1. Privatbloggen
  2. Skattebäringen inte inne? 7 orsaker

Skattebäringen inte inne? 7 orsaker

Lendos sparekonom går igenom möjliga skäl till att din skatteåterbäring inte kommit in.

Sharon Lavie - sparekonom på Lendo och Schibsted

2023-06-07

Denna vecka får drygt 2,6 miljoner personer dela på nästan 30 miljarder kronor i skatteåterbäring medan 900 000 personer får kvarskatt som ska vara betald senast den 12 september. Anledningen till att vissa får tillbaka pengar i skatteåterbäring är att de har betalat in för mycket skatt under året.

Det kan till exempel bero på att arbetsgivaren dragit för mycket skatt men många gånger kan det istället handla om att de har rätt till vissa avdrag för t.ex. räntor eller resor till och från jobbet.

Har du fått besked om att du ska få skatteåterbäring men pengarna inte kommit in på kontot kan det finnas några orsaker till detta.  

1. För att pengarna ska komma in på kontot måste du ha registrerat ett kontonummer hos Skatteverket. Detta kan du göra antingen genom att använda Skatteverkets e-tjänst eller beställa en utbetalningsavi genom att ringa skatteupplysningen på 0771- 567 567 eller skriva ett brev.

2. Har du nyligen bytt bank men glömt att meddela dina nya kontouppgifter hos Skatteverket behöver du göra det. Det finns annars en risk för att Skatteverket betalar ut pengarna till ditt gamla konto. Skulle detta vara fallet behöver du kontakta din tidigare bank och meddela dem vart de ska överföra pengarna. 3. Om du lämnade in din deklaration senare än 2 maj, t.ex. vid en ansökan om anstånd, finns det en möjlighet att pengarna kommer in senare. 4. Belopp lägre än 100 kronor betalas inte ut, de ligger i stället kvar på skattekontot. 5. Kronofogden har förtur till din skatteåterbäring, och kommer dra pengarna direkt från ditt skattekonto om du har skulder till dem. Blir det pengar över efter att Kronofogden täckt skulden betalas dessa pengar ut till dig. 6. Skatteverket har möjlighet att välja ut just din deklaration för vidare kontroll. I så fall kommer de att kontakta dig och berätta vad de ska kontrollera och varför. Det är då viktigt att du svarar på Skatteverkets frågor så att du kan få ett slutligt besked och en eventuell utbetalning så snabbt det går. 7. Om du godkänt deklarationen utan ändringar senast den 30 mars och har anmält ett konto till Skatteverket kan du redan ha fått din återbäring i april. Kontrollera ditt konto så du kan vara säker på att du inte redan fått pengarna.