1. Privatbloggen
  2. Uppdaterad prognos: Bostadspriser 2022 och 2023

Uppdaterad prognos: Bostadspriser 2022 och 2023

Experterna: Här är utvecklingen på bostadspriserna. Ny uppdaterad text 21 november.

bostadspriser prognos 2022 2023

2022-11-21

Bostadspriserna fortsätter att gå ned. Nu tror både experter och Sverige bostadsägare att den nedåtgående utvecklingen ska fortsätta. Sedan pristoppen har bostadspriserna fallit med mellan 10 och 19 procent och ytterligare nedgångar är att vänta. Här är en sammanställning av bostadspriserna just nu, utvecklingen för villor, bostadsrätter och för olika delar av Sverige och de senaste prognoserna. 

I flera omgångar har experterna höjt sina prognoser om hur stor nedgången på den svenska bostadsmarknaden ska bli under 2022 och 2023. Priserna toppade så sent som i februari 2022 och sedan har värdena på bostäder, beroende på region och boendetyp, fallit med mellan 10 och 19 procent. Räknar vi ett år tillbaka i tiden är dock fallet endast sex procent. 

20 procent nedgång i genomsnitt

Flera storbanker bedömer nu att det total prisfallet kan bli i genomsnitt 20 procent räknat på toppen. Det stora utbudet av bostäder och att det görs få affärer pekar på att det är långt till att botten är nådd för bostadspriserna. 

Många tror på nedgång

En ny undersökning som SBAB har gjort bland svenska bostadsägare visar att 42 procent tror att bostadspriserna ska fortsätta faller. Av dessa anger 89 procent stigande räntor som orsak till detta. 16 procent tror på en ökning medan 26 procent tror att bostadspriserna kommer att stå stilla. På tre års sikt är bostadsägarna betydligt mer optimistiska kring synen på bostadspriserna. Fler än åtta av tio tror dock att höga elpriser kan komma att bidra till fallande bostadspriser. Samtidigt har osäkerheten aldrig varit större. 

– Vår egen prognos är att bostadspriserna kan komma att falla med drygt 20 procent från toppen i våras till botten nästa år och i huvudsak till följd av stigande bolåneräntor. Bostadsägarnas förväntningar ligger i linje med denna bedömning, säger chefsekonom Robert Boije.

Avmattning i nedgången

Många mäklare ser en avmattning på nedgången och märker att köparna börjat räkna med en ränta på 3-5 procent över tid. Trots den stora nedgången finns det vissa orter där priserna knappt gått ner. 

– Den prisnedgång vi sett, och som till viss del fortsätter är väldigt varierad. Faktum är att när man bryter ner statistiken på orter, finns det fortsatt bostadsmarknader som inte haft någon nedgång alls på priserna senaste 12 månaderna, och i vissa fall ökat. Exempelvis bostadsrätter på Gotland som ökar på både senaste 3 månaderna och de senaste 12 månaderna, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Prisutveckling oktober 2022

Priserna på bostäder i Sverige föll under oktober med i genomsnitt 3 procent, visar nya siffror från Valueguard. Villapriserna föll mest, med 3,8 procent, medan priserna på bostadsrätter går ner med 1,6 procent. 

– I den negativa vågskålen ligger Riksbankens förväntade räntehöjning och andra orosmoln som en eventuellt ökad arbetslöshet, de höga bränslepriserna, energipriserna och kriget i Ukraina, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige. 

Prisförväntningar köpare och säljare

Mäklarna ser nu  att köpares och säljares förväntningar möts på ett helt annat sätt än för bara en månad sedan

– I takt med att en del av det stora utbudet på marknaden säljs av, så är vi på väg mot ett mer normalt utbud. I ett förändrat landskap på bostadsmarknaden prövas också mäklarföretagens skicklighet, säger Fredrik Kullman.

Stockholm

I Stockholm sjönk priserna under oktober med 1,7 procent på bostadsrätter samt 3 procent på villor. Under första halvan av november syns en viss uppbromsning av prisfallet, då priserna går ned med 0,8 procent i Stockholm.

Göteborg

I Göteborg gick bostadsrättspriserna ner med 2,4 procent, och villapriserna föll 4,6 procent. Under novembers första halva sjönk priserna 2,2 procent.

Malmö

I Malmö sjönk villapriserna under oktober med 2,5 procent och bostadsrättspriserna föll med 3,2 procent.

Utveckling bostadspriser i Sverige till och med oktober 2022

Bostadsrätter1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket+- 0%- 3%- 6%41 781 
Centrala Stockholm- 1%- 5%- 6%98 227
Centrala Göteborg - 2%- 7%- 9%60 691
Centrala Malmö +- 0%- 4%- 3%36 426
Villor1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket- 2%- 6%- 5%3 659 000 
Stor-Stockholm- 2%- 8%- 8%6 697 000
Stor-Göteborg- 2%- 8%- 9%5 278 000
Stor-Malmö- 2%- 8%- 10%4 690 000

Fritidshus12 månMedelpris
Riket+ 1%2 402 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Råd till den som ska köpa bostad

1. Avfärda inte en bostad om utgångspriset ligger över din budget. I dagens marknad kan det finns utrymme för förhandling.

2. Gå på många visningar och håll koll på slutpriserna. Det hjälper dig både att definiera vad du vill ha och att få koll på prisnivåerna.

3. Du kan köpa först om du har låg belåning och stora marginaler. Försök då få tillträde till den nya bostaden långt fram i tiden och förbered så att du kan lägga ut din befintliga bostad till försäljning direkt efter köpet.

4. Gör, som alltid, en noggrann undersökning av bostaden. Var observant på driftkostnader. I vissa fall anges bara historiska siffror, som t ex kan baseras på fasta elavtal. Fråga då efter förbrukningen så att du själv kan räkna ut aktuella kostnader. Just nu är det även extra viktigt att titta noggrant på bostadsrättsföreningens ekonomi. Många påverkas av stigande räntor och kostnadsökningar vilket kan leda till avgiftshöjningar.

5. Om du är intresserad av en bostad – hör av dig till mäklaren så fort som möjligt och visa ditt intresse. Be att få information om eventuella förhandsvisningar och bud. Även i dagens marknad förekommer förhandsbud och säljare kan vara mer benägna att acceptera dem.

Källa Fastighetsbyrån

Råd till den som ska sälja bostad

1. Ha en helt färsk värdering, kolla statistik och håll koll på vad liknande bostäder i området säljs för – så att du har rätt förväntningar.

2. Sälj din befintliga bostad innan du köper nytt om du har mindre marginaler – det säkraste kortet i dagens marknad. Försök få god tid till att hitta något nytt innan du måste flytta ut.

3. Se till att din bostad är i gott skick – det är ännu viktigare när utbudet är stort. Städa, rensa och ta hjälp av homestyling-experter om det behövs. Belysningen är viktig på visningen, speciellt under mörka höst- och vinterdagar.

4. Utvärdera flera mäklare. Om marknaden är ostadig är det bra att ha en stadig mäklare som du litar på. Välj någon som säljer mycket i ditt område.

5. Även om du inte vet exakt när du ska sälja är det smart att förbereda din försäljning i god tid. Det minskar stressen när det väl är dags.

Källa: Fastighetsbyrån

Sedan sommaren 2022 kan du på Sveriges största jämförelsetjänst för lån, Lendo även ansöka om bostadslån. Då kan du jämföra bolån direkt på hemsidan och välja det som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar bäst - med endast en kreditupplysningvia UC.