1. Privatbloggen
  2. 6 saker du kanske inte visste om privatlån

6 saker du kanske inte visste om privatlån

Är det dags att renovera, köpa bil, husbil, båt eller behöver du slå ihop mindre krediter?

Låneräddarna på Lendo - jämför innan du lånar!

2021-07-13

Då kan ett privatlån vara lösningen – hos Lendo kan du jämföra lån från upp till 35 olika långivare. Här är 6 saker du kanske inte visste om privatlån. 

De allra flesta banker och långivare erbjuder i dag privatlån, även kallat blancolån. Det är ett lån som du tar utan lämna säkerhet med en bil eller en bostad som blir pantsatt. Det är vanligt att privatlånet används till att samla andra krediter, bilköp, renovering, båtköp eller något annat där ett lån utan säkerhet passar bäst. 

För att du ska få den bästa räntan och villkoren är det viktigt att jämföra innan du lånar. Genom att ansöka om lånet via oss på Lendo kan du jämföra upp till 35 olika banker och kreditinstitut genom endast en kreditupplysning. Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för privatlån.

Här är 6 viktiga fakta om privatlån som är bra att känna till innan du lånar. 

  1. Så gör banken kreditprövning när du söker privatlån Privatlån, eller blancolån, eller ett lån som du tar utan att ge en säkerhet till banken. Banken gör en kreditprövning där de prövar din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga bland annat genom att ta en kreditupplysning. Faktorer som påverkar din kreditvärdighet när du ansöker om privatlån är vilken inkomst du har, och hur länge du haft den, din livssituation och dina övriga krediter och vilka ansökningar om krediter du gjort senaste tiden. Genom att ansöka om privatlån via oss på Lendo tas endast en kreditupplysning trots att du kan jämföra ränta och villkor från upp till 35 banker och långivare.

  2. Så mycket kan du låna när du ansöker om privatlån Hos oss på Lendo kan du ansöka om lån på mellan 10 000 kr och 600 000 kronor. Du väljer själv hur mycket du vill låna när du ansöker, men tänk på att inte låna mer än du behöver. En vanlig tumregel är att inte ansöka om lån som överstiger mer än 80 procent av årsinkomsten. Bankerna och långivarna prövar din kreditvärdighet och utefter det tar de beslut om hur mycket du kan låna och till vilken ränta. Lendo kan inte påverka vilken ränta du får eller hur många erbjudanden.

  3. Återbetalningstiden varierar på privatlån Du väljer själv återbetalningstiden när du ansöker via Lendo. Återbetalningstiden kan variera från ett år upp till 15 år. Det är nästan alltid lönsammare att ha så kort återbetalningstid som möjligt, då de minskar din totala lånekostnad. Det går alltid bra att amortera extra eller att lösa in ditt lån i förtid. Är du intresserad av förtidslösen eller extraamorteringar ska du höra av dig till den bank eller långivare du valt så hjälper de dig.

  4. Det finns två olika återbetalningsmodeller Ditt privatlån återbetalas genom månadsvisa delbetalningar, det är det som kallas amortering. Förutom amortering betalar du även ränta och vanligen uppläggningsavgift och aviavgifter. Det finns två återbetalningsmodeller på privatlån, vanligast är annuitet då den totala månadskostnaden är fast och delas upp i en räntedel och en amorteringsdel. Det finns också rak amortering, då amorterar du lika mycket hela tiden, vilket gör månadskostnaden högre i början.

  5. Flera faktorer påverkar totalkostnaden Att du får en låg ränta på ditt lån är förstås viktigt, men det finns flera andra faktorer som påverkar totalkostnaden. Näst efter räntan är det återbetalningstiden som påverkar mest. Ju snabbare du betalar tillbaka lånet, desto lägre totalkostnad får du. Håll också koll på vilka aviavgifter du får betala, över tid har det påverkan på din totalkostnad. Genom vår lånekalkylator kan du se exempel på vad totalkostnaden blir för olika lånesummor och återbetalningstider. För att du ska se vad som gäller för dig personligen behöver du göra en låneansökan.

  6. Därför är viktigt att jämföra innan du lånar Precis om vi på Lendo säger i vår senaste tv-reklam är det viktigt att jämföra innan du lånar. Annars är det lätt att hamna i en lånefälla och få en högre ränta än du behöver ha. En tidigare rapport från Finansinspektionen visar att jämförelsetjänster bidrar till att sänka räntorna på privatlån jämfört med om lånet inte tecknas via en låneförmedlare. Enligt Lendos statistik kan skillnaderna i ränta för en enskild låntagare vara upp till 27 procentenheter. Kostnaden för ett lån kan därmed öka med 90 % för den låntagare som inte gör en aktiv jämförelse.

Fakta om Lendos banker och långivare

Genom endast en kreditupplysning via UC kan du jämföra erbjudanden från upp till 35 olika banker och långivare. Lendo samarbetar med följande aktiva banker och långivare, alla är samlade på Lendo partners, banker och långivare.