1. Privatbloggen
  2. Äntligen sportlov – här är smarta tipsen

Äntligen sportlov – här är smarta tipsen

Sportlov - är du redo? Vi har tipsen för din familj

sportlov 2024 skidåkare i backen Lendobloggen

2024-02-09

Sportlovet står för dörren för miljontals skolelever runt om i Sverige. För många familjer väntar nu en avkopplande vecka med skidåkning och andra aktiviteter. Dock kan en skidsemester snabbt lämna djupa hål i plånboken - men för den med god planering går det att spara in tusentals kronor på skidsemestern.

Södra Sverige är först ut med att få sportlov redan vecka sju. Traditionsenligt för många familjer står det en skidresa eller andra vintersporter inplanerad under sportlovet. Men skidresor har blivit en dyr historia, och i många fall har kostnaderna för en skidresa fördubblats på ett decennium.

Allt från boende till liftkort och mat och dryck har blivit väldigt mycket dyrare de senaste åren. För en tvåbarnsfamilj kan nu en vecka i de svenska fjällen snabbt kosta över 40 000 kronor, en fördubbling från 20 000 kronor år 2013, visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. 

– Kostnaderna för boende, skidhyra, skidskola och utelunch under vistelsen är de kostnader som familjen kan påverka mest, menar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Trots den allt större prislappen för en skidvecka blir de svenska fjällen allt mer populära, eftersom många svenskar väljer bort en ännu dyrare alpresa för att istället åka till de svenska fjällen. Samtidigt lockar den svaga kronan många utländska gäster till fjällen, och SkiStar rapporterar att de ser allt fler turister i skidbacken från länder som Danmark, Tyskland och England.

Men för den som ändå vill ha en skön vintersemester i fjällen går det att spara in en hel del pengar med hjälp av ett par tips.

Lendo listar därför de bästa tipsen för att spara in pengar på skidsemestern.

Dela boende

En av de större kostnadsposterna för en skidsemester är boendet. Det kan snabbt kosta allt mellan 10 000 och 50 000 kronor för att hyra en stuga en vecka under sportlovsveckorna. Men om ni går ihop med en annan familj och delar på en större stuga går det att spara in många tusenlappar på boende.

Köp begagnad skidutrustning

Att köpa ny skidutrustning blir snabbt väldigt dyrt. Inte minst för barnen som snabbt växer ur sin utrustning. Att hyra på plats i fjällen blir också snabbt en stor kostnad för hela familjen. Genom att istället försöka hitta begagnad skidutrustning går det enkelt att få ned kostnaden, utan att tumma på kvaliteten på utrustningen. Det finns ofta ett stort utbud på second hand-plattformar, men även i affärer som specialiserar sig på begagnad skidutrustning.

Ta med mat och ät i stugan

Genom att istället packa med mat och laga och äta mat i stugan går det enkelt att spara in över tio tusen kronor sett över en skidvecka. Kom även ihåg att packa ned och göra i ordning mellanmål och dryck för att ha i backen.

Åk skidor närmare hemmet

Istället för att åka till populära destinationer långt upp i fjällen eller in i de norska skidorterna går det ofta bra att hitta en skidbacke närmre hemmet. För den som bor i Stockholm finns dessutom Hammarbybacken om man bara vill åka skidor över dagen. Det går också bra att åka till mindre orter som Romme, Kungsberget, Säfsen eller Funäs för att minska på utgifterna.

Sportlovsveckorna län för län:

Stockholm 

Vecka 9

Uppsala

Vecka 8-9

Älvkarleby har sportlov vecka 8, resterande kommuner i Uppsala län får sportlov vecka 9.

Södermanland 

Vecka 8

Östergötland

Vecka 7-8

Med undantag av Ydre kommun som har sportlov vecka 7 har resterande delar av Östergötlands län sportlov vecka 8.

Jönköping

Vecka 7

Kronoberg

Vecka 8

Kalmar 

Vecka 8

Gotland 

Vecka 9

Blekinge 

Vecka 8

Skåne 

Vecka 8

Halland

Vecka 7-8

Kungsbacka kommun har sportlov vecka 7, resterande kommuner i Halland har sportlov vecka 8.

Västra Götaland

Vecka 7-9

Endast Åmåls kommun har sportlov vecka 9. För Vänersborg, Uddevalla, Trollhättan, Tanum, Strömstad, Orust, Munkedal, Färgelanda, och Dals-Ed gäller vecka 8. Resterande kommuner i Västra Götalands län har sportlov vecka 7.

Värmland

Vecka 9

Örebro

Vecka 8

Västmanland

Vecka 9

Dalarna

Vecka 9

Gävleborg

Vecka 9-10

Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig samt Ovanåker får sportlov vecka 10. För Gävle, Hofors, Ockelbo och Sandviken är det sportlov vecka 9.

Västernorrland

Vecka 10

Jämtland

Vecka 10

Västerbotten

Vecka 10

Norrbotten

Vecka 10

Källa: Skolporten 

Vi på Lendobloggen har skrivit om sportlov även tidigare, här har du sportlovstipsen från 2022 och tipsen för 2023 och även ett inlägg om Fritidsbanken som är ett bra tips för barnfamiljer.