1. Privatbloggen
  2. Så blir du av med din kreditkortsskuld

Så blir du av med din kreditkortsskuld

Vår sparekonom går igenom hur du kan göra

Sharon Lavie, sparekonom Lendo. Grön blus

2024-01-24

En kreditkortsskuld kan potentiellt bli en mycket dyr skuld om du inte har riktigt koll på hur ett kreditkort fungerar. Genom att strategiskt arbeta för att bli av med en kreditkortsskuld så snabbt som möjligt kan du undvika höga kostnader för räntor och andra avgifter som kan tillkomma.  Här får du reda på hur du kan gå tillväga.

En skuld kan lätt få en snöbollseffekt och växa snabbt vilket i sin tur kan leda till att du tappar översikten över din ekonomi. Detta gäller särskilt om du har flera skulder och krediter eller om du har höga räntor eller avgifter som tillkommer varje månad. Kreditkortsskulder och fakturor som du valt att betala med en månadsavbetalning har ofta en högre ränta än andra lån.

Så utnyttjar du ditt kreditkort på smartaste vis:

Utnyttja den räntefria perioden

De flesta kreditkort har en räntefri period. Om du betalar tillbaka den krediten du utnyttjat i sin helhet inom denna räntefria period, slipper du betala ränta på beloppet. När du betalar med kreditkort kommer banken i slutet av varje period skicka ut en faktura på beloppet du har utnyttjat. Du kan välja att betala allt ifrån minimibeloppet som banken har godkänt eller betala tillbaka hela beloppet på en gång. Väljer du en annan summa än hela beloppet återstår en skuld till banken och det är den de tar ränta på. Ju längre tid det tar dig att betala tillbaka skulden desto dyrare blir din skuld.

Tips till dig som vill bli av med en kreditkortsskuld

Har du en kreditskuld som du vill betala av så fort som möjligt? Här kommer tre smarta tips!  

1. Betala av den dyraste skulden först

Prioritera avbetalningsordningen av dina skulder. Troligtvis innebär det att din kreditkortsskuld bör betalas av först. Detta eftersom den allt som oftast har den högsta räntan. Räntan på kreditkort kan vara 10 -15% högre än räntan på andra lån. Genom att prioritera att betala av den dyraste skulden först blir du av med den största kostnaden och kan på så vis bryta snöbollseffekten där räntekostnaderna blir högre och högre. 

2. Kapa kostnader eller öka dina inkomster 

När de ekonomiska marginalerna är små kan det kännas ännu tuffare att hitta utrymme för att avbetala på en kreditskuld. Ett misstag som vissa gör är att ta krediter eller oförmånliga dyra lån för att klara av de gamla. Detta blir dock snabbt ohållbart. Det är bättre att göra en genomlysning av din ekonomi och se om det finns andra kostnader som du kan skära ned på.

De nödvändiga utgifterna som hyra, el, hemförsäkring och barnomsorg är det inte enkelt att skala ned på, men det finns kanske andra utgifter som inte är helt nödvändiga. Se över abonnemangen du har och var extra restriktiv med inköp. Varje sparad krona räknas.

Kan du skära ned på fasta utgifter så blir det lite pengar över varje månad. Dessa pengar kan du använda till att bli snabbt betala av din kreditkortsskuld.

Ett annat sätt att öka utrymmet i din ekonomi är att se över möjligheten till att öka dina inkomster exempelvis genom att jobba övertid eller ta ett extrajobb.   

3. Undersök om du har möjlighet till samlingslån

Om det finns en möjlighet att lösa dina kreditkortsskulder med ett förmånligare lån är chansen stor att du kan sänka dina räntekostnader. I så fall är det bra om du kan samla alla kreditkortsskulder och smålån till ett. Det kan förutom lägre ränta också innebära att du slipper många avgifter och får en bättre koll på din ekonomi som helhet.

Det du ska se till är att den effektiva räntan på ett samlingslån blir lägre än den effektiva räntan du betalar på dina krediter idag. Välj en så kort nedbetalningstid du mäktar med. Ju kortare avbetalningstid desto mer amorterar du varje månad, i gengäld blir dina räntekostnader lägre och även totalkostnaderna för lånet.

Hur säger man upp ett kreditkort?

Har du hamnat i en osund spiral där du inte klarar av att betala dina kreditkortsskulder i sin helhet varje månad kan det vara bra att säga upp krediten helt. Det gör du enkelt genom att ta kontakt med din bank eller kortutställaren. Hos vissa banker kan du säga upp ett kort via nätbanken.

Det du behöver vara medveten om är att du först måste betala av din utestående skuld för att en uppsägning ska vara möjlig. Därför kan det ibland vara bättre att klippa sitt kort under tiden du betalar av på din kreditskuld för att du inte ska lockas till nya köp. Vill du veta vilka krediter du har och vad din utestående skuld är kan du se det i t.ex. appen Kreddy.