1. Privatbloggen
  2. Hetaste MC-trenderna sommaren 2022

Hetaste MC-trenderna sommaren 2022

Sommaren 2022 ser ut att bli härlig för motorcykelentusiaster.

MC-trender 2022 Lendobloggen

2022-06-17

Massor av nya spännande hojmodeller finns ute i butikerna och fler svenskar än någonsin kör MC. Årets starkaste trender är elektrifiering, terräng- och touringmaskiner. 

Antalet motorcyklar och svenskar med MC-körkort slår rekord. Vid ingången av 2022 fanns 312 000 motorcyklar som varit i trafik under året i Sverige. Även MC-branschen har drabbats av komponentbristen, men klarat sig betydligt bättre än bilindustrin. MC-året 2022 har inletts med stigande försäljning. Vi på Lendobloggen har gått igenom några av de hetaste trenderna och hetaste modellerna för oss som gillar att åka på två hjul. 

Elektrifiering

Allt fler elmotorcyklar lanseras nu, men elektrifieringen har inte hunnit lika långt som inom bilvärlden. Vissa inom MC-branschen tror att elcyklarna fortfarande är för dyra, för tunga och har för kort räckvidd, medan andra tror att det snart kommer en revolution. Helt klart är att segmentet växer kraftigt. När det gäller skotrar och mindre motorcyklar är trenden starkare med modeller som Seat Mo och BMW CE 04. Harley Davidson har också lanserat en elektrisk motorcykel som heter LiveWire, men den finns ännu inte Sverige. 

Retromodeller

Trenden med retro och avskalade motorcyklar blir allt starkare. Motorcyklarna har en klassiska design, men under skalet finns moderna funktioner som ABS och Traction Control som inte kan monteras på en äldre motorcykel. Med en modern klassisk cykel får du den senaste tekniken, med en klassisk design. Många anser att det här är den coolaste trenden inom MC-världen just nu. Exempel på motorcyklar som är Kawasaki Z900RS SE, Yamaha XSR900 och Ducati Scrambler. 

SUV:ar på två hjul

En ny typ av motorcykel har dykt upp. En tuffare motorcykel som är terräng- och äventyrsstukad, men som passar allra bäst på landsvägen och har landsvägshjul.  Hojarna är höga och kan liknas vid en SUV på två hjul. De har ofta bättre fjädringskomfort än traditionella landsvägsmaskiner och är sköna på långresan. Exempel på modeller är BMW F900 XR, Kawasaki Versys och Yamaha Tracer, med Aprilia Tuareg 660 och Husqvarna Norden 901 som följer 2022.

Sporttouring kommer tillbaka

Efter att ha varit nästan borta från marknaden börjar fler titta på sporttouringmaskiner som är riktiga milslukare på långresor. Den nya maskinerna passar perfekt för den som inte vill ha en äventyrshoj och uppskattar prestanda, köregenskaper, långfärdskomfort och teknik. En hoj som klarar både vardagspendling och fullpackade långresor. Segmentet får nu en efterlängtad revival. Exempel på nya modeller är Suzuki GSX-S 1000 GT, Honda NT 1100 och Triumph Speed Triple 1200 RR.

Innan du bestämmer dig för att ta MC-kort eller köpa en ny motorcykel kan det vara klokt att planera finansieringen. Hos oss på Lendo kan du jämföra räntor och totalkostnad på MC-lån kostnadsfritt och med bara en kreditupplysning via UC. Du ansöker om ett privatlån där du kan finansiera hela motorcykelköpet.

Räntan på lån skiljer sig åt mellan olika långivare och banker beroende på förutsättningarna, och det är viktigt att du jämför vad som blir mest förmånligt för dig. Genom att ansöka om ditt lån utan säkerhet via Lendo kan med en ansökan få upp till 40 låneerbjudanden för ditt MC-köp.