1. Företagsbloggen
  2. Växla upp företaget

Växla upp företaget

Lendos sparekonom Sharon Lavie tipsar om vad du ska tänka på när det är dags för ditt företag att lägga i nästa växel.

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2021-09-17

En av de mest kritiska faserna för ett litet företag är beslutet att växla upp. En god efterfrågan och ett varmt mottagande på marknaden är vad många företagare drömmer om, samtidigt som det givetvis ställer nya krav på alla fronter. Det ska anställas, kanske investeras för att klara av större produktion eller lager samtidigt som frågan om byte av bolagsform kan dyka upp. För en småföretagare kan steget vidare kännas enormt och regelverket snårigt och långdraget. Här kommer några saker som kan vara bra att ha koll på.

Varför byta bolagsform?

Att driva företag i ett aktiebolag är ofta mer fördelaktigt än enskild firma av flera skäl. Du som företagare minimerar risken för att bli personligt ansvarig för skulder. I ett aktiebolag riskerar du endast det aktiekapital du har satsat förutsatt att verksamheten har skötts enligt gällande regler. Från 1 januari 2020 är det lägsta aktiekapitalet 25 000 kronor för ett privat aktiebolag.

I en enskild firma beskattas du för hela överskottet som om det vore en löneinkomst. Om du regelbundet tjänar över brytpunkten för statlig inkomstskatt tjänar du troligtvis på att byta bolagsform till aktiebolag.

Som enskild firma finns det en möjlighet att skjuta på beskattningen genom att göra olika avsättningar. Har man gjort flera avsättningar kan det vara en stark signal för att se över möjligheten att byta företagsform, eftersom det kan resultera i hög skatt i framtiden. Dessutom kan det påverka dina egna möjlighet att ta lån privat.

När ska det ske?

Man kan välja att ombilda ett bolag när som helst under året. Ur skattesynpunkt finns det en fördel med att ombilda innan årsskiftet. Men det finns även andra tillfällen då ett nytt aktiebolag kan behövas. Ibland behövs ett bolag, snabbt och utan dröjsmål, för att förvalta en unik affärsmöjlighet som dykt upp.

Ett aktiebolag med endast en eller ett fåtal ägare, kan med all sannolikhet komma att omfattas av de så kallade fåmansbolagsreglerna (3:12-reglerna). Om du vid årsskiftet äger ett bolag som omfattas av regelverket får du tillgodoräkna dig ett lågbeskattat utrymme, upp till 187 550 för året 2022.  Ändrar du bolagsformen först efter årsskiftet går detta utrymme förlorat.

Köpa lagerbolag eller registrera ett aktiebolag på egen hand

Ett lagerbolag är ett färdigt och registrerat aktiebolag som aldrig har bedrivit någon verksamhet och passar bra för företagaren som vill slippa lägga ned tid och arbete på att fylla i dokumenten. Med det sagt är det ändå på sin plats att poängtera att den digitala processen på Verksamt.se är mycket smidigare än vad det var förr.

Med ett lagerbolag kan du oftast komma igång med ditt bolag på en gång. Från samma dag du köpt lagerbolaget kan du börja göra affärer och ta kostnader på bolaget. Något som brukar ta lite längre tid om du registrerar aktiebolaget på egen hand. Vill du snabbt komma igång kan alltså ett lagerbolag vara något för dig eftersom du inte får ta kostnader på ett aktiebolag före det är registrerat. Lagerbolaget har ett färdigt organisationsnummer vilket behövs när du registrerar ditt nya bolag för F-skatt, moms och som arbetsgivare.

Nackdelen med ett färdigt lagerbolag är att det kostar ett par tusenlappar mer än att registrera ett bolag på egen hand via Bolagsverket. Dessutom kan den manuella registreringsprocessen få dig att tänka igenom ett par viktiga frågor som faktiskt är bra att fundera på innan du startar din verksamhet.

Bestäm vad som ska hända med nuvarande företag

Har du redan ett enskilt företag? Då behöver du ta ställning till vad som ska hända med det. Ska det finnas kvar, fasas ut eller ska det avvecklas? Väljer du att behålla ditt nuvarande företag kommer du alltså att driva två företag. Bestämmer du dig för att avveckla det gamla företaget är det viktigt att det görs på rätt sätt. Ta exempelvis hjälp av din redovisningsbyrå.

Tips!

  • Avsluta inte det gamla företaget innan det nya har startats upp. Då kan bokföringen av inkomster och utlägg ske utan uppehåll. 

  • Ibland kan det finnas tillgångar och skulder som ska föras över från det gamla bolaget till det nya. Här är det extra viktigt att reglerna följs noga så att inga onödiga skatter tillkommer.

  • Många företagare vill behålla sitt namn, även om man byter företagsform. Tyvärr är det inte alltid att det går. Det beror på att enskilda näringsidkare bara har skydd för sitt företagsnamn i det län där de finns registrerade, medan ett aktiebolag har rikstäckande skydd. Det innebär det ditt nya företagsnamn måste bli godkänt i alla län. Finns det redan ett företag med ett liknande namn i något annat län är det inte säkert att ditt företagsnamn kan godkännas.

  • Avveckla det gamla företaget på rätt sätt. Det ska göras ett sista bokslut även om räkenskapsåret avslutas mitt under ett verksamhetsår. Det innebär givetvis också att det sista räkenskapsåret kan bli kortare än tolv månader. Glöm inte bort att bokföra även de sista affärshändelserna och att räkenskapsinformationen ska bevaras i minst sju år.

  • Glöm inte att lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration för det nya företaget så att rätt preliminär skatt kan räknas fram

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag