning får vara maximalt 20 miljoner kronor per år. 

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag