1. Privatbloggen
  2. 7 tips - förbättra din kreditvärdighet 2023

7 tips - förbättra din kreditvärdighet 2023

Går det att påverka sin kreditvärdighet?

kreditvärdighet

2023-06-27

Ja, genom att ha en privatekonomi i god ordning och inte göra för många låneansökningar kan du öka dina chanser att få låna och få lägre ränta.  Här är 7 tips för att förbättra din kreditvärdighet 2023. 

Det blir allt vanligare att det görs en kreditprövning av din ekonomi. Det görs bland annat av hyresvärdar, teleoperatörer, e-handlare, banker och långivare (som om du t.ex. jämför lån). 

En kreditupplysning tas och de olika aktörerna analyserar din återbetalningsförmåga. Banken måste enligt lag göra en kreditvärdering för att säkerställa att du kan betala tillbaka lånet och betala ränta och avgift. 

För att du ska få så bra villkor som möjligt när du söker krediter, lån eller bolån är det viktigt att du har en bra kreditvärdighet. En privatekonomi i ordning ger dig möjligheter att stärka din kreditvärdighet och få bättre villkor bland annat när du jämför olika privatlån. Vissa saker kan vara svåra att påverka, men det finns flera saker du bör tänka på för att få så bra kreditvärdighet som möjligt. 

7 tips - öka din kreditvärdighet

Färre Kreditupplysningar

Om det tas många kreditupplysningar på dig på kort tid kan det vara en signal om att något inte står rätt till med din ekonomi. Hög kreditaktivitet ses som en hög risk av olika långivare. Om du ansöker om lån på flera ställen tas det en ny upplysning på varje ställe. Genom att använda en jämförelsetjänst där det endast tas en kreditupplysning kan du hålla ner antalet upplysningar.  Ansöker du via oss Lendo kan du få upp till 40 låneerbjudanden på en enda ansökan och en kreditupplysning (via UC).

Kontrollera din nuvarande kreditvärdighet 

Se om informationen är aktuell och korrekt genom att göra en kreditupplysning på dig själv. Både Bisnode/minupplysning.se och UC /minuc.se/Kreditkollen ger dig möjlighet att se hur din kreditvärdighet ser ut. Även appen Kreddy som är kostnadsfri kan ge dig en bild utan att det tas en ny upplysning. När du använder dig av dessa tjänster tas ingen upplysning på dig vilket innebär att ditt kreditbetyg inte påverkas.

Är det någon uppgift som inte är korrekt är det viktigt att du kontaktar kundservice och ber dem ändra. Ha dock i åtanke att uppgifterna uppdateras med eftersläpning. 

Undvik betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning ses av kreditgivarna som ett tydligt tecken på att du inte skött dina betalningar och åtaganden som du ska, den påverkar din kreditvärdighet negativt. Efter tre år försvinner den, och om du har möjlighet bör du vänta med att ansöka om nya lån och krediter tills anmärkningen är borta. Genom att ha god ordning på din ekonomi och betala räkningar i tid kan du undvika betalningsanmärkningar. 

Ha färre lån och krediter

Om du har många kreditgivare som beviljat dig krediter påverkar det din uppskattade betalningsförmåga i negativ riktning. Genom att betala av och slå ihop mindre krediter till en större kredit kan du förbättra din kreditvärdighet. Ett sätt är att samla lån eller försöka amortera av mindre skulder. 

Handla med kort istället för delbetalning

Många handlar i dag regelmässigt på faktura eller delbetalning utan egentligen anledning. Då händer det att e-handlaren tar en kreditupplysning. Om du kan handla via bankkortet slipper du onödiga kreditupplysningar. 

Avsluta outnyttjade krediter

Om du har krediter som du inte har utnyttjat sänker det din kreditvärdighet i onödan. Avsluta alla krediter som du inte använder. Även köp på avbetalning är ofta krediter, det kan vara värt att se över alla utgifter och månatliga betalningar för att se om det går att få bort vissa.

Försök att få fast anställning

Det kanske inte är så lätt, men om du har möjlighet att få en fast anställning så påverkar det din kreditvärdighet i positiv riktning. Kreditgivare anser att personer med fast anställning har en bättre betalningsförmåga tack vare att inkomsten är mer regelbunden. 

*Detta inlägg publicerades ursprungligen 25/2 2022 men uppdaterades 27/6 2023.