1. Bolånebloggen
  2. Fyndläge på fritidshus efter prisfallet

Fyndläge på fritidshus efter prisfallet

Börjar du känna suget efter sommarstuga? Du är inte ensam

fritidshus köpläge - röd sommarstuga Lendobloggen bostad

2024-03-26

Högsäsongen för sommarstugor närmar sig i takt med att dagarna blir allt ljusare. Efter flera prisrekord och en rusning efter sommarstugor under pandeminåren så har priserna nu kommit ned kraftigt. För den som letar efter en sommarstuga går det fortfarande att göra fynd lagom till sommaren.

– Med den första vårsolen kommer den stora vändningen på bostadsmarknaden, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Under pandemin var efterfrågan på sommarstugor och fritidshus glödhet. Bara på några få år gick priserna på fritidshus upp med närmare 40 procent, och antalet affärer slog rekord. Sedan dess är läget helt annorlunda, och både priser och antalet försäljningar har kommit ned kraftigt.

– Det är sannolikt en naturlig följd av den ovanligt höga aktiviteten, med rekordhög efterfrågan på fritidshus, som vi hade under pandemin, menar Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Från toppnoteringarna under 2022 har priserna sjunkit med drygt tio procent, och ännu mer om man räknar med inflationen sedan dess. Medelpriset på fritidshus sett över hela riket ligger nu på knappt 2,2 miljoner kronor, jämfört med toppnoteringen som låg på drygt 2,4 miljoner kronor enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik. På tolv månaders sikt syns en nedgång på 5,3 procent för fritidshus sett över hela riket.

Även hos mäklartjänsten Hemnet har man sett en tydlig nedgång i marknaden för sommarstugor och fritidshus de senaste åren. Antalet sålda fritidshus under 2023 var hela 38 procent lägre än under toppåret 2021, samtidigt som man såg en minskning med 16 procent jämfört med 2022. Enligt Hemnet var även antalet försäljningar under 2023 det lägsta antalet sedan sajten började föra statistik 2013. 

– Aktiviteten på fritidshusmarknaden har varit ovanligt låg under 2023. Framför allt som en effekt av det tuffare ekonomiska läget som pressat hushållens ekonomi och köpkraft, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Bästa tipsen när du ska köpa en sommarstuga

Uthyrning

Om du går i tankarna att köpa en sommarstuga eller ett fritidshus för att hyra ut och få extra intäkter är det bra att tänka på vilken hyra som är rimlig att sätta, och hur detta slår på din kostnadskalkyl. När du hyr ut ett fritidsboende som du annars använder för privat bruk kan du göra ett schablonavdrag på upp till 40 000 kronor vid eventuell uthyrning, samt ytterligare avdrag på 20 procent av hyresintäkterna.

Uppvärmning

Innan du köper en stuga så är det värt att se över hur uppvärmningen ser ut. Vad är det för värmekälla? Vad blir kostnaderna? Vad är kostnaderna för uppvärmning när jag inte är där?

Vatten

Är det året-runt vatten som finns i stugan eller är det endast sommarvatten? Ska du någon gång bo en längre tid i stugan eller i framtiden förvandla den till en året-runt bostad kan det vara värt att se över att brunn och avlopp klarar av det.

Ekonomin

Hur skulle ett köp av en sommarstuga eller ett fritidshus påverka din privatekonomi? Har du möjlighet att betala av ett lån även om dina inkomster skulle minska eller om räntorna skulle öka igen? Se till att alltid ha goda marginaler och alltid prioritera ditt permanentboende först.

Lån

Behöver du ta ett eventuellt lån för att finansiera köpet av en stuga? Hos Lendo kan du enkelt med en enda ansökan och kreditupplysning snabbt och enkelt jämföra bolån. Lendo hjälper dig att hitta de bästa möjliga lånen och lånevillkoren för dina behov. Du kan även ansöka om lånelöfte eller omförhandla eller flytta bolån direkt hos oss på Lendo.

Vid eventuell försäljning

Om du har en sommarstuga och går i säljtankar är det bra att tänka på att även lyfta fram de mjuka värden som stugan har. Hur ser området ut? Finns det närhet till vatten? Bra jaktmarker under säsongen? Är den lätt att pendla till och från?

Är det en sommarstuga som du ska sälja? Se då till att ta bra och somriga bilder som visar huset i sin fulla potential. Om det är en vinterstuga försök att ta bilder när det finns snö som visar på stugans möjligheter under vintern.