1. Privatbloggen
  2. Samla lån efter nyår: "Viktiga saker att tänka på”

Samla lån efter nyår: "Viktiga saker att tänka på”

Städa ut julen efter nyår och passa på att även få bort smålånen.

Nu bjuder vi på bankernas uppläggningsavgift när du väljer att samla dina lån

2021-12-29

Ta ett omtag på ekonomin nu i januari och städa bort dyra smålån och samla dem till en större lån med lägre ränta. Just nu bjuder vi på Lendo på uppläggningsavgiften. 

– Det är viktigt att du avslutar dina gamla åtaganden och jämför så att den totala kreditkostnaden inte blir större, säger Sharon Lavie, Lendos sparekonom

Januari kan vara ett bra tillfälle att kickstarta privatekonomin genom att städa upp bland gamla dyra smålån. Kreditkort, e-handelslån, snabblån och äldre privatlån kan göra att du ligger kvar med gamla höga räntor och betalar alldeles för mycket i ränta. 

Genom att samla dina lån kan du i vissa fall sänka månadskostnaden med flera tusenlappar – just nu bjuder Lendo på uppläggningsavgiften. Det är också viktigt att försöka sänka den totala kreditkostnaden och avsluta gamla kreditkort när du samlar lånen. 

– Ska du samla ihop dina lån är det viktigt att du betalar tillbaka dina gamla åtaganden och avslutar dem, så det inte blir en ekonomisk fälla. Klipp gärna kreditkortet så att du inte börjar använda det igen. Det händer att aktörer ringer upp och försöker få dig att använda krediter igen, säger Sharon Lavie som är Lendos sparekonom. 

Tanken med att samla lån och sänka månadskostnaden är inte första hand att göra kredittiden längre. Ju snabbare du kan betala av lånet, ju lägre kommer din totala kreditkostnad vanligtvis att bli. 

– I vissa fall kan det vara befogat att betala av på längre tid om ekonomin helt enkelt inte går ihop. Men det är onödigt att skriva om ett lån du snart är klar med. Se till att räntan är lägre på de nya lånen. Räkna dessutom in avgifterna, har du flera lån betalar du troligen aviavgifter för varje lån. Det blir dyrare än du tror. 

Ett bra verktyg för att du ska göra det bästa lånebytet och samlingslånet är Lånelabbet hos Konsumenternas. Där kan du enkelt mata in alla din lån och jämföra hur mycket du kan spara med ett samlingslån. Du får veta både månadskostnaden och totalkostnaden. 

– Där kan du se vad skillnaden blir före och efter samlingslånet och ta ett beslut som passar dig. Har man en situation då det inget går ihop kan det ändå vara en idé att få ner månadskostnaden även om totalkostnaden ökar.  Tänk på att du får dra av 30 procent av räntorna i deklarationen, medan aviavgifter inte är avdragsgilla, säger Sharon Lavie. 

Vissa kreditkort kan i dag ha en effektiv årsränta på omkring 24 procent. I takt med att vi e-handlar allt mer så har e-handelslån med effektiv årsränta på över 20 procent blivit vanligare. Allra dyrast är snabblånet. Där förekommer det effektiva årsräntor på omkring 70 procent. 

Genom att gå igenom alla dina dyra smålån och småkrediter och samla lån kan du oftast få ner både månadskostnaden och totalkostnaden för krediterna. 

När du samlar ihop dina lån och får färre kreditgivare kommer dessutom din kreditvärdighet att förbättras, vilket i förlängningen kan ge dig ännu lägre ränta.  Då kan startar du en positiv spiral genom att samla dina lån. 

Just nu är det extra förmånligt då vi bjuder på uppläggningsavgiften när du lånar för att samla lån fram till den 6 februari 2022. Genom en enda ansökan och kreditupplysning via UC kan du kostnadsfritt jämföra erbjudanden från upp till 40 banker och långivare. 

Vanliga smålån som du kan samla ihop

  • Kreditkort: Ofta är den effektiva räntan långt över 20 procent.

  • E-handelslån: Vid dyrare inköp kan du få en faktura som sedan förvandlas till en dyr kredit. Räntan är oftast över 20 procent.

  • Elektronikköp: Efter de 60 räntefria dagarna är räntan ofta hög.

  • Snabblån/SMS-lån: De kallas fortfarande för SMS lån, trots att du ansöker på en vanlig mobilsajt. Den effektiva räntan är ofta nära 70 procent.

Äldre privatlån: Har du ett eller flera mindre privatlån som togs en tid tillbaka i tiden är det mycket möjligt att det går att få förmånligare villkor i dag.  Steg för steg - så samlar du ihop dina lån

1. Gå igenom alla smålån

Lista alla dina smålån innan du gör en ansökan för att samla lån. Ta fram alla räkningar där du har en avbetalning, kreditkort, fakturaköp, e-handelslån, billån eller andra utgifter där du betalar av.  

2. Gör en summering

Gör en lista och skriv ner alla skuldbelopp, ränta och månadskostnad. Summera och se hur mycket du betalar i ränta och avgifter och hur mycket du skulle behöva låna i ett samlingslån för att lösa skulderna.

3. Gör en kostnadsfri ansökan om att samla lån

Hos Lendo kan du kostnadsfritt ansöka om samlingslån och jämföra låneerbjudanden från upp till 40 långivare. Just nu bjuder vi på uppläggningsavgiften. 

4. Jämför din totala ränta med den nya räntan

Du bör inte låna mer än du behöver för att lösa krediten. När du fått dina låneerbjudanden bör du jämföra den nya månadsräntan med den totala räntan du betalar för alla smålånen som du löser bort. Skillnaden är din besparing per månad.

5. Räkna på totalkostnaden

Räkna på hur hög totalkostnaden blir för ditt nya samlingslån jämfört med totalkostnaden för de krediter du löser. Du bör undvika att ta nya krediter som ökar din totala kreditkostnad. Om du har svårt att få ekonomin att gå ihop kan det ändå vara en framkomlig väg. 

6. Undvik att dra på dig nya smålån

En bra regel är att aldrig låna till konsumtion. När du samlat lån och sänkt din ränta bör du undvika att dra på dig nya smålån. Klipp gärna sönder kreditkortet och avsluta konton.