1. Företagsbloggen
  2. Guide till dig som vill starta eget!

Guide till dig som vill starta eget!

Att starta ett företag är en spännande och utmanande resa.

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2023-11-21

Det kräver noggranna förberedelser, kunskap om den bolagsform du är intresserad av och koll på gällande lagstiftning. Genom att följa en strukturerad process och vara realistisk med dina förväntningar kan du öka dina chanser att bygga en framgångsrik och hållbar verksamhet.

Fila på din affärsidé och gör en marknadsanalys

Innan du startar din resa behöver du utveckla en stark affärsidé och genomföra en grundlig marknadsanalys. Vilka är dina kunder, konkurrenter och vad efterfrågas på marknaden? Detta hjälper dig att forma din affärsmodell och differentiera ditt företag.

Skriv en affärsplan

En affärsplan gör det tydligt både för dig och eventuella finansiärer att förstå ditt företag och dess riktning. Den ska beskriva företagets mål, vilka produkter och tjänster som kommer erbjudas och hur affärsidén ska genomföras med hänsyn till hur marknaden ser ut. Dessutom innehåller den en budget och kalkyler för hur företaget kommer att utvecklas de närmaste åren som inkluderar startkostnader, löner och löpande utgifter.

Välj bolagsform

Det finns flera bolagsformer i Sverige, inklusive enskild näringsverksamhet, handelsbolag, aktiebolag och ekonomisk förening. Varje form har olika skattemässiga, juridiska och ekonomiska konsekvenser. Ta dig tid att förstå vilken som passar din verksamhet bäst. För att starta ett aktiebolag krävs att du måste ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet kan bestå av kontanter eller egendom som är till nytta för verksamheten.

Väljer du att starta enskild näringsverksamhet eller ett handelsbolag behöver du inte ha något kapital för att få starta företaget, men du är personligen ansvarig för företaget och de skulder som företaget kan få. Det finns alltså inte någon tydlig gräns mellan din personliga ekonomi och företagets.

Registrera ditt företag hos Bolagsverket och Skatteverket

När du registrerar ett bolag hos Bolagsverket får du ett organisationsnummer och företagsnamn. Avgiften varierar mellan olika bolagsformer och är också beroende av om du använder e-tjänsten eller blankett. Alla avgifter kan du se här. Startar du ett aktiebolag och aktierna ska betalas med pengar behöver du även bifoga ett bankintyg som visar att aktiekapitalet är inbetalt på ett särskilt konto som den som startar företaget har öppnat.

Efter att du registrerat ditt bolag hos bolagsverket kan du ansöka om F-skatt och göra en anmälan om momsregistrering samt arbetsgivarregistrering hos Skatteverket. Detta är kostnadsfritt.

Bokföring

När du driver näringsverksamhet, oavsett företagsform och omfattning, är det viktigt att du har god ordning på din bokföring. Förutom att det är ett hjälpmedel för dig för att kunna följa upp och styra verksamheten så finns det även en bokföringsskyldighet enligt lag. När du bokför registrerar du olika händelser, till exempel inköp och försäljning, på olika konton. Viss information behöver du skicka in kontinuerligt till Skatteverket, så som redovisning av moms, sociala avgifter och preliminärskatt. Bokföringen möjliggör för finansiärer och investerare att ta del av din verksamhet och bedöma dess ekonomiska status. 

Många nyföretagare kan uppleva bokföringen som svår, eftersom det finns många regler att förhålla sig till och den tar tid från själva företagandet. Du kan anlita en redovisningskonsult, redovisningsbyrå eller annan professionell hjälp får du avlastning och någon kunnig att diskutera med. Tänk på att det alltid är du som företagare som ansvarar för att bokföringen är korrekt oavsett om du använder ett bokföringsprogram eller har anlitat hjälp med bokföringen. 

Bokföringen och alla underlag till bokföringen måste sparas i 7 år.

Affärsjuridik och skatt

Ta hjälp av en affärsjurist för att skapa nödvändiga avtal och kontrakt. Be dem att utforma några mallar som du kan använda vid till exempel anställningsavtal, avtal med leverantörer och kundavtal. Att ha välutformade kontrakt minskar risken för framtida konflikter.

Skatter och företagslagar kan vara komplicerade. Att inte följa rätt regler kan leda till böter och rättsliga problem. Därför kan det vara bra att sätta sig in i gällande regelverk genom att ta del av Skatteverkets kostnadsfria webbseminarier där du kan lära dig mer om skatter, avgifter och annat. Kalendern uppdateras regelbundet med nya webbseminarier.

Finansiering

Nystartade företag kan ha lite svårare att få finansiering just eftersom det inte finns någon historik eller bevis för att företaget är lönsamt. Det finns dock aktörer på marknaden som ger uppstartslån oftast upp till 300 000 kronor till helt nystartade företag. Kreditinstitutet försöker göra en bedömning utifrån hur väl du tagit hand om din ekonomi, inte har skulder hos kronofogden och en stabil inkomst över tid. Dessutom vill de att du kan beskriva din affärsidé och förklara hur pengarna ska användas för att få fart på ditt företag.

Ju bättre förberedd du är desto större chans har du att få låna pengar. Men tänk också på att du står i en personlig borgen. Det betyder att om företaget fallerar så är det du som privatperson som blir ansvarig för att betala tillbaka lånet. 

Ytterligare ett alternativ är att ansöka om delfinansiering via Almi- företagspartner. Almi lån är marknadskompletterande. Det betyder att de inte konkurrerar med bankerna eller andra privata aktörer, utan fungerar ofta som ett topplån. Det innebär att Almi tar en högre risk och att räntan oftast ligger över genomsnittlig bankränta. I många fall kan ett lån från Almi vara avgörande för att även banken ska ge ett lån.

Om banken inte kan erbjuda dig hela kapitalet du anser att du behöver kan det ibland gå att lösa en del av kapitalbehovet med egna medel. Du kanske kan belåna din privata egendom, som lägenhet eller villa, gå i personlig borgen eller ta ett privat lån.

Andra alternativ kan vara att söka Crowdfunding eller peer to peer-lån, där privatpersoner kan välja att investera i ditt företag. Glöm inte heller bort att se om du kan söka om offentliga stöd genom t.ex. Vinnova eller Tillväxtverket.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag

Checkkredit

Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.

Företagskredit

Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.

EU-lån

EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.

Lån till aktiebolag

Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.

Privatlån

Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.

Våra partners företag

Lendo har 13 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.

Jämför bolån

Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.

Flytta bolån

Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.

Lånelöfte bolån

Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!