1. Privatbloggen
  2. Elprischock - skydda dig mot nya jätteräkningar

Elprischock - skydda dig mot nya jätteräkningar

Många har nu fått sin dyraste elräkning någonsin hem i brevlådan.

elräkning - skydda dig mot höga räkningar

2022-01-11

Det är inte ovanligt att elräkningen för december tredubblats till över 10 000 kronor om du bor i villa. Men det finns flera sätt att skydda sig mot nya elchocker och spara många tusenlappar. 

Nu har elräkningarna börjat trilla ner i brevlådan efter en månad med rekordpriser. Om ekonomin var ansträngd redan efter jul riskerar elräkningen att förvärra läget rejält för många. Många berättar nu att de fått en flera gånger högre elnota än tidigare år. Vi har redan hört om elräkningar på 8000, 11 000 och 15 000 kronor. Även om regeringen nu lovat en lättnad på upp till 6000 kronor för december, januari och februari kommer prisrusningen bli kännbar. 

Anledningen till de rekordhöga räkningarna är att december innebar rekordhöga elpriser i hela Sverige. Dessutom var december kallare än förra året. För den som bor i södra och mellersta Sverige är ökningen extra stor. Södra Sverige hade en ökning på 66 procent jämfört med november, då priserna redan var höga. I Stockholm steg riset med 116 procent. 

Enligt Dagens Nyheter är det över två miljoner svenska hushåll som kommer få en chockräkning på sin elförbrukning från december. Den som har haft bundet elpris eller bor i lägenhet utan eluppvärmning har förmodligen klarat sig bättre.

Många får nu kämpa för att ha råd att betala elräkningen i slutet av januari, dessutom riskerar nästa räkning som kommer i början av februari att bli lika dyr. Enligt prognoserna fortsätter de höga priserna hela vintern. Har du svårt att klara räkningen på kort sikt kan en lösning vara att be om en avbetalningsplan hos ditt elbolag.  

Men det finns flera möjligheter att påverka dina elkostnader och undvika de värsta elprischockerna. I vissa fall kan du till och med bli vinnare på de höga priserna. Vi på Lendo har gått igenom de bästa sätten att skydda sig mot nya toppar i elpriset. 

1. Bundet elavtal

Gå igenom ditt nuvarande elavtal. Om du inte har gjort ett aktivt val av elleverantör betalar du antagligen för mycket. Du kan till exempel gå in på elpriskollen.se och jämföra olika elavtal och se hur mycket du kan spara. Det kan också vara en god idé att byta från rörligt elpris till fast pris. Då skyddar du dig från nästa chock, och vet ungefär hur hög räkningen blir. Om du binder elpriset på två år kan du få ett kilowattpris på under 70 öre per kilowatt, vilket kan spara många tusenlappar. Men kanske är det inte det bästa läget just nu för att binda priset.

2. Spara på värmen

Uppvärmningen är den absolut största kostnadsposten. Om du byter från direktverkande elvärme till bergvärmepump kan du spara många tusenlappar, även om investeringen är kostsam. Men du kan också täta ditt hus eller dra ner temperaturen någon grad. Här får du fler smarta tips som sparar värme.

3. Spara el i vardagen

Det finns många sätt att spara på elen i vardagen. Byt till lågenergilampor, dra ur laddare, släck onödiga lampor och ha inte apparater i standbyläge är några tips Här får du ännu fler smarta tips för att spara el.

4. Skaffa solceller

Installera solceller på taket eller på tomten och bli elproducent. Då kan du till och med tjäna på det höga elpriset. Den ström du inte använder själv kan du sälja till elnätet. Kostnaden för solceller har gått ner och det lönar sig nu snabbare med egen solcellsanläggning. Här får du veta mer om att installera solceller och om du är intresserad av solcellslån.

5. Skaffa batteri

Om du installerar ett större batteri i ditt hus kan du ladda hem ström när det är billigt och använda batterier när elpriset är högt, om du har rörligt timpris. Har du solceller kan det vara mer fördelaktigt att ladda batteriet än att sälja elen vidare när priset är lågt.