1. Företagsbloggen
  2. Rekord i nya företag - hetaste branscherna

Rekord i nya företag - hetaste branscherna

Nyföretagandet slår alla rekord i Sverige trots pandemin.

eget företag - Lendo företagsbloggen

2022-02-18

Under 2021 startades 78 711 nya företag, en ökning med 7,1 procent. – Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är hoppfullt att Sverige även under pandemin får nya företag som skapar tillväxt, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Trenden att starta eget företag blir allt starkare. Aldrig tidigare har så många nya företag startats som under 2021, enligt Bolagsverkets statistik som sträcker sig från 1984 och fram till i dag. 

Under 2021 registrerades ett rekordhögt antal nya företag. Totalt startades 78 711 företag i Sverige, vilket är en ökning med 7,1 procent jämfört med 2020. Aldrig tidigare har så många nya företag registrerats under ett enskilt år enligt Bolagsverkets statistik, som går tillbaka till 1984.

Nyföretagandet ökar i nästan hela Sverige. Ökningen var allra störst i Blekinge med en ökning på 13,2 procent. Bara Norrbotten noterar en minskning med 2,3 procent.

– Tack vare digitala verktyg har det aldrig varit enklare att starta och driva företag. Nu behöver såväl riksdagen som Sveriges kommuner ge de nystartade bolagen bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och blomstra så att de kan anställa fler, säger Boo Gunnarson.

Aktiebolag är den vanligaste bolagsformen, 80 procent valde aktiebolag ifjol. Bolagsformen har blivit allt mer populär sedan kravet på aktiekapital sänktes till 25000 kronor. 

I dag finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket. Ännu fler svenskar drömmer om att starta eget företag enligt en Sifoundersökning. Bland de mellan 18 och 29 år vill varannan, 51 procent, bli företagare. Mätningen visar att fler män (40 procent) än kvinnor (26 procent) drömmer om att starta eget.

Vilken bransch ska du då satsa om du drömmer om eget företag? Nätverkssajten Linkedin listade förra året de hetaste branscherna och de mest efterfrågade kompetenserna baserat på användarnas sökningar. 

E-handel

Kunskaper som efterfrågas: Logistikhantering, lagerverksamhet, logistikkedje-hantering, logistikkedje-optimering och orderhantering.

Data och analys

Kunskaperna som efterfrågas: Datateknik, SQL, Tableau, Apache Spark och Python.

Tillverkningsindustrin

Kunskaperna som efterfrågas: Lean-produktion, produktionsplanering, tillverkning, linjehantering och gaffeltruckoperatör.

Produktutveckling och produkthantering

Kunskaperna som efterfrågas: Produktutveckling, produkthantering och produktdesign.

Detaljhandel

Kunskaperna som efterfrågas: Kassahantering, kundservice och försäljning.

Specialistyrken inom vården

Kunskaperna som efterfrågas: omvårdnad, omvårdnad i intensivvården, patientsäkerhet, ambulanssjukvård och akutvård.

Vårdstödjande verksamhet

Kunskaperna som efterfrågas: Hemvård, äldrevård, god klinisk sed och laboratoriekunskaper.

Affärsutveckling och försäljning

Kunskaperna som efterfrågas: B2B-försäljning, E-handel, affärsutveckling, försäljning och kontohantering.

Utbildning

Kunskaperna som efterfrågas: Coachning, E-lärande, rådgivning, pedagogiskt ledarskap och instruktionsdesign.

Tech

Kunskaperna som efterfrågas: Spelprogrammering, informationssäkerhet, inbyggda system, Java Script och användarcentrerad design.

Juridik

Kunskaperna som efterfrågas: Juridisk rådgivning, juridisk research, affärsrätt, rättstvister och internationell rätt.

Kundservice

Kunskaperna som efterfrågas: Försäljning, kundservice, kundupplevelse och problemlösning.

Marknadsföring och sociala medier

Kunskaperna som efterfrågas: Google Analytics, Marketing Automation, Google Tag Manager, digital strategi och growth hacking.

Karriärcoacher och personliga coacher

Kunskaperna som efterfrågas: Coachning, personlig utveckling, fitness, livscoachning och personlig träning.

Forskning

Kunskaperna som efterfrågas: Life Science, ekologi, biokemi, klinisk forskning och läkemedelsutveckling.

Källa: Linkedin

Behöver du hjälp med finansiering? 

Många behöver hjälp med kapitalanskaffningen för att kunna få tillväxt med sitt nya företag. Vi på Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för privatlån och företagslån. Genom vår kostnadsfria jämförelsetjänst kan vi på Lendo hjälpa dig som företagskund att hitta rätt låneerbjudande som matchar ditt företags behov. Vissa entreprenörer lånar för att investera i en ny maskin medan andra behöver låna pengar till kassaflödet.

En vanlig missuppfattning är att ens privata kreditvärdighet påverkas negativt av att gå in som personlig borgensman för företagslånet. Det stämmer inte. Borgensmannens kreditvärdighet påverkas inte av att stå registrerad som borgensman på ett företagslån, men däremot är borgensmannen personligen återbetalningsskyldig om företaget går i konkurs. Har du funderingar kring det eller annat kring lån till företag, ring oss gärna på 0771-131310så hjälper våra handläggare dig med alla dina frågor. Du behöver inte ha ansökt för att ringa oss.