1. Företagsbloggen
  2. Nya regler för korttidspermittering från 1 maj

Nya regler för korttidspermittering från 1 maj

Så här påverka de nya reglerna dig som behöver permittera personal

korttidspermittering - nya regler 1 maj

2020-04-17

Under tisdagen den 14 april presenterade regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet nya regler för korttidspermittering som ska möjliggöra kostnadslättnader för arbetsgivare som nu kan sänka arbetstiden för anställda upp till 80 %. Det är staten som nu finansierar den största delen av kostnaden för en anställds lön. Skillnaden mot tidigare permitteringsregler är att tidigare regler endast möjliggjorde för arbetsgivare att sänka arbetstiden till 60 % för anställda, nu går det alltså att sänka arbetstiden ner till 80 %. Tidsperioden som detta gäller är från och med den 1 maj 2020 och tre månader framåt.

Vilka kostnadslättnader innebär detta för arbetsgivaren?

I de förbättrade permitteringsreglerna får arbetsgivare minskade lönekostnader med över 70 %. Den anställde påverkas dock inte utav detta då staten står för resten av lönekostnaden och man får behålla en stor del av sin lön, ca 90%.  

Har du likviditetsbrist och behöver sänka fler kostnader? Här på vår blogg kan du läsa fler tips om hur du sänker dina kostnader och tar del av de stödpaket som finns.