1. Privatbloggen
  2. Då uppdateras din kreditupplysning

Då uppdateras din kreditupplysning

- så förbättrar du din UC-score!

kreditupplysning bättre kreditvärdighet Lendobloggen

2022-04-05

Det går att förbättra din kreditvärdighet när det ska tas en kreditupplysning på dig. Det kan ge dig en lägre ränta och större möjlighet att få låna.  Här är sakerna som finns med i kreditupplysningen – många av uppgifterna uppdateras flera gånger i veckan. I april och juni får många svenskar uppdaterade inkomstuppgifter som kan ge bättre lånevillkor.

Kreditupplysningen är en överblick över din ekonomiska ställning vid en given tidpunkt. Den tas ofta av kreditinstitut eller andra vid tillfällen när du ska ansöka om att låna pengar eller teckna dyrare abonnemang eller hyresavtal. Kreditgivaren analyserar kreditupplysningen för att se din kreditvärdighet. 

Bland annat innehåller kreditupplysningen ditt namn, din adress och allmänna uppgifter. För att kreditgivaren ska kunna se din finansiella ställning finns det också uppgifter om inkomst, fastighetsinnehav, lån och krediter, eventuella betalningsanmärkningar samt skuldsaldo hos Kronofogden. Det finns också uppgift om hur många kreditupplysningar som tagits det senast året. UC kanske det allra vanligaste kreditupplysningsföretaget, där alla svenskar har en UC-score.

När det kommer till lån så syns ett års historik över utnyttjade och beviljade krediter. De lån som finns med i kreditupplysningen är bostadslån, blancolån, avbetalningslån, kontokrediter och CSN-lån.

Kreditupplysningen uppdateras flera gånger i veckan, så tänk på att din ställning kan förändras under året. Har du till exempel en ny högre inkomst för förra året kan du få förmånligare lånevillkor när Skatteverket har fastställt din inkomst för föregående år, vilket oftast sker i april eller juni. Har du en mer komplicerad deklaration kan uppgifterna bli klara i augusti eller september

Så här ofta uppdaterar UC din kreditupplysning

Uppgift och källaUppdatering
Namn och adress på fysiska personer Skatteverket via Spar5 gånger/vecka
Civilstånd Skatteverket via Spar5 gånger/vecka
Taxerad inkomst Skatteverket5 gånger/år 
(apr/jun/aug/sep/dec)
Taxerad inkomst, omräknat Skatteverket1 gång/år (okt) 
Äktenskapsförord Skatteverket2 gånger/månad
Personlig förvaltare Tingsrätt via PoIT5 gånger/vecka
Förkommen ID-handling UC förlustanmälanLöpande
Ställda frågor och frågeställare UCLöpande
Sökt/prövad kredit UCLöpande
Kreditengagemangsuppgifter (beviljade lån/krediter) Bank, kreditmarknadsbolag, kontokortsföretagVarje månad
Anmärkningar, obetalda skatter, och allmänna avgifter Kronofogden 5 gånger/vecka
Anmärkningar,tredskodomar Tingsrätt5 gånger/vecka
Anmärkningar, konkursansökningar Tingsrätt och Kronofogden 5 gånger/vecka
Anmärkningar, betalningsförelägganden KronofogdenVarje vecka
Anmärkningar, utmätning/återtaget gods Kronofogden 5 gånger/vecka
Missbrukade bankkonton Banker 5 gånger/vecka
Misskötta krediter och hypotekslån Banker och finansbolag5 gånger/vecka
Missbrukade kontokortskrediter Banker, finansbolag och kontokortsföretag5 gånger/vecka
Näringsförbud Tingsrätten, Bolagsverket 5 gånger/vecka
Skuldsaldo Kronofogden Varje vecka
Skuldsanering Kronofogden5 gånger/vecka
CSN-lån CSN1 gång/år
Källa: UC

Hur kan man då förbättra sin kreditvärdighet?

Att ha en privatekonomi i god ordning och inte göra för många kreditansökningar är en bra början. Här är 6 tips för att öka din kreditvärdighet:

Färre kreditupplysningar

Om det tas många kreditupplysningar på dig på kort tid kan det vara en signal om att något inte står rätt till med din ekonomi. Hög kreditaktivitet ses som en hög risk av olika långivare. Om du ansöker om lån på flera ställen tas det en ny upplysning på varje ställe. Genom att använda en jämförelsetjänst där det endast tas en kreditupplysning kan du hålla ner antalet upplysningar.  Ansöker du via oss Lendo kan du få upp till 40 låneerbjudanden på en enda ansökan och en kreditupplysning (via UC).

Undvik betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning ses av långivare som ett tydligt tecken på att du inte skött dina betalningar som du ska, den påverkar din kreditvärdighet negativt. Efter tre år försvinner den, och om du har möjlighet bör du vänta med att ansöka om nya krediter tills anmärkningen är borta. Genom att ha god ordning på din ekonomi och betala räkningar i tid kan du undvika betalningsanmärkningar. 

Ha färre lån och krediter

Om du har många kreditgivare som beviljat dig krediter påverkar det din uppskattade betalningsförmåga i negativ riktning. Genom att betala av och slå ihop mindre krediter till en större lån kan du förbättra din kreditvärdighet. Ett sätt är att samla lån eller försöka amortera av mindre skulder. Har du kreditkort som du inte utnyttjar bör du avsluta dem. 

Handla med kort istället för delbetalning

Många handlar i dag regelmässigt på faktura eller delbetalning utan egentlig anledning. Ofta tar e-handlaren en kreditupplysning som du kan undvika.

Avsluta outnyttjade krediter

Om du har krediter eller kreditkort som du inte har utnyttjat sänker det din kreditvärdighet i onödan. Avsluta alla krediter som du inte använder. 

Försök att få fast anställning

Det kanske inte är så lätt, men om du har möjlighet att få en fast anställning så påverkar det din kreditvärdighet i positiv riktning.