1. Bolån
  2. Vad är ett köpekontrakt

Vad är ett köpekontrakt?

Allt du behöver veta om kontrakt när du köper bostad.

  • Endast en kreditupplysning hos UC

  • Svar från flera långivare

  • Låna tryggt och säkert

Läs mer om köpekontrakt och ansök om bolån via Lendo!

Vilken typ av lån vill du ta?
För dig som har hittat ditt drömboende och behöver ett bolån!

Bostadens pris:

kr
176 47120 000 000
Illustration

Vad är ett köpekontrakt?

Köpekontraktet binder säljare och köpare till bostadsaffären. Innan dess kan både parterna dra sig ur affären eftersom de bud som lagts under budgivningen inte är bindande. Skulle ett högre bud komma in innan ett köpekontrakt är skrivet kan alltså säljaren, välja en annan köpare. På samma sätt kan köparen dra sig ur, utan några ekonomiska konsekvenser, om han inte har täckning för sitt bud genom ett lånelöfte. Vill du säkra affären är det därför viktigt att du så snart som möjligt undertecknar köpekontraktet vid köp av bostad.

För att ett köpekontrakt ska vara juridiskt giltigt behöver det uppfylla fyra krav:

  • Kontraktet ska vara skriftligt.

  • Det ska vara undertecknat av både köpare och säljare.

  • Det ska innehålla information om köpeskillingens storlek och fastighetens registerbeteckning.

  • Det ska innehålla en överlåtelseförklaring.

Även om det inte finns krav på ytterligare innehåll kan det vara bra att i köpekontraktet även specificera saker som hur stor handpenning som ska betalas, datum för tillträde och personuppgifter till köpare och säljare. Det är ganska vanligt att man i köpeavtalet även tar med villkor och svävarvillkor för affären. Ofta handlar det om att köparen har rätt att frånträda avtalet om allvarliga brister dyker upp i besiktningen eller om det skulle uppstå problem med bankens värdering av bostaden. Andra vanliga svävarvillkor är att köparen måste godkännas av bostadsrättsföreningen för att köpet ska bli giltigt och att köpet endast blir giltigt om köparen betalar hela köpeskillingen.

Det är viktigt att båda parter är införstådda med vad villkoren innebär innan kontraktet undertecknas. Oftast kan mäklaren hjälpa till med att förklara allting innan ni skriver på.

Varför Lendo när du ska låna till bostad

Ett bostadslån är för de flesta omöjligt att undvika när det är dags för ett bostadsköp. För att du ska få ett så bra och så billigt bolån som möjligt efter dina personliga ekonomiska förutsättningar är det viktigt att jämföra bolån.

Genom att jämföra banker och långivares bolåneräntor, erbjudanden och villkor kan du säkerställa att du inte betalar mer än nödvändigt för ditt lån till bostaden. 

Det lättaste sättet att göra det här är att ansöka om ditt lån via Lendo. Med en ansökan och endast en kreditupplysning via UC kan vi jämföra bolåneerbjudanden åt dig med så liten påverkan på din kreditvärdighet som möjligt. Du ansöker direkt på hemsidan, sedan hör våra bolånecertifierade handläggare av sig till dig via telefon för att presentera dina erbjudanden till dig.

Du förbinder dig inte till något via din ansökan och du väljer själv om du vill gå vidare sen eller ej. Har du några frågor om Lendos bolåneprocess och tjänst får du gärna ringa våra handläggare på 0771-131310 så hjälper de dig med alla dina frågor och funderingar. 

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Lendos tjänst är kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka om ett bostadslån hos oss. Har du frågor om hur det går till kan du ringa våra handläggare certifierade inom bolån på 0771-131310 så hjälper de dig.  

Ja, om din ekonomi har utrymme och marginal kan du efter en sedvanlig kreditprövning ha möjlighet att låna till delar av kontantinsatsen hos en del av våra samarbetspartners. Ett lån till kontantinsats kan inte utgöra själva bolånet, utan läggs upp som ett privatlån. Ett privatlån har i regel högre ränta än ett bolån.

När du skickar in en ansökan med medsökande kommer en kreditupplysning tas automatiskt på din medsökande. Du som huvudsökande har ansvar att det få det godkännandet från din medsökande.

Är du nöjd med lånebeloppet du fått behöver du inte fler. De flesta banker och långivare använder sig av samma kalkyler vilket betyder att man får låna ungefär lika mycket hos varje aktör. Så är man nöjd med det lånelöfte man fått finns det egentligen ingen anledning att söka hos fler storbanker. Har du däremot betalningsanmärkning eller kanske redan pratat med din egen vardagsbank angående möjlighet till ett lånelöfte men har fått ett nej?

Då hjälper vi dig gärna med att se över möjligheten för ett lånelöfte hos en specialistbank (T.ex Bluestep, Marginalen, Nordax och Svea). I dessa fall kan det, till skillnad mot lånelöften från traditionell bank, vara en bra idé att jämföra lånelöften mellan specialistbankerna eftersom de bakar ihop offert för lånelöfte med en bolåneränta för ett eventuellt framtida bolån.

Ett lånelöfte är, oavsett om du har det hos en specialistbank eller storbank, inte bindande utan bara en preliminär kreditprövning på din ekonomi. Räntan som framgår i ett lånelöfte från en storbank är enbart preliminär och denna kan vi hjälpa till med att jämföra som tidigast vid vunnen budgivning eller som senast ca 4 veckor innan ditt tillträde (gäller för de flesta banker). Kom ihåg att du alltid måste ha fått godkänt från någon bank först innan du signerar köpekontrakt/överlåtelseavtal, oavsett om du har lånelöfte eller inte sedan innan.