1. Privatbloggen
  2. Riksbanken behåller styrräntan oförändrad

Riksbanken behåller styrräntan oförändrad

Lendos sparekonom Sharon om dagens räntebesked

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2024-02-01

Riksbanken meddelade idag att styrräntan förblir oförändrad, ett besked som gick väl i linje med marknadens förväntningar. Gårdagens FED-besked och förra veckans besked från ECB om oförändrad ränta, ligger i linje med att Riksbanken har en avvaktande inställning i syfte att säkerställa att inflationsmålet nås och stabiliseras. Det återstår risker för bakslag som kan göra att inflationen stiger igen, exempelvis förnyade utbudsstörningar till följd av den geopolitiska oron, företagens prissättningsbeteende eller att kronan åter försvagas kraftigt. 

Trots sjunkande inflationssiffror är kärninflationen fortfarande 5,3 procent, en bra bit högre än det önskade 2 procenten och de senaste siffrorna indikerar att årets mer moderata elpriser har haft en stor men kanske temporär effekt på den lägre inflationssiffran som presenterades i januari.

Riksbanken öppnade upp för en förändrad räntebana, med en möjlig räntesänkning redan under första halvåret av 2024, en noterbar förändring från senaste mötet i november då direktionen såg en möjlig sänkning först under fjärde kvartalet 2025.

Anledningen till svängningen i denna fråga är att direktionen bedömer att risken för att inflationen biter sig fast på för höga nivåer har minskat.